Annons

Catarina Kärkkäinen:Det skakar i Kreml

”Jag har rätt till min kandidat!”
”Jag har rätt till min kandidat!” Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Demonstrationerna i Ryssland visar missnöjet med makten, och riskerna med att sätta sig upp mot den.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det var dramatiska bilder som spreds från Moskva i lördags. Vi är obeväpnade, ropar demonstranterna som hade samlats i Rysslands huvudstad för att protestera, samtidigt som polisen går hårt åt dem med batonger. Omkring 1 400 personer arresterades.

Den 8 september är det val till stadsfullmäktige i Moskva. Då ska en ny borgmästare väljas. Flera oppositionspolitiker har hindrats från att delta i valet. Det var bakgrunden till demonstrationerna som av politiska kommentatorer har kallats den största politiska krisen i Ryssland sedan demonstrationerna år 2011 och 2012.

Det var oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – president Vladimir Putins största utmanare som hindrades att ställa upp även i presidentvalet 2018 – som tog initiativ till demonstrationen. Han fängslades redan i onsdags samtidigt som andra medlemmar av oppositionen greps och fick sina bostäder genomsökta.

Det är uppenbart ett pressat läge i maktens korridorer i Kreml. Väljarnas stöd för Vladimir Putin sjunker. Vid presidentvalet 2018 var det 64 procent, sjönk därpå och låg i början av denna sommar på 49 procent. Det är den lägsta noteringen sedan han blev president för första gången år 2000.

Annons
Annons

Nu får också omvärlden se vad den som sätter sig upp mot makten i Ryssland riskerar. Den tidigare biträdande premiärministern Boris Nemtsov mördades i Moskva år 2015. Salig chefredaktör, och vän till den ryska oppositionspolitikern, Mats Johansson beskrev hur Nemtsov åren innan slutade skratta som svar på frågan om han var rädd och började rycka på axlarna. Han visste att det fanns en kula med hans namn på.

Sedan mordet är Aleksej Navalnyj i praktiken den ende oppositionspolitikern. I söndags kom nyheten att han förts till sjukhus efter att ha blivit förgiftad av en oidentifierad kemisk substans. Navalnyjs personliga läkare har sagt att personalen på sjukhuset inte gjorde någon ansträngning för att försöka identifiera kemikalien, och att det är sannolikt att Navalnyj blev medvetet förgiftad. Han fördes tillbaka till fängelset i måndags.

Vi har ännu inte sett konsekvenserna av skeendena. Nu ska Navalnyjs höras av rätten om sin frihetsberövning. Demonstrationerna lär fortsätta. Kremlkritikern Dimitrij Gudkov sammanfattade det väl på Twitter: "Den sista illusionen om att vi kan delta lagligt i politiken är borta."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons