Annons

Janerik Larsson:Det unga USA drömmer om ”allt-gratis-socialism”

Foto: Ted Soqui / TT NYHETSBYRÅN

Socialismen lockar allt fler amerikanare för att de som talar om den lovar att lösa bekymren.

Under strecket
Publicerad

När Patrick Donahue i San Diego gick i pension förra året efter en lång karriär i ett företag var den centrala frågan: hur skulle han och hans fru disponera hans pension? Hur skulle de hantera betalningarna på nästan 100 000 dollar som de hade lånat av den federala staten för att finansiera de fyra döttrarnas universitetsutbildning?

New York Times ägnade häromdagen en helsida i papperstidningen åt att gå igenom denna problematik som är en viktig fråga i årets valrörelse. Huvuddelen av dem som tagit dessa lån är mellan 18 och 39 år men det är föräldragenerationen som är den snabbast växande andelen av befolkningen med stora studieskulder.

Patrick Donahue får ungefär 1 000 dollar i månaden i pension vilket motsvarar det han behöver betala tillbaka på studielånet varje månad. Han jobbar därför i en lokal livsmedelsbutik. Hans fru yrkesarbetar inte utan vårdar sin 94-årige far.

Förhoppningarna om att högre studier skulle ge högre lön efter examen har inte infriats. Undersökningar visar att bara hälften av de unga som tagit studielån bedömer att de ekonomiska fördelarna av investeringen kommer överstiga kostnaderna.

Annons
Annons

Att unga amerikaner har en svag framtidstro kommer att påverka nästa generation politiska makthavare. TIME-journalisten Charlotte Alters bok ”The ones we’ve been waiting for – how a new generation of leaders will transform America” handlar om tio företrädare för den nya politikergenerationen.

De föddes mellan 1981 och 1996 och är mycket mindre hoppfulla om framtiden än dagens äldre makthavare, som växte upp i en helt annan tidsålder – då ekonomin var mer dynamisk än nu. Dagens makthavare är födda under eller strax efter andra världskriget. Bill Clinton (f 1946) är en av dem som präglats av ledord som individualism, skattesänkningar, privatiseringar och individuellt ansvarstagande. I sitt tal om tillståndet i nationen 1996 sade han att ”den stora statens tid är över”. Den stora staten finns dock kvar, men är högt skuldsatt. Och politikerlöftena handlar om ytterligare enorma utgifter.

Slående i Alters bok är också betydelsen för den unga generationen av attackerna den 11 september 2001 och de efterföljande krigen. De unga har vuxit upp i ett sårat USA vars självkänsla sargades rejält. Det bör man komma ihåg: polariseringen som präglar amerikansk politik i dag började inte med Donald Trump, utan långt tidigare.

Ett skäl till att Bernie Sanders helt orealistiska löften kopplade till retoriken om ett ”socialdemokratiskt USA” har viss framgång, handlar bland annat om att Barack Obama skylldes för att vara ”socialist”. Begreppet som för tidigare generationer snarare fört tanken till sovjetkommunism har i dag hög trovärdighet inte minst bland dem som lider av höga skulder och låg framtidstro.

Att människor som Patrick Donahue arbetar efter pensionen för att kunna betala av studieskulder, verkar bli allt vanligare. Socialismen lockar amerikanare för att den lovar att lösa bekymmer. Och bekymren är verkliga. Att bara säga att socialism inte är svaret räcker inte, även om det är sant. Här har både mittendemokrater och republikaner en rejäl utmaning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons