Annons

Janerik Larsson:Det obegripliga ordet ”vinst”

Företagaren Rune Andersson avser bli delägare i Academedia
Företagaren Rune Andersson avser bli delägare i Academedia Foto: Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN
Under strecket
Publicerad

Det finns krångliga ord som är svårbegripliga därför att de kanske används mycket sällan eller hör hemma t ex i medicinsk eller annan vetenskaplig terminologi.

Men ordet ”vinst” hör hemma i vardagsspråket.

-Var det någon vinst på din Trisslott?

Vinst är ett ord som förknippas med tillfälligheter – som att vinna på lotteri – men som inte anses ha något att göra med ett väl utfört arbete eller med en förutsättning för landets välstånd.

Det leder till att inte bara kommunister – för vilka ordet vinst hör hemma i en marxistisk samhällstolkning – utan även många som hanser sig vara högst liberala eller konservativa har svårt för det lilla ordet ”vinst”.
Jag förbluffas nu över den energi som utlösts av det faktum att en friskolekoncern avser börsnoteras.

”Välfärdsföretagen” – ännu ett obegripligt, feldefinierat begrepp eftersom alla välskötta företag är grunden för landets välstånd – är i Sverige föremål för en unik debatt.

Den startades av en osaklig rapportering i Dagens Nyheter och Sveriges Television hösten 2011 kring ett äldreboende i Stockholm.
Då skapades föreställningar som byggde på att ”vinst” i en viss typ av företag – private equity-företag – var omoraliska därför att just dessa företag inte avsåg att vara långsiktiga ägare.

Annons
Annons

När några av dessa företag under det senaste året gått till börsen och därmed definitionsmässigt blivit just långsiktiga skulle man tro att en friskolekoncerns börsnotering inte skulle vålla någon uppståndelse.

Men alls inte. Följer man inte minst diskussionen på Twitter ser man att uppståndelsen är stor.

”Vinst” blir här liktydigt med just det orättfärdiga i en lotterivinst eller med att resurser på något sätt skulle tas från ”verksamheten” för att bli just en sådan där förfärlig ”vinst”.

Alla svenska företag – vårt välstånds bas – bygger på vinst. Den skattefinansierade delen av all verksamhet bygger framför allt på frånvaro av ”förlust”.

Tekn dr Nima Sanandaji skrev nyligen i tidskriften Dagens Samhälle om det riktigt upprörande, nämligen om hur landstingen döljer sina sjukhus’ förluster i en svårpenetrerad redovisningsteknik.

Men ”vinst” är effektivitet, vinst är det resursskapande, vinst är det som är förutsättningen för nya företag, för goda, miljövänliga företag, för allt det medborgarna önskar sig.

Hatet som riktas mot vinst är emotionellt och är grundat i oförstånd. Det kan man såklart ha överseende med. Men när medlemmar av landets regering använder sig av denna djupt osakliga retorik blir även en fridsam man som jag en smula upprörd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons