Det tog elva dagar att förändra en hel bransch

Emma-Sofia Olsson | Söndagen den 19 november fick jag, tillsammans med reporter Frida Sundkvist, möjlighet att backstage följa uppläsningen av uppropet #tystnadtagning.

Tillsammans med modiga kvinnor stod jag tyst i mörkret bakom scenen, väntande på att de skulle gå på och läsa deras upplevelser som kommit upp till ytan i samband med #metoo-rörelsen.

Publicerad
1/2
Foto: Emma-Sofia Olsson
2/2
Foto: Emma-Sofia Olsson

Det var utan tvekan en oerhört mäktig upplevelse. Jag har aldrig förr fått så många varma leenden under ett jobb, aldrig heller har jag varit omgiven av så många målmedvetna kvinnor på en och samma gång. Att dessutom få uppleva merparten av Sveriges kvinnliga skådespelarelit samlad i en liten loge var lika surrealistisk som fantastisk.

Det tog elva dagar att förändra en hel bransch.

Och stämningen sedan, den som gick att ta på men som var för stor för att greppa i stunden. Det var glada kramar och tillrop, röda näsor och blöta ögonvrår, varma omfamningar, knutna nävar i luften, stark gemenskap och ett jävlar anamma.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Det tog elva dagar att förändra en hel bransch. Nu kan ingen längre säga att man inte kände till sexövergrepp, trakasserier och kränkningar i film- och teaterbranschen. SvD var som enda tidning med bakom scenen under uppläsningen på Södra teatern.

1/2
Foto: Emma-Sofia Olsson
2/2
Foto: Emma-Sofia Olsson

Det här inte en kvinnofråga, det är chefernas ansvar och de har misslyckats

Våldtäkter. Övergrepp. Kränkningar och hot. 70 skådespelare står samtidigt på scen och läser upp vittnesmål från uppropet #tystnadtagning. Fler får inte vara på scengolvet samtidigt. I publiken sitter särskilt inbjudna makthavare från branschen som ska lyssna på vittnesmål om övergrepp och trakasserier som skett när de varit ytterst ansvariga för skådespelarnas trygghet och säkerhet.

1/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
2/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
3/3
Foto: Emma-Sofia Olsson

Skådespelarna har precis jublat över att kronprinsessan Victoria och drottning Silvia har anlänt till Södra teatern för att närvara vid uppläsningen. Två ministrar sitter i publiken. Kvinnorna följer spänt uppläsningen på scen, några trappor upp, via sina mobiltelefoner. En hel bransch – och tusentals fler – följer uppläsningen som sänds live på nätet.

”Jag har aldrig träffat en kvinna i branschen som inte blivit utsatt. Det här inte en kvinnofråga, det är chefernas ansvar och de har misslyckats”, säger en av dem.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 8
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 6 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 7 av 8
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 8 av 8