Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Maktens män kan bete sig hur som helst mot kvinnor

Den amerikanske komikern Bill Cosby står åtalad för sexuellt övergrepp.
Den amerikanske komikern Bill Cosby står åtalad för sexuellt övergrepp. Foto: Dominick Reuter/AP
Under strecket
Publicerad

Så verkar rättvisan till slut ha hunnit ikapp den 78-årige komikern Bill Cosby. I veckan blev det klart att den en gång så dyrkade skådespelaren kommer att ställas inför rätta för ett sexuellt övergrepp 2004. Över femtio kvinnor har de senaste åren berättat om olika övergrepp och trakasserier, ofta efter att Cosby bjudit dem på drinkar spetsade med läkemedel.

Utsatta kvinnor måste få en chans till upprättelse, oavsett vem den misstänkta gärningsmannen är.

Övergreppen ska ha börjat redan innan hans storhetstid som pappan i sitcom-serien Cosby, där hans finurliga leende och lugna humor fick en hel värld att älska doktor Cliff Huxtable. Han gav ut en bästsäljare om föräldraskap och han stod för en ny sorts folklighet i det mångkulturella USA.

Och i dag vet vi att under de där åren på toppen fanns det många människor i tv-branschen som visste att Bill Cosby och afterwork-drinkar var en ytterst farlig kombination för kvinnor. Ändå lät de honom hållas. Om utgången i rättsprocessen mot Cosby vet vi förstås inget, men symbolvärdet i denna rättegång ska inte underskattas. Rättsapparaten måste förmedla budskapet att devisen likhet inför lagen gäller. Utsatta kvinnor måste få en chans till upprättelse, oavsett vem den misstänkta gärningsmannen är.

Annons
Annons

I alla tider har maktens män, män med kända namn, män som drar publik eller som säljer många biljetter, kunnat bete sig i princip hur som helst mot kvinnor, och barn – och de har gjort det med omgivningens tysta medgivande. Den brittiska tv-legendaren Jimmy Savile anklagades efter sin död 2011 för övergrepp på över 450 barn och unga, ofta fann han sina offer bland gästerna i sina populära shower. Trots varningssignaler skyddades Savile av personer runt hans BBC-produktioner, han hade ju så bra tittarsiffror. Hans värde som tv-stjärna slog högre än risken att han skulle utsätta ytterligare barn för övergrepp, vilket vi nu vet att han gjorde år efter år.

Så kallade genier på scenen, i film- och teatervärlden, uppnår genom succéer och kärlek från publiken något som bäst kan liknas vid diplomatisk immunitet.

För många är den våldtäktsanklagade Roman Polanski framför allt en av vår tids stora filmmakare. Under åren har allt från filmstjärnor till Frankrikes tidigare kulturminister gjort gällande att USA borde strunta i den våldtäkt mot en trettonårig flicka som han begick 1977, eftersom han har gjort några av världens bästa filmer. Ja, han är filmgeni – och en förövare. Det ena utesluter inte det andra, men hans remarkabla insatser som regissör kan inte, får inte, påverka hur vi ser på hans skyldigheter att inställa sig inför domstol.

Bill Cosbys framgångssaga är över, men kvar finns det faktum att han – och många med honom – tillåts bete sig som de gör bara på grund av att de är framgångsrika män. Så kallade genier på scenen, i film- och teatervärlden, uppnår genom succéer och kärlek från publiken något som bäst kan liknas vid diplomatisk immunitet. I ena vågskålen läggs deras prestationer, i den andra rättigheterna för deras offer. Och märkligt nog väger alltid Oscarstatyetter och tittarsiffror tyngre än våldtagna unga kvinnor. Det måste bli ett slut på detta hyckleri.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons