Annons

”Det riktigt exotiska finns närmare än vi tror”

Mathias Dahlgren har varit med i kocklandslaget, vunnit Bocuse d’Or och drivit upp ett flertal restauranger till Michelinstjärnig nivå.
Mathias Dahlgren har varit med i kocklandslaget, vunnit Bocuse d’Or och drivit upp ett flertal restauranger till Michelinstjärnig nivå.

Tunnbröd, röding och mandelpotatis – Mathias Dahlgren berättar om sina bästa norrländska matminnen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Klas Sjöberg

Mathias Dahlgrens konceptresor är ett samarbete med samiska renägare.

Foto: Ted Logardt
Foto: Klas Sjöberg

Den prisbelönte kocken och krögaren Mathias Dahlgren är uppvuxen i Storliden, en liten by två mil norr om Umeå. Idag driver han Matbaren och Rutabaga i Stockholm, känd för sin förmåga att mana på den svenska restaurangscenen.

– När jag var ung hade jag alltid en drivkraft som sa åt mig att resa så långt bort jag kunde, för jag kände att det var där de mest exotiska upplevelserna fanns. Men med åren har jag upptäckt att det mest exotiska finns närmre än vad jag tidigare har trott. Samekulturen är ett sådant exempel, eftersom de levt så nära naturen i generationer har de en nästan outtömlig kunskap om den. Där finns så många spännande upplevelser att ta del av.

Foto: Klas Sjöberg

Helt i linje med denna upptäckt är Mathias Dahlgren nu även aktuell som arrangör till exklusiva gastronomiska vildmarksresor i Sápmi, där man får följa renen som kulturarv.

Enligt honom är den norrländska matkulturen väldigt stark, men många av de mest självklara elementen är fortfarande okända för den stora massan.

– Vi norrlänningar har varit dåliga på att framhäva den. När man ska bjuda någon långt bortifrån på mat tycker man att det vanliga bonniga inte räcker till, utan lagar någonting som i vanliga fall inte står på de norrländska matborden. Man tror att det måste bli en lyxig trerätters för att duga, säger han och fortsättter:

Annons
Annons

Mathias Dahlgrens konceptresor är ett samarbete med samiska renägare.

Foto: Ted Logardt

– Enligt mig är det precis tvärtom, nykokt mandelpotatis med en rejäl klick hemkärnat smör kan vara en minst lika fin matupplevelse. Det är den typen av autentiska upplevelser som slår allt annat.

Mathias Dahlgrens konceptresor är ett samarbete med samiska renägare.
Mathias Dahlgrens konceptresor är ett samarbete med samiska renägare. Foto: Ted Logardt

Ett av Mathias allra första matminnen från barndomen var när han fick följa med sin mamma och mormor till byns bakstuga för första gången. Där bakade han sitt första bröd och han är än idag fast övertygad om att den som en gång smakat ett varmt nygräddat tunnbröd med en stor klick smör också vill äta det resten av livet.

– De flesta av mina starkaste matupplevelser har inte ägt rum på fina restauranger, utan ute i naturen. Ofta under bar himmel och tillsammans med goda vänner. Som hemma hos mina kompisar Tomas och Annika i Vilhelmina. De hade fixat rökt och gravad lokal fisk som vi åt med tunnbröd till ett par glas öl en ljus sensommarkväll. Inget slår en ljummen sommarkväll i norra Norrland, med solen som aldrig går ner.

Det är också där Mathias Dahlgrens nya konceptresor utspelar sig, som en del av ett större samarbete mellan honom och samiska renägare. Men renen är så klart inte den enda norrländska råvaran som det går att njuta av i dess rätta element.

– Med jämna mellanrum åker jag upp till Västerbotten för att isfiska röding. Det är en otroligt härlig sysselsättning som man sällan lämnar hungrig. Men då ska man se till att packa med sig tre saker: wasabi, inlagd ingefära och soja. Det är ju hela idén med sashimi, att äta riktigt färsk fisk med enkla tillbehör och plötsligt har man en hel fest på fjällutflykten. Dessutom smakar allt godare när man äter det i en snödriva.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons