Annons

Det som aldrig tidigare har hänt

Vykortet | New York

Under strecket
Publicerad

Att i New York samtala om politik med bekanta – något jag gjort i årtionden – är numera helt unikt. Donald Trump dominerar, trots att han har mycket litet politiskt stöd och att han formellt lämnat staden. Han tas ständigt upp i samtal av mina bekanta och förekommer hela tiden i alla medier. Sannolikt är det något han uppskattar.

När jag häromdagen var på middag med flera amerikaner kom frågan upp ifall Trump skulle bli omvald. Det handlade delvis om att hans stöd är stort i de avgörande små delstaterna men främst om att Demokraterna är djupt splittrade och inte har någon karismatisk kandidat.

Valdeltagandet i presidentvalen är som regel endast strax över 50 procent och anhängarna till de två partierna beter sig olika. Jag hörde uttrycket ”Democrats fall in love – republicans fall in line”. Innebörden är att om demokrater inte tänder på kandidaten stannar de hemma. Republikanerna röstar mer lojalt och har högre valdeltagande.

Inte heller riksrättsförfarandet, som just nu pågår, tycks knäcka Trump-anhängarna. Jag har följt förhören på TV. Det har framgått att presidenten har betett sig skandalöst, men det är inget nytt.

Ingen amerikansk president har någonsin avsatts. Senaten är den avgörande domstolen och måste fatta beslut med två tredjedels majoritet. Det innebär att en dryg tredjedel av de republikanska senatorerna måste rösta för att avsätta Trump. Det kommer inte att ske och han kommer därmed att deklarera att han är förklarad oskyldig. Dessutom har processen mobiliserat Trumps anhängare.

Skulle han inte omväljas nästa år tror somliga att han inte kommer att acceptera valutslaget. När Trump valdes förlorade han med 3 miljoner röster mot Hillary Clinton, men valsystemet gjorde att han vann. Och Trump deklarerade att de tre miljonerna var ogiltiga och falska.

Det är ett tecken på att han skulle säga samma sak igen och stanna i Vita huset. Något som aldrig har hänt i USA:s historia, men säger något om Trumps allmänna inställning till demokratin.

OLLE WÄSTBERG är tidigare generalkonsul för Sverige i New York. olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons