Annons

Birgitta Forsberg:Det laddade ordet undviks med kirurgisk precision

Om SEB-chefen Johan Torgeby hade en nära-döden-upplevelse när hans vd-kollega på Swedbank, Birgitte Bonnesen, fick sparken framgår inte. I stället för att prata om penningtvätt drar Johan Torgeby lugnt och proffsigt siffrorna för första kvartalet. Ändå är SEB näst största bank i Baltikum – efter Swedbank.

Under strecket
Publicerad

Johan Torgeby, vd för SEB.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Johan Torgeby, vd för SEB.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Johan Torgeby, vd för SEB.
Johan Torgeby, vd för SEB. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontrasten mellan SEB och konkurrenten Swedbank kunde inte vara större. Medan Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson ägnade hela pressträffen efter rapporten för första kvartalet till att prata om penningtvätt ägnade SEB-chefen Johan Torgeby inte en sekund åt ämnet i sin dragning utan fokuserade på bankens siffror.

Ändå är de båda jättar i Baltikum. Där är Swedbank är störst, följd av SEB. Och där har Danske Bank haft en veritabel tvättmaskin och Swedbank har brustit i sitt arbete mot penningtvätt.

Medan Anders Karlsson skriver ordet penningtvätt tio gånger i sitt vd-ord, som till större delen handlar om just penningtvätt, så undviker Johan Torgeby med kirurgisk precision att nämna det numera så laddade ordet i sitt vd-ord. Visserligen skriver han i slutet att SEB:s gör sitt yttersta för att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkta fall av brottslig verksamhet, men ordet penningtvätt nämner han inte.

Annons
Annons

Johan Torgeby vill inte lämna ut vare sig interna rapporter eller Finansinspektionens så kallade slutskrivelse.

I vd-ordet efterlyser Johan Torgeby ett nytt, globalt samarbete mellan banker, tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter. Idén är god, ja nödvändig för att komma tillrätta med penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Men det är också ett sätt för honom att flytta fokus från bankernas problem med kriminella till myndigheternas problem.

Medan Swedbank avsätter runt 650 miljoner för att förbättra arbetet mot penningtvätt, och Nordea avsätter 1 miljard kronor för eventuella böter i Danmark för bristande arbete mot penningtvätt, öronmärker Johan Torgeby inga pengar för det. Men i december aviserade han att mellan 2 miljarder och 2,5 miljarder ska gå till strategiska initiativ under 2019–2021 och där ingår kontrollsystem.

Som en haltande jämförelse har den väldigt mycket större banken Nordea spenderat 7 miljarder kronor på arbetet mot penningtvätt 2016–2018.

Men låt oss återgå till att jämföra Swedbank och SEB, som är ungefär lika stora.

Enligt de skrivelser som visselblåsare på Finansinspektionen har läckt till SvD har både Swedbank och SEB återkommande och allvarliga brister i arbetet med att motverka penningtvätt – i Sverige. Hur ser det då ut i Baltikum? Ja, både Uppdrag Granskning och Swedbanks interna rapporter visar att banken har haft problem där.

Men hur ser det ut hos SEB i Estland, Lettland och Litauen? Det vet vi inte. Johan Torgeby vill inte lämna ut vare sig interna rapporter eller Finansinspektionens så kallade slutskrivelse. En skrivelse som SvD har fått ut av inspektionen, men med så många svarta överstrykningar att den nästan är oläsbar.

På Swedbank har vd Birgitte Bonnesen fått sparken och ordförande Lars Idermark har avgått. Och den tillförordnade vd:n Anders Karlsson tvingas ägna sig åt att prata om penningtvätt.

Medan Johan Torgeby kan koncentrera sig på att presentera SEB:s siffror för första kvartalet på brittisk engelska, iklädd mörkblå kostym med dovt röd slips. Räntenettot var sämre än väntat och aktien föll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons