Annons

Jag kommer hem igen till julDet mesta går fel i Peter Jöbacks julfilm

Peter Jöback och Johannes Kuhnke.
Peter Jöback och Johannes Kuhnke. Foto: Josef Persson/SF Studios

Peter Jöback spelar huvudrollen i filmen som är inspirerad av hans liv. Men toppensemblen som omger honom spelar över å det grövsta i ett drama där den glättiga ytan förstås döljer mörka hemligheter.

Under strecket
Publicerad

Jag kommer hem igen till jul

Regi
Ella Lemhagen
Genre
Drama
Manus
Daniel Karlsson, Peter Jöback (idé)
Medverkande
Peter Jöback, Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter, Loa Falkman, Anneli Martini
Längd
1 tim 57 min

Från 7 år.

Betyg: 2 av 6

Peter Jöback, en av våra duktigaste musikalartister i en filmroll inspirerad av hans liv. Och dessutom omgiven av ett gäng erkänt duktiga och musikaliska skådespelare och artister. Vad kan gå fel? Det mesta faktiskt.

Var och när befinner vi oss? I Amerika? I ett fullständigt hysteriskt julfirande à la ”Ett päron till pappa firar jul”? På 50-talet? När allt tal om sjukdom, missbruk och sex var ett enda hysch-hysch?

Filmen utspelar sig på en imposant herrgård där släkten samlats redan en vecka före julafton för ett oavbrutet ätande och sjungande i överdådigt julprydda rum och gemak. Man fruktar flera gånger  att byggnaden ska ta fyr av alla tända ljus. I denna glitterfest samsas åldermodern och änkan Mona (Suzanne Reuter), hennes son Anders (Johannes Kuhnke) med familj, Monas svåger Göran (Loa Falkman) med hustru (Anneli Martini) samt deras dotter Anneli (Anja Lundqvist) med familj. Men den alla väntar på är Monas andra son, artisten och kändisen Simon (Peter Jöback) som motvilligt kommer hem från Los Angeles.

Annons
Annons

Hans ankomst väcker blandade känslor framför allt hos brodern Anders, som alltid känt sig åsidosatt av sin mamma, vars hela tillvaro cirklar kring älsklingssonen. Nu har Simon i alla fall lovat att sjunga med i kyrkokören som Anders basar för.

Som åskådare har vi förstått det mesta redan från början.

Kyrkokören är dock något som väcker onda minnen från barndomen hos Simon. Simon och Anders blänger dystert på varandra medan resten av familjen sjunger julsånger av hjärtans fröjd iklädda tröjor med renmotiv. Loa Falkman som är utsedd till julgeneral blåser i horn.

Den glättiga ytan döljer förstås mörka hemligheter. Här är åter en familj där man gång på gång säger att ”man måste prata med varandra” men så fort ett brännbart ämne dyker upp hyschar eller kastar sig på dörren, så inget blir sagt den här gången heller. Som åskådare har vi förstått det mesta redan från början. Den största hemligheten handlar kort sammanfattat om att ett barn har svikits. Ett svek som satt outplånliga spår. Denna smärtpunkt hade behövt lyftas fram och tas på allvar och inte dränkas i tramsigt utanverk. Nu tvingas vi istället se en toppensemble spela över å det grövsta, med undantag för Jöback och Kuhnke som förblir något så när trovärdiga.

Efter reklamen visas:
Jag kommer hem igen till jul

Får man åtminstone höra Peter Jöback sjunga? Det får man. Han sjunger flera populära julsånger alldeles utmärkt, inklusive ”Ave Maria”. Men tänk om han också hade fått bjuda på ett riktigt sång- och dansnummer när filmen har tillgång till sådana musikaltalanger som Rennie Mirro förutom Kuhnke och Falkman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons