Annons

Jenny Nordberg:USA har en livsfarlig inhemsk terrorism

Sörjande utanför Walmart i El Paso, Texas, där 22 personer miste livet i en masskjutning.
Sörjande utanför Walmart i El Paso, Texas, där 22 personer miste livet i en masskjutning. Foto: Mark Lambie/USA TODAY Network/TT

Vilket ansvar bär USA för att sprida radikala extremhögeridéer över världen? Med regelbundna masskjutningar – där förövaren hänvisar till en global ideologi – är det inte längre bara inhemsk terror, utan riskfyllt för hela världen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i El Paso.

Foto: Wang Ying/TT

Begravning hålls för ett av offren i skjutningen i El Paso.

Foto: Christian Chavez/AP/TT

22 personer dödades vid masskjutningen i El Paso, Texas.

Foto: Xinhua/Polaris/TT

Det jag själv alltid läser är vad som utspelar sig på akutmottagningen när de skadade körs in. Hur många kulor som gått in i samma kroppar, hur ovanliga och extrema skadorna är i en människa traumakirurgerna aldrig sett förut. Hur de inte hinner sy ihop kropparna direkt efter operation, utan måste stoppa blodflödet i de sönderskjutna människor som ligger och väntar.

För det reportaget görs alltid.

Efter en bombning i Bagdad, liksom efter en masskjutning i USA. På ett högteknologiskt sjukhus i ett av världens rikaste länder – där män, kvinnor och små barn har blivit skjutna till slamsor – skildras hur högutbildade kirurger som arbetar 30-timmarsskift ändå inte räcker till. Hur de sträcker in händer i stora hål i människor och plockar ut kulorna, en efter en.

Det är bara augusti, och hittills i år har 131 människor dödats i det som i USA kallas för ”masskjutningar”. Det är nästan lika många som under hela förra året, enligt AP, som håller räkningen. Mer än tusen har skadats. Alltså blivit skjutna men på något vis ändå klarat sig.

Annons
Annons

Demonstranter i El Paso.

Foto: Wang Ying/TT

Våldet är så nu extremt att Amnesty International utfärdat en varning för utländska resenärer som tänker sig att åka runt i USA som turister. De lade till att den resandes utseende, och förmodade rastillhörighet, kan öka risken att bli ett offer för ”okontrollerat vapenvåld”.

USA har en helt livsfarlig inhemsk terrorism som många vill blunda för.

Flera länder – Uruguay, Venezuela och Japan – varnar också sina medborgare för att resa till USA. På samma vis som amerikanska State Department varnar sina medborgare för att resa till krigszoner i andra länder.

Föreställ dig att två passagerarbussar fulla med amerikaner hade sprängts i luften, med hänvisning till någon form av islamistisk terrorism. Det motsvarar lika många som dött hittills i år. Skillnaden är att USA då hade invaderat minst ett land vid det här laget.

Eller inte – men någon form av vedergällning hade varit högsta politiska prioritet och allt amerikaner hade pratat om just nu. Och då brukar det ju bli med hjälp av militärmakt riktad någon annanstans.

Demonstranter i El Paso.
Demonstranter i El Paso. Foto: Wang Ying/TT

Men i stället uttalas nu det vanliga om ”tankar och böner”, vilket snart börjar låta rent hånfullt mot offren. Frågor om huruvida vapenlagarna bör ändras mals igen, i en aldrig avslutad eller särskilt framgångsrik diskussion. Kanske är det Facebooks fel? I vilket fall som helst borde presidenten uttrycka sig mindre rasistiskt, sägs om och om igen. För att inte inspirera enskilda galningar att ta till vapen.

Annons
Annons

Men det finns knappt några ”ensamma galningar”, och så har det varit länge nu. USA har en helt livsfarlig inhemsk terrorism som många vill blunda för. Landet som har krigat över stora delar av världen mot islamistisk terrorism håller självt på att implodera.

Nästan tre fjärdedelar av allt dödligt extremistvåld i USA de senaste tio åren kan hänföras till extremhögern, enligt amerikanska Anti-Defamation League. Det innebär att det finns en länk till – eller någon form av ärendeförklaring från de som utför våldet – nynazister, vita nationalister eller miliser som motsätter sig den federala regeringen.

Precis som islamistiska terrorister resonerar, så agerar högerextrema terrorister enbart i ’självförsvar’.

Det är lätt, och kanske bekvämt, att föreställa sig att detta är en samling sorgliga karaktärer som sitter ute i skogen med vapen, eller framför en dator och skriver hatkommentarer, eller möjligen åker på någon lokal nynazist-träff och dricker sig fulla tillsammans. Som det civiliserade samhället gör bäst i att ignorera.

Eller så kan man lyssna på historiker som Kathleen Belew, som skrivit ”Bring the War Home: The White Power Movement and Paramilitary America”.

Hon beskriver hur olika delar av vit-maktrörelsen och extremhögern utvecklats och växt samman sedan 1970-talet och Vietnamkrigets slut. Idén om att USA skulle ha gett upp och förlorat både till medborgarrättrörelsen inom landet – där svarta amerikaner skulle få lika rättigheter – och dessutom ha förlorat ett krig mot utlänningar med annan hudfärg, kom att förena både nya och gamla rasister.

Annons
Annons

Begravning hålls för ett av offren i skjutningen i El Paso.

Foto: Christian Chavez/AP/TT

Belew skriver också hur det amerikanska rättssystemet konsekvent har underskattat hotet om våld från den extrema högern, och vad de faktiskt vill åstadkomma: Att slå tillbaka mot vad de ser som ett hot mot sin egen existens, från människor med fel hudfärg. De fruktas kunna ”ta över” och utplåna vita amerikaner. Precis som islamistiska terrorister resonerar, så agerar högerextrema terrorister enbart i ”självförsvar” mot detta hot.

Begravning hålls för ett av offren i skjutningen i El Paso.
Begravning hålls för ett av offren i skjutningen i El Paso. Foto: Christian Chavez/AP/TT

Radikalisering och rekrytering sker också på exakt samma vis: Arg ung man söker mening i livet; tycker inte att det går något vidare; får ingen tjej. Vems fel är det? För någons fel måste det ju vara. Han letar efter något att skylla på. Perfekt – det är västerlänningarnas/kolonisatörernas/de otrognas fel! Det är bruna människors/muslimers/invandrares fel!

De är två män som kommer från varsitt håll, med exakt likadana – men motsatta – övertygelser.

Med hjälp av en internetuppkoppling snävar båda in sin världs- och verklighetsbild, och där råder det ingen brist på bekräftelse eller likasinnade. Plötsligt ingår han i ett sammanhang; han förstår hur världen hänger ihop och vad som är problemet. Han må vid det här laget vara galen – men han är inte ett dugg ensam.

Yttrandefriheten är bred och starkt befäst i grundlagen.

Annons
Annons

22 personer dödades vid masskjutningen i El Paso, Texas.

Foto: Xinhua/Polaris/TT

Mannen som dödade 22 människor i Texas förra helgen – som har sagt att han specifikt ville döda mexikaner – uttryckte sin beundran för den man som dödade 51 muslimer i Nya Zeeland. Flera andra har uttryckt respekt för norske Breivik, som dödade 77 människor. Det är som att bekänna sig till IS eller tillägna dem sitt brott – den våldsbejakande extremhögerns fotsoldater är öppet länkade, de önskar hett tillhöra samma sällskap, med samma syfte.

Men det har inte alltid varit så.

Kathleen Belew skriver att hela ”ensamvarg-teorin” har varit en medveten strategi, och ett sätt för den radikala extremhögern att växa sig stark. När det inte går att visa på någon större konspiration blir straffen lägre, och hotet framstår som mindre.

Det finns också en grundläggande skillnad i lagstiftningen kring terrorism i USA.

Att på något vis stötta utländska terrororganisationer är ett allvarligt brott med mycket bred definition – det kan vara straffbart att ens diskutera, eller ha samröre, med utländska organisationer som terrorstämplats.

Däremot kommer det aldrig bli ett brott att vara högerextrem i USA.

22 personer dödades vid masskjutningen i El Paso, Texas.
22 personer dödades vid masskjutningen i El Paso, Texas. Foto: Xinhua/Polaris/TT

Att vara anhängare av en ideologi är inget brott, och trots att många delar av en gemensam rörelse är länkade är det svårt att definiera medlemmar av en specifik inhemsk organisation – som dessutom inte är terrorstämplad. Det finns därmed inte heller lika långtgående möjligheter för polis och åklagare att övervaka och döma högerextremister förrän de verkligen begår våldsbrott; yttrandefriheten är bred och starkt befäst i grundlagen.

Men i dag är högerextremister starkare och mer välorganiserade än någonsin i USA, med starka globala kopplingar. Både de som är beredda att ta till våld, och de som sköter propaganda, rekrytering och är allmänna anhängare.

Det väcker också frågan om vilket ansvar USA, inför resten av världen, har för att odla fram dem. FBI ägnar bara en femtedel av sina resurser just nu åt inhemsk terrorism, och har i åratal varnat för att högerextrema rörelser som tar till våld växer sig allt starkare – men ignoreras av politiker.

Men på samma vis som USA ibland beskyller Europa för att inte ha koll på radikala islamister kan man fråga hur mycket koll amerikaner har på sina radikala högernationalister? Som har bättre tillgång till automatvapen än de flesta andra, och regelbundet visar likasinnade över hela världen hur man mördar flest snabbast.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons