Annons

”Det politiska offentliga samtalet är väldigt argt”

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, tar plats på stol 7 i Svenska Akademien den 20 december.
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, tar plats på stol 7 i Svenska Akademien den 20 december. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åsa Wikforss är professorn i teoretisk filosofi som ofta hörs i radio och tv. I ett upphetsat klimat manar hon till lugn. Nu kliver hon in i den krisdrabbade Svenska Akademien.

Under strecket
Publicerad

Filosofen Åsa Wikforss vet hur man förklarar skillnaden mellan åsikter och fakta. Under de senaste åren har hon envist manat allmänheten till källkritiskt tänkande.

2017 kom hennes populärvetenskapliga bok ”Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender”. Den var bland annat en reaktion på lögnerna i sociala medier och Donald Trumps presidentkampanj.
Nu har Åsa Wikforss blivit invald i Svenska Akademien.

– För det första blev jag extremt förvånad. Och glad. Det känns naturligtvis ansvarsfullt, säger Åsa Wikforss som tackade ja till en plats i Akademien efter att ha tänkt igenom saken ordentligt och konstaterat att Svenska Akademien tagit stora steg mot transparens efter den kris som skakat institutionen.

Bland annat har Akademien för första gången i sin historia offentliggjort en verksamhetsberättelse.

– Så måste ju en välfungerande institution se ut, jag blev väldigt glad när jag såg det, säger Åsa Wikforss och förklarar att detta var viktigt för hennes beslut.

Hon behövde också förvissa sig om att hon kommer att hinna med alla sina uppdrag. Åsa Wikforss, som ofta hörs i populärvetenskapliga sammanhang, är forskningsledare för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om kunskapsmotstånd som drog igång i början av året.

Annons
Annons

Projektet, som involverar forskare från psykologiska och filosofiska institutionerna i Stockholm samt statsvetare och medie- och kommunikationsvetare från Göteborg, finansieras av Riksbankens jubileumsfond.
– Och sedan har jag ju ett jobb också (skratt). Jag är professor i teoretisk filosofi och det innebär ju att man har undervisning och handledning.

Åsa Wikforss inträder i Akademien vid högtidssammankomsten i december. Hon har ett särskilt intresse för facklitteratur, som kan vara en viktig länk mellan forskare och intresserad allmänhet. Hon räknar med att ägna sig åt just facklitteratur i arbetet i Akademien.

Åsa Wikforss hoppas också hinna skriva en uppföljare till sin "Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender". Tanken är att knyta kunskapsfrågorna till hotet mot demokratin.

Vad har hänt sedan din bok om alternativa fakta kom ut 2017?
– Medvetenheten har ju ökat enormt. Samtidigt kan man säga att problemen är större än någonsin. Desinformationsmetoderna blir ju mer och mer sofistikerade, det blir svårare och svårare att skilja det äkta från det oäkta, säger Åsa Wikforss och tillägger att de polariserande krafterna bakom desinformationen växer sig starkare.

Vilka är krafterna som hotar vår demokrati?

– Just nu är det de starka högerextrema krafterna som rör på sig och som försöker få det offentliga samtalet att kollapsa, säger Åsa Wikforss som ofta lyfter kunskapens betydelse för att stå emot desinformation.

Hon är själv utbildad gymnasielärare och engagerad i skolfrågor. I höstas undertecknade hon en debattartikel i SvD med krav på ”en likvärdig kunskapsskola värd namnet”.

– Tyvärr har skolan inte tillräckligt betonat betydelsen av att överföra kunskap. Styrdokument och ledande pedagoger på våra lärarhögskolor har varit väldigt negativa till kunskapsöverföring, säger Åsa Wikforss som påpekar att kritiskt tänkande förutsätter kunskap.

Svenska Akademien har sina rötter i en upplysningstradition. Den nyinvalda ledamoten talar gärna om vikten av sans, kunskap och kritisk tänkande.

Du sa 2017 att det offentliga samtalet måste lugnas ner. Har det blivit lugnare nu?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Det är något jag oroar mig för. Rent generellt, när man ser det politiska offentliga samtalet så är det väldigt känsloladdat, väldigt argt och väldigt vi mot dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons