Annons

Sanna Rayman:Det tycks bli kvinnor ändå

Acko Ankarberg är en av de nominerade som vill kandidera till KD-ledare.
Acko Ankarberg är en av de nominerade som vill kandidera till KD-ledare. Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT
Under strecket
Publicerad

**När det i **december 2006 rapporterades om vilka namn de socialdemokratiska partidistrikten förde fram som tänkbara partiledarkandidater var det sällan man fick läsa Mona Sahlins namn. I det läget var helt enkelt andra favoriter mer aktuella. Margot Wallström ständig etta, tätt följd av Carin Jämtin och Ulrica Messing. Även Pär Nuder förekom. Bland annat. Dock vilade ett slagord över processen. Det var, som det heter, ”dags för en kvinna”.

**Problemet med processen **var att det blev skoningslöst uppenbart när man så att säga började gräva nedåt i säcken. En del gjorde den insikten redan tidigt. Hans Hoff, dåvarande ordförande i Hallands distrikt sade att eventuella kandidater måste tala om huruvida de står till förfogande innan distrikten nominerade. ”Vi kan inte komma dagen efter och säga jaha, den ville inte, då tar vi nästa, och så säger den nej, då tar vi nästa”, sade han i DN (9/12-06).

Ändå blev det så. Allteftersom kvinna efter kvinna tackade nej letades nya kvinnor fram. Slutligen föreslog ”en enig valberedning” Mona Sahlin, men då hade hennes mandat redan sargats under partiledarvalets gång.

**När Annie Lööf **valdes till Centerpartiets ledare gjordes det med ett starkt stöd där distrikt och kommunkretsar tydligt hade angivit att de föredrog henne framför de övriga kandidaterna Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt. Processen dithän var öppen och behängdes inte med tvångsmässiga pläderingar där Jonsson dömdes ut på förhand på grund av sitt kön. Det, liksom den öppna processen har förstås stärkt Lööfs mandat och förklarar säkerligen att hon suttit så säkert också genom skakiga stunder. Partiet står bakom sitt val.

**Nu ska KD **välja ny ledare och inte heller här hörs några utspel och krav om att nästa partiledare måste ha ett särskilt kön. Likväl är det just nu två kvinnonamn som det surrar högst kring – favoriterna är nämligen Acko Ankarberg, som i går bekräftade sin kandidatur och Ebba Busch Thor, som ännu inte gett definitivt besked.

Se där! Även utan kvoteringsimpulserna kan det hända sig att lämpliga kvinnor radar upp sig. Ju mer vi litar till det, desto bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons