Annons

Janerik Larsson:Det var då det

Björklund
Björklund Foto: Per Groth
Under strecket
Publicerad

Jan Björklunds förhållande till SD har varierat något över åren.

I en intervju den 11 september 2016 säger L-ledaren att statsminister Löfven bör låta SD delta i blocköverskridande samtal.

Så här lät det då:

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger nu att han anser att statsminister Stefan Löfven i fortsättningen bör bjuda in även Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in. Men jag tycker ju i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder inte att man sedan gör upp med alla partier. Men det skapar en onödig martyrställning för SD. Jag tycker att alla partier borde bjudas in.

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har regeringen upprepade gånger kallat till blocköverskridande förhandlingar. Regeringen och delar av oppositionen har hittills gjort upp om till exempel försvaret, migrationspolitiken och antiterroråtgärder.

Sverigedemokraterna - som är riksdagens tredje största parti - har inte bjudits in till några förhandlingar, eftersom regeringen inte vill ha något samarbete med dem. Men att stänga ute ett av åtta partier är lite märkligt, tycker Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Att de får en slags martyrställning, tror jag att de faktiskt tjänar på. Att de behandlas korrekt, som ett av alla andra partier i riksdagen, det tror jag är klokt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons