”Det passar väldigt bra för mig att vara finansminister. Det passar mitt kynne bra”, säger Magdalena Andersson.
”Det passar väldigt bra för mig att vara finansminister. Det passar mitt kynne bra”, säger Magdalena Andersson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Det politiska glastaket verkar vara väldigt hårt”

Hon vill inte bli statsminister, säger hon. Men Magdalena Andersson vill gärna arbeta fram en gemensam berättelse med C och L inför nästa val. Och kallar Nyamko Sabunis lojalitet mot januariavtalet för hedervärd.

Uppdaterad
Publicerad

Det är sparsmakat med pynt på Finansdepartementet. Magdalena Andersson har slagit sig ned i en blå fåtölj. Hon är inne på sitt sjätte år som finansminister. Trots att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i modern tid kunde partiet efter långa förhandlingar behålla makten.

Vi ska återkomma till januariavtalet, om de stora knäckfrågorna som kvarstår och alla kakor från centerledaren Annie Lööf.

Men den finska regeringskrisen har satt en annan fråga i strålkastarljuset.

I dagarna har tidningar, tv och inte minst sociala medier fyllts av bilder på grannlandets nya statsminister Sanna Marin. I Norge styr Erna Solberg, i Danmark Mette Frederiksen och på Island Katrín Jakobsdóttir.

Flera svenska partier har kvinnliga ledare. Men inget av de två som brukar kallas statsbärande: Moderaterna och Socialdemokraterna.

Varför har Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister?

– Det är bara en gång som vi har haft en kvinnlig statsministerkandidat i ett val, Mona Sahlin. Anna Kinberg Batra avsattes ju innan. Då röstade inte så många på Socialdemokraterna. Det var också ett väldigt tufft läge när Mona Sahlin ställde upp. Jag vet inte vem som hade kunnat vinna det valet.

– Min bild, och det här är min bild, är att både Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra ifrågasattes i media och i sina partier på ett sätt som jag inte ser sker med manliga potentiella statsministerkandidater. De granskades på ett annat sätt.

Även internt?

– Båda mötte stort motstånd internt trots att de var valda av partierna, men inte minst blev de granskade och ifrågasatta i medierna på ett sätt som, i min bild, manliga statsministerkandidater inte har blivit.

Annons

Hur ska då någon kvinna kunna bli statminister i Sverige, om det fungerar så internt i partierna?

– Ja, det tycker jag är en tiotusenkronorsfråga. I Sverige har vi kommit långt i jämställdhet men det politiska glastaket verkar vara väldigt hårt, hårdare än i många andra länder.

Gör det att, om det någon gång skulle vara aktuellt för dig, att du skulle tveka att ens försöka?

– Jag skulle, även utan detta, inte känna att det är min uppgift. Det passar väldigt bra för mig att vara finansminister. Det passar mitt kynne bra.

1/2

”Det politiska glastaket verkar vara väldigt hårt i Sverige, hårdare än i många andra länder”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

”Vi går in i den avmattningsfas som jag har pekat på under flera år”, säger finansministern.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Just i dagarna brukar Magdalena Andersson presentera sin senaste bedömning av det ekonomiska läget.

Men de nya siffrorna kommer först i januari, statistik har kommit in sent och tiden varit för knapp. Magdalena Andersson antyder att prognosen över landets tillväxt troligen blir lägre än vad som spåddes på Harpsund i augusti, men hur mycket lägre vill hon inte säga.

– Vi går in i den avmattningsfas som jag har pekat på under flera år. Den internationella avmattningen märks också tydligare i svensk ekonomi, säger hon.

Annons

Är det en avmattning eller en lågkonjunktur?

– Ju senare prognoserna är gjorda, desto svagare utveckling har prognosmakarna sett.

Magdalena Andersson betonar att de flesta prognosmakare spår just en avmattning, inte en regelrätt lågkonjunktur. Riksbanken har dessutom sedan länge tydligt aviserat att nollräntan blir kvar under många år framöver.

Hon är väl medveten vad sämre tider betyder för henne som finansminister.

– Är det så att vi går in i en svagare utveckling än vi trott, och hamnar i ett läge där ekonomin behöver stimuleras, då är det uppenbart att finanspolitiken behöver spela en större roll än normalt. Det är vi också beredda på.

När SvD träffar Magdalena Andersson på Finansdepartementet är det lugnt i korridorerna.
När SvD träffar Magdalena Andersson på Finansdepartementet är det lugnt i korridorerna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Magdalena Andersson häller upp mineralvatten i ett glas. För ett år sedan var hon en i den lilla gruppen i S som förhandlade fram januariavtalet.

Annons

Socialdemokraterna behöll makten. Andersson är kvar som finansminister.

Men makten hade ett pris. För att nämna ett, för henne, särskilt smärtsamt exempel: När 2020 börjar har Sverige inte längre någon värnskatt.

Nu prövas avtalet på allvar. Kritikerna är högljudda.

S anses bland annat ha gått med på för mycket liberal politik för att behålla makten. Avtalet sägs också sakna en gemensam vision, att det tillkommit enbart för att utestänga Sverigedemokraterna från makt.

När det politiska läget nyligen analyserades i Sveriges Radios program Godmorgon, världen! var ledarskribenter från höger och vänster ense om att avtalet var dåligt och skulle behöva förhandlas om.

Januariavtalets första stora test kom också nyligen då Vänsterpartiet hotade att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark med ett misstroendevotum.

Eva Nordmark (S). Regeringen backade från omgörningen av arbetsförmedlingen på flera punkter efter missförtroendehotet från oppositionen.
Eva Nordmark (S). Regeringen backade från omgörningen av arbetsförmedlingen på flera punkter efter missförtroendehotet från oppositionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Regeringen och samarbetspartierna tvingades dra i nödbromsen och sätta förändringen av Arbetsförmedlingen på paus. Ett beslut som beskrivits som en förlust för regeringen Löfven men en seger för Socialdemokraterna.

Var det fel att skriva in i januariavtalet att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande över den politiska inriktningen?

– Det var väldigt viktigt, inte minst för Liberalerna. Min bedömning är att samarbetet annars inte hade kommit till stånd, säger Magdalena Andersson.

Nästa två knäckfrågor rör hyresregleringen och den förändrade arbetsrätten. Särskilt den senare riskerar att återigen sätta hela samarbetet i gungning.

Punkt 20 i avtalet lyder att ”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. En skrivning som direkt mötte vrede från Vänsterpartiet och fick V-ledaren Jonas Sjöstedt att lova att väcka misstroende direkt mot Stefan Löfven, och därigenom hela regeringen, om förslaget blev verklighet. Något som M-ledaren Ulf Kristersson nyligen sagt till SvD att han i så fall kommer stödja.

Annons

Situationen är komplex. Frågan om LAS är oerhört känslig också inom S. Därför enades de fyra partierna om att låta arbetsmarknadens parter ta fram ett eget förslag, samtidigt som en utredning sker parallellt.

Men på senare tid har så många som sex fackförbund hoppat av, bland dem Kommunal. Trots det har beskedet från LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson varit att förhandlingarna med arbetsgivarsidan fortsätter.

Jag vet inte vad som finns i vare sig Jonas Sjöstedts, Ulf Kristerssons eller Ebba Busch Thors huvuden.

LO-toppen vet hur mycket som står på spel, för LO men också för Socialdemokraterna.

Nyligen meddelade parterna att förhandlingarna sätts på paus, då nästa stora löneförhandling börjar, för att ta ny fart i augusti 2020.

Magdalena Anderssons förhoppning är att parterna ska komma överens.

– Jag antar att LO och Svenskt Näringsliv just nu arbetar med saken. Det ger en annan flexibilitet om frågan kan lösas med ett avtal och inte med lagstiftning. Men från Socialdemokraterna är vi tydliga med att vi är beredda att gå fram med lagstiftning, så länge som balansen mellan arbetsmarknadens parter inte förändras.

Annons

Vore det nog för Jonas Sjöstedt?

– Jag vet inte vad som finns i vare sig Jonas Sjöstedts, Ulf Kristerssons eller Ebba Busch Thors huvuden.

Kan det bli aktuellt att förhandla om delar av januariavtalet?

– Vi jobbar för fullt med att förverkliga det som vi är överens om. Men vi anpassar oss också till saker som händer längs resans gång, som vid förändringarna av arbetsförmedlingen. Avtalet bygger på att alla fyra partier är överens.

1/3

Nyamko Sabuni valdes av Liberalerna att efterträda Jan Björklund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Miljöparties språkrör Isabella Lövin

Foto: Tomas Oneborg

Kritiken mot januariavtalet har dessutom kommit inifrån dess nya innersta kärna. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni liknade så sent som i november överenskommelsen vid ”en pyttipanna utan röd tråd”.

Vad Sabuni tänker är viktigt. Socialdemokraternas framtida politiska makt bygger till stor del på just Liberalernas och Centerpartiets framtida vägval. I en intervju med SvD har Moderaternas Elisabeth Svantesson talat om att Sabuni har en annan ton gentemot M, än vad Jan Björklund hade.

Många tolkar det som att Liberalerna har rört sig mot Moderaterna efter partiledarbytet. Gör du samma tolkning?

Annons

– Alla vet att Nyamko Sabuni hade en annan uppfattning om samarbetet och januariavtalet än Jan Björklund, det är ingen hemlighet, och jag vet också vad Mats Persson (ekonomisk politisk talesperson, reds anm) tyckte.

– Samtidigt, i det samarbetet vi har är Liberalerna en lika konstruktiv partner som tidigare. Både Mats Persson och Nyamko Sabuni är väldigt lojala mot beslutet som det partiet fattade i demokratiskt ordning. Det är hedervärt.

Vi socialdemokrater behöver i större utsträckning berätta om vår politik för väljarna.

I Ekots lördagsintervju talade du om att skapa en gemensam berättelse ihop med Liberalerna och Centerpartiet – hur låter den berättelsen?

– Den får man resonera fram tillsammans, den ska inte jag börja berätta, via media.

Skulle du kunna tänka dig att gå till val på ett förlängt januariavtal?

– Mycket kan hända på tre år i politiken. Det får vi se. Men att försöka hitta mer av en gemensam beskrivning av vad vi vill åstadkomma under den här mandatperioden, det tror jag skulle vara klargörande. Samtidigt behöver vi socialdemokrater i större utsträckning berätta om vår politik för väljarna.

Annons

I nästa val kommer partierna också utvärderas efter vad de faktiskt lyckades enas om. Innebörden i många av de 73 punkterna debatteras nu flitigt.

En stor politisk förhandling stundar: skattereformen.

Denna, den fjärde punkten i avtalet, innehåller fyra partiers önskelistor med i många fall motstridiga intressen. Magdalena Andersson har själv kallat reformen för en svår nöt att knäcka. Till skillnad från många av de andra förslagen i januariavtalet är skattereformen inte tidssatt.

Magdalena Andersson tror inte att partierna kommer att hinna enas för att få till stånd en fullt genomförd skattereform. Hittills har fokus legat på att diskutera arbetsformerna.

– Utgångspunkten är att nå ett förhandlingsresultat på hur vi vill att en skattereform ska kunna se ut och i bästa fall börja implementera delar av den, säger hon.

Du tror att ni kommer att kunna komma överens om principerna under mandatperioden? På alla de här punkterna?

– Ja. Det är en helhet. Allt ska med. Men ska man sänka marginalskatten måste man göra ännu mer för att minska klyftorna. Så det kommer inte att vara alldeles enkelt.

Annons

Men du tror att det går?

– Ja.

Magdalena Andersson vet inte om Moderaterna kommer att vilja vara med i uppgörelsen, och hon sticker inte under stol med att just det är viktigare för C och L än för S.

– Men ju fler som kan vara med och komma överens desto bättre, det tycker jag också.

Ligger alla skatter på bordet, också kommunalskatter?

– Det kommer att vara fritt för alla partier att föra in sina idéer. Sedan kan man komma överens om att den eller den frågan inte hör hemma här, det har vi inte resonerat om ännu.

Är det något som du aldrig skulle släppa i förhandlingen?

– Att komma med ultimativa krav i början på ett arbete är inte vägen till framgång.

Men om klyftorna inte skulle minska?

– Ja, det är klart att det är viktigt för oss socialdemokrater.

Annie Lööf var mycket generös med kakor.

Det är lugnt i korridorerna på Finansdepartementet då intervjun sker. Under december månad förhandlades stora delar av januariavtalet fram.

Det var inte givet att partierna skulle komma överens.

– Här skulle vi formera ett samarbete och alla skulle känna att nu har vi tagit ett historiskt steg, och känna att det är det här vi vill göra. På så sätt var det en tuffare situation med januariavtalet än de budgetförhandlingar som nu sker.

Annons

Var det mycket pizza? Hamburgare?

– Kakor. Annie Lööf var mycket generös med kakor.

Nattmangling?

– Man ska alltid komma överens. Jag kan inte komma på någon förhandling som jag suttit i som inte slutat med nattmangling. Det är väldigt ovanligt. Deadline är en magnet.

Magdalena pratar på Rönnowska gymnasiet i Helsingborg, augusti 2018. Eleverna, förstagångsväljare, får chans att ställa frågor.
Magdalena pratar på Rönnowska gymnasiet i Helsingborg, augusti 2018. Eleverna, förstagångsväljare, får chans att ställa frågor. Foto: Emma-Sofia Olsson

Nästa stora skarpa deadline för Sveriges politiker är den andra söndagen i september 2022.

Inför förra valet ville få partiledare resonera om det politiska spelet. Ändå var det just talmansrundor, förhandlingar och otaliga presskonferenser som kom att prägla hela förra hösten och vintern.

Också detta år har präglats av politiska förflyttningar. Redan i somras valde Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att äta lunch med Jimmie Åkesson. Nu i december var det Moderatledaren Ulf Kristerssons tur att fika.

Annons

Kristerssons ändrade linje fick Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson att i sitt jultal uttrycka sin besvikelse.

Magdalena Andersson anser att i hennes ögon har Ulf Kristerssons trovärdighet gröpts ur radikalt.

Min slutsats är att det inte spelar någon roll för honom själv vad han säger.

– Han var väldigt tydlig före valet att han inte skulle ha något samröre med Sverigedemokraterna. Jag ser en statsministerkandidat som inte tar så hårt på det som han lovade väljarna, säger Andersson och fortsätter:

– Det händer att politiker i förhandlingar får ge och ta, och att det dyker upp saker som gör att det som sades innan ett val förändras efter ett val. Men det här är något helt annat. Helt opåkallat väljer Ulf Kristersson att agera på det här sättet.

Borde inte alla partier kunna samtala med varandra?

– Det kan man tänka si eller så om. Alla pratar med varandra i riksdagen, det är inte så att man inte säger hej. Men Ulf Kristersson var väldigt tydlig i sina löften till väljarna före valet. Det är en principiell fråga.

Annons

Varför tror du att han gjorde det?

– Min slutsats är att det inte spelar någon roll för honom själv vad han säger.

Är din dörr är stängd för fika?

– Ja. Stefan Löfven har gjort det han lovade, både i förhållande till SD och att bryta blockpolitiken.

Socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest i slutet av augusti 2018. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson firar.
Socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest i slutet av augusti 2018. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson firar. Foto: Tomas Oneborg

Under Magdalena Anderssons sju år i S-toppen har hon blivit en av hennes partis ledande företrädare. När Stefan Löfven valt att inte åka till Almedalen har Andersson tagit hans plats.

När hon i somras åter stod på scenen i Visby talade hon om Tage Erlander och citerade poeten Sonja Åkesson.

Men störst applåder fick hon efter att ha kritiserat vad hon kallade högerns nya feminism som hon menade stått för ”motstånd mot särbeskattning, motstånd mot förskola åt alla, motstånd mot pappaledighet, motstånd mot abort”.

Andersson talade om att ta strid för jämställdhet. I de efterföljande analyserna gavs hon återigen epitetet kronprinsessa.

Men när hennes egen framtid återigen kommer på tal ger Magdalena Andersson intervjuns snabbaste svar.

Vore du beredd att ta över efter Stefan Löfven?

– Nej.

Nej?

– Nej. Framförallt så tror jag inte att han kommer att lämna. Jag ser inga tecken på att han kommer att lämna och varför skulle han göra det. Sedan han blev partiledare har han varit tydlig med att spränga blocken, att ett brett och stabilt samarbete i riksdagen är vägen framåt. Varför skulle han lämna in när han har fått till stånd det? Det verkar lite ologiskt.

Varför kommer alla spekulationer?

– Det vet inte jag.

”Det politiska glastaket verkar vara väldigt hårt i Sverige, hårdare än i många andra länder”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Vi går in i den avmattningsfas som jag har pekat på under flera år”, säger finansministern.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När SvD träffar Magdalena Andersson på Finansdepartementet är det lugnt i korridorerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Eva Nordmark (S). Regeringen backade från omgörningen av arbetsförmedlingen på flera punkter efter missförtroendehotet från oppositionen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nyamko Sabuni valdes av Liberalerna att efterträda Jan Björklund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Foto: Tomas Oneborg

Miljöparties språkrör Isabella Lövin

Foto: Tomas Oneborg

Magdalena pratar på Rönnowska gymnasiet i Helsingborg, augusti 2018. Eleverna, förstagångsväljare, får chans att ställa frågor.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest i slutet av augusti 2018. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson firar.

Foto: Tomas Oneborg