Annons
Recension

Sanning och skvallerDet Jane Austen skulle sagt om samtidens USA

Curtis Sittenfeld (född 1975) har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som 16-åring. Debutromanen ”I en klass för sig” utsågs av New York Times till en av 2005 års bästa böcker och nominerades till Orange Prize.
Curtis Sittenfeld (född 1975) har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som 16-åring. Debutromanen ”I en klass för sig” utsågs av New York Times till en av 2005 års bästa böcker och nominerades till Orange Prize. Foto: Jo Sittenfeld

Hur skulle den samhällskritiska brittiska författaren ha skildrat sjukvårdssystemet, crossfit och kvinnor som skaffa barn med hjälp av spermadonator? Curtis Sittenfeld har roat sig med att skriva en uppdatering av Austens ”Stolthet och fördom”.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jo SittenfeldBild 1 av 1

Sanning och skvaller

Författare
Curtis Sittenfeld
Genre
Prosa
Förlag
Wahlström & Widstrand
ISBN
9789146232483

461 s. Övers: Molle Kanmert Sjölander

Sex författare har av förlaget Harper Collins fått i uppdrag att skriva moderna tolkningar av Jane Austen-romaner. Joanna Trollope har redan gjort sin version av ”Förnuft och känsla”, Val McDermid av ”Northanger abbey”, och Alexander McCall Smith sin variant av ”Emma”.

Amerikanska Curtis Sittenfeld har med sin femte roman, ”Sanning och skvaller” som nu kommer på svenska, gett sig på ”Stolthet och fördom”. Efter BBC-filmatiseringen på 90-talet, med Colin Firth i rollen som mr Darcy, och sådant som Seth Grahame-Smiths ”Stolthet och fördom och zombier”, som blivit både bok och film, är det här en av de mest populära Austen-böckerna – och kanske därmed den känsligaste att angripa.

Liz och Jane tvingas konfrontera både sig själva, föräldrarna och systrarna som är besatta av träningsformen crossfit.

Curtis Sittenfeld har i sin tappning lämnat 1700-talet och den engelska landsbygden för 2010-talets amerikanska Mellanvästern och staden Cincinnati i Ohio. Men liksom i Austens roman handlar det om familjen Bennet och dess fem döttrar. De äldsta systrarna, Liz och Jane, har hastat till sitt gamla uppväxthem i Cincinnati från sin nya hemstad New York efter att fadern har fallit ihop i en hjärtattack. Faderns tillfrisknande drar ut på tiden och den tidigare ganska välsituerade familjen visar sig ha ekonomiska bekymmer.

Annons
Annons
Foto: Jo SittenfeldBild 1 av 1

Liz och Jane stannar därför hemma längre än planerat och tvingas konfrontera både sig själva, föräldrarna och de fortfarande hemmaboende systrarna, som är besatta av den supertrendiga träningsformen crossfit.

Foto: Jo Sittenfeld

”Sanning och skvaller” håller sig på sätt och vis strikt till upplägget i ”Stolthet och fördom”. Den största förändringen är de äldre systrarnas ålder, som för att bättre matcha nutiden är nästan 20 år äldre. Liz, journalist på ett livsstilsmagasin, är 38 år och yogainstruktören Jane snart 40 år. Båda är mer eller mindre singlar och utan barn.

Liksom i Austens originalversion vill mrs Bennet desperat gifta bort sina döttrar. När det dyker upp en ny läkare i staden, Chip Bingley, som alla vet är ensamstående efter att han har medverkat i reality-tv-serien ”Singel söker kärleken”, väcks hennes förhoppningar om att det äntligen är dags.

Chip Bingley visar sig dessutom ha en kollega och vän, den långa, mörka och stiliga neurokirurgen Fitzwilliam Darcy, som även han är singel. Förvecklingar uppstår och det börjar spraka intensivt mellan Darcy, som han oftast kallas, och Liz. Men Darcy är arrogant och introvert och ofta rent ohövlig. Kommer han och Liz ändå att få varandra? Varken slutet eller vändningarna överraskar för den som kan intrigen i ”Stolthet och fördom”.

Annons
Annons

Jag sveps ändå omedelbart med i denna roman som är befriande fristående, utan fläckar av beställningsarbete, samtidigt som det märks hur roligt författaren måste ha haft när hon skrev den.

Curtis Sittenfeld fick ett stort genombrott redan med sin debut, bladvändaren och collegeromanen ”I en klass för sig” 2005. Hennes tredje roman, fenomenala ”Presidentens hustru” (2008), var en strålande kandidat till epitetet ”Den stora amerikanska romanen”. Välformulerat och med värme och diger research skildrade hon USA genom ett slags fiktiv självbiografi löst baserad på presidentfrun Laura Bushs liv. Hennes andra roman ”Mannen i mina drömmar” och hennes förra och fjärde, ”Systerland”, var inte lika vassa.

”Sanning och skvaller” har inte samma precision som ”Presidentens hustru”, men ringar ändå i sin mer lättsamma genre in mycket om USA och samtiden just nu, om sjukvårdssystem, feminism och om att skaffa barn på egen hand (Jane inseminerar med hjälp av en anonym spermadonator). Curtis Sittenfeld lyckas därtill väl med att hitta kopplingarna mellan 1700-talet och 2010-talet. Könsroller, kärlek och klass är lika krångligt nu som då.

Curtis Sittenfeld balanserar mellan yta och djup på ett intrikat sätt. Och hon gör det med en stor dos av den kvickhet, humor och skarpa men inlindade samhällskritik som karaktäriserar Jane Austen, men också henne själv. Curtis Sittenfeld är inte Jane Austen, konstaterade någon kritiker när boken kom på engelska. Det stämmer. Men hon är Curtis Sittenfeld. Det räcker rätt långt även den här gången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons