Annons

Det kokar av vrede bakom dörrarna

”BB-ockupationen” har pågått precis ett och ett halvt år.
”BB-ockupationen” har pågått precis ett och ett halvt år. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Under strecket
Publicerad

Hans O Alfredsson

Bild 1 av 1

Det är hett om öronen där jag står utanför Sollefteå sjukhus. Innanför dörrarna kokar det. Där bedrivs en folklig aktion, ”BB-ockupationen”. Den 30 juli hade den pågått precis ett och ett halvt år.

Och ockupanterna tänker hålla ut. I grannkommunen Dorotea ockuperades sjukstugan under tre år. Det gav resultat.

Många ledande politiker har varit här, men inte stadens son Stefan Löfven. Han har rört sig på några mils avstånd åt ömse håll (Bollstabruk, Skorped, Hammarstrand), men i skrivande stund har han ännu inte besökt den stad där han växte upp och tillbringade sin tid i grundskolan.

Folk på Storgatan och Djupövägen undrar varför. Stefan Löfven, självaste statsministern, toppar Socialdemokraternas riksdagslista i det här länet inför valet i september.

Jag känner till Sollefteå ganska väl. Under elva år var jag ”stadens journalist”, som Harry Hjörne brukade kalla sig i Göteborg. Så länge var jag lokalredaktör här för salig Västernorrlands Allehanda.

Då var det lugnt kring sjukhuset. Det mest uppseendeväckande som hände var att tv-idolen Anders Bauer kom hit och blev sjukhusdirektör. Det skrev jag om.

Annons
Annons

Hans O Alfredsson

Bild 1 av 1

Sedan 2009 har det varit strömhopp av höga tjänstemän och politiker i landstinget Västernorrland, som Sollefteå tillhör. Om de inte har avgått självmant så har de blivit avsatta inför öppen ridå.

Dock inte Erik Lövgren (S), den högste ansvarige för det som sker i Sollefteå. Krav på hans avgång har rests, externt och internt, men partiet låter av någon anledning honom sitta kvar över valet. Sedan tycks han ha en S-plats vikt för sig i Europaparlamentet.

Mest namnkunnig av de avsatta är Anders L Johansson. Han fick sparken i oktober 2015, ungefär samtidigt som landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Efter det har den förre AMS-chefen vägrat säga yxskaft offentligt.
Han fick en saftig fallskärm, om någon undrar.

Beslutet att lägga ned BB i Sollefteå fattades i oktober 2016. Två veckor tidigare hade det rankats som ett av Sveriges bästa. En kort tid efter nedläggningen inträffade den första så kallade bilfödseln vid en vägkant i Graningeskogen mellan Sollefteå och Sundsvall.

Senare har även den akuta kirurgin och akuta ortopedin stängts. Sollefteå sjukhus monteras ned sakta men säkert.

Politiskt står Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget för besluten. Det har satt spår i förtroendet för dessa partier. Enligt en mätning i våras har stödet för Socialdemokraterna i länet rasat med 33 procent (!) sedan förra valet. Internt har partiet splittrats som splitved.

Folket av kåda och linnea i Ådalen reser sig i vrede. En manifestation i oktober 2015 samlade 14 000 personer på gator och torg i Kramfors. På våren 2016 samlades runt 20 000 i Härnösand.

Sedan dess har skandal på skandal med åtföljande fallskärmar briserat i toppen av landstinget, som numera kallas region. JO-anmälningar och polisutredningar har avlöst varandra.

Det osar hett här uppe fem veckor före valet.

Hans O Alfredsson är i dag frilansskribent, men var under 29 år journalist på SvD. hansoalfredsson@telia.com

Hans O Alfredsson
Hans O Alfredsson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons