Annons

”Det ska vara stor risk att det går åt fanders”

Rojda Sekersöz står för regi och Jonas Gardell har skrivit manus, efter sin egen roman, till långfilmen ”En komikers uppväxt”.
Rojda Sekersöz står för regi och Jonas Gardell har skrivit manus, efter sin egen roman, till långfilmen ”En komikers uppväxt”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I flera år har Jonas Gardell arbetat med filmmanuset till ”En komikers uppväxt”. Han sökte och fann sin parhäst i regissören Rojda Sekersöz. Inför premiären berättar de om att våga beröra.

Under strecket
Publicerad

Filmaffischen till ”En komikers uppväxt”.

Foto: SF Studios Bild 1 av 2

Juha Lindström spelas av Loke Hellberg.

Foto: SF Studios Bild 2 av 2

Juha Lindström växer upp i 70-talets medelklassförort utanför Stockholm. Alla bär utsvängda byxor, Donna Summer spelas på ”hipporna” och hos familjen Lindström har färg-tv:n just gjort entré.

”En komikers uppväxt” är Jonas Gardells hyllade roman från 1992, som också blev tv-serie på SVT samma år. Boken är den första, i en serie om tre, om tolvårige Juha som växer upp och blir komiker.

Berättelsen handlar om att göra precis allt för att passa in. Juhas strategi är att vara rolig. Överger han sina utstötta bundsförvanter, Jenny och Thomas, kanske han blir accepterad av de andra.

– Folk läser fortfarande de här böckerna och ser en sann skildring av hur det är att vara barn, säger Jonas Gardell när SvD träffar honom och Rojda Sekersöz Stockholm.

Att regissören Rojda Sekersöz är lika gammal nu som Jonas Gardell var när han gav ut ”En komikers uppväxt” tycker han är spännande. När de möttes första gången hade Rojda Sekersöz ännu inte långfilmsdebuterat.

Det de förenades i var viljan att föra en dialog om vad filmen vill säga. Under arbetets gång förstod de att den i första hand inte handlar om Juha, utan snarare om de tre vännerna: Jenny, Juha och Thomas.

Annons
Annons

Filmaffischen till ”En komikers uppväxt”.

Foto: SF Studios Bild 1 av 2

Juha Lindström spelas av Loke Hellberg.

Foto: SF Studios Bild 2 av 2
Filmaffischen till ”En komikers uppväxt”.
Filmaffischen till ”En komikers uppväxt”. Foto: SF Studios

– I slutscenen och på affischen har vi valt att låta Thomas stå i centrum. Det hade jag inte kunnat göra som 25-åring, då var jag för upptagen av mig själv, berättar Jonas Gardell.

Men att de skulle få ihop filmen var inte givet. Själva processen har också följt en viss dramaturgi. Jonas Gardell berättar om sina kriterier för att gå in i ett projekt.

– Det ska vara modigt, ambitiöst och stor risk att det går åt fanders.

Likväl hamnade de i en situation där det låste sig helt.

– Vi blev rädda för varandra. Jag började inbilla mig saker om Rojda och hon om mig. Det kom till en gräns där jag kände: ”det här går inte längre”.

Vändpunkten kom med ett nattligt samtal. De pratade och grät i flera timmar.

– Jag sa att ”jag är en gammal gubbe, ingen vill ha mig längre” och ”du är up-and-coming, alla kommer att älska dig”, säger Jonas Gardell.

Efter reklamen visas:
En komikers uppväxt

Samtidigt brottades Rojda Sekersöz med sina osäkerheter.

– Jag hade jättestora mindervärdeskomplex. Jag hade sett kommentarer på Jonas Instagram om att ”den här boken betyder stå mycket för mig”. Det kändes som att jag levde någon annans liv, förklarar hon.

Men efter det samtalet lyfte filmprocessen. Plötsligt kunde de se varandra och arbeta utan att fastna i konflikter.

– Rojda började ta väldigt stora steg som regissör och vågade tro på att den här filmen kommer att drabba. Hon visade ett konstnärligt mod, säger Jonas Gardell.

– Så som man blir berörd av filmen, så var också inspelningen. Det var en tung film att spela in, menar Rojda Sekersöz.

Slutet skiljer sig från det i boken och tog många manusversioner att komma fram till.

Det landade till slut i en film som gör båda förväntansfulla inför premiären. Jonas Gardell sänker rösten och viskar finurligt:

– Jag tror att vi tycker att det blev ganska bra.

Juha Lindström spelas av Loke Hellberg.
Juha Lindström spelas av Loke Hellberg. Foto: SF Studios
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons