Annons

Sjukvårdsdirektören: ”Ett oerhört snabbt förlopp”

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm mötte ambassadörer från EU för att prata om den svenska strategin.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm mötte ambassadörer från EU för att prata om den svenska strategin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Tunga och snabba beslut har präglat den stockholmska pandemimodellen. Och det kunde ha gjorts mer kring äldreboendena, menar Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör. Samtidigt finns en stor nyfikenhet på hur Stockholm hanterat krisen från andra länder.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En pandemi slår till med full kraft i Sverige. Den slår mot hela samhället, det blir social distansering, tiotusentals får stanna hemma och jobba. Belastningen på vården är enorm.

På apoteken börjar människor bunkra mediciner. Inget vaccin finns och allt fler insjuknar. Stockholms smittskyddsläkare beskriver sjukdomen som ”orsakar feber, muskelvärk och luftvägsproblem” och konstaterar att det är riskgrupper som drabbas hårdast, ”inte minst de med hjärt- och lungproblem”.

Året är 2005 och scenariot ovan är hämtat från Stockholmsstudien, en pandemiövning där flera myndigheter deltog, bland annat dåvarande Stockholms läns landsting. Många av detaljerna i rapporten är kusligt lika det som nu blivit verklighet – en dödlig pandemi i Sverige 15 år senare.

Att Stockholm haft en dokumenterad pandemiövning är inget nuvarande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm Björn Eriksson känner till. De övningar man haft de senaste åren har fokuserat på it-haverier och terrordåd.

Björn Eriksson har återkommande under presskonferenser kallat coronaviruset för en storm. Och den är kvar än, säger han.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Min tanke med att kalla det för en storm är att den kan öka och minska i vindstyrka. Det är svårt att se var centrum är, det blir effekter av den och framförallt, den blåser över.

Det skulle dröja till den 27 februari innan det första fallet av coronasmitta rapporterades i Stockholm. Vid den tiden hade arbetsgrupper sammankallats och kontakter hölls kontinuerligt med Folkhälsomyndigheten och WHO, berättar Björn Eriksson som är hjärtläkare i grunden.

– Den första strategin var ju att se till att viruset inte kom hit. Den andra var att om det ändå dök upp några fall så skulle vi begränsa, släcka det snabbt och se till att det inte fick någon fart.

Bara några veckor senare var det allmän smittspridning i Sverige. Stormen var här, som Eriksson uttryckte det under en presskonferens sent i mars.

– Bara för att få en känsla över hur fort det gått, den 24 mars hade vi 19 avlidna patienter, det är bara 5-6 veckor bort. Nu har vi 1 604 avlidna. Det har präglat hela det här arbetet, att det varit ett så oerhört snabbt förlopp. Kravet på att ligga steget före har varit stort, säger Björn Eriksson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det gick inte att ”släcka” pandemin, vad tänker du om det i dag?

– Jag brukar säga att vi ska hoppas på det bästa men planera för det värsta. Vi förstod att det kunde bli här som i andra länder. Vi tänkte att vi behövde fokusera på att skydda äldre och sköra, de drabbas hårdast av den här sjukdomen, säger Björn Eriksson.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men om skydda äldre har varit en prioritet säger du, anser du att ni lyckats med det?

– Vi fick initialt en snabb spridning på flera av våra särskilda boenden för äldre. Vi hade smitta på ungefär hälften och nu en månad senare har vi fortfarande hälften. De åtgärder som de särskilda boendena har genomfört för att förhindra att få in ny smitta verkar med andra ord ha visat sig fungera väl.

Du kan säga det definitivt, det är ju inte över än?

– Nej, precis. Jag vill ändå vara försiktig för det har varit jättesvårt att hålla smittan ute från dessa boenden när det varit en allmän smittspridning, säger Björn Eriksson.

I början av april rapporterades det om att över 150 personer avlidit av covid-19 på Stockholms äldreboenden. Christoffer Bernsköld, som ansvarar för samordningen av vården utanför akutsjukhusen i Region Stockholm, sa då till Ekot att det var ett misslyckande.

– Kanske skulle det också ha varit tidigare fokus på våra särskilda boenden. Besöksförbud var ju infört innan det blev smittspridningen där. Men jag funderar mycket på om vi kunde gjort mer. Vi kanske borde varit ännu snabbare, säger Björn Eriksson till SvD.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör anser ändå att Sverige valt den rätta vägen. Andra länder har haft strikta utegångsförbud och kraftiga begränsningar i sociala umgängen.

I Sverige har vårsolen kikat fram i snart en månad och lockat ut folk till kaféer, pubar och parker. Utländska medier har förvånat rapporterat om den svenska strategin som framstått som nästan opåverkad av pandemin.

– Det vi har lyckats med i Sverige är att vädja till individen att frivilligt göra någonting med omtanke för andra.

I sena april mötte han ambassadörer från ett antal EU-länder.

– Det fanns ett oerhört intresse för vår strategi just för att många andra EU-länder haft en betydligt hårdare strategi.

Var ambassadörerna förstående för Sveriges strategi?

– De var positivt intresserade skulle jag säga. En fråga jag fick var om vi hade mycket spridning i våra skolor eftersom de hela tiden varit öppna, men det har vi ju inte haft såvitt jag vet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons