Annons

Det var här befrielsen började

Under strecket
Publicerad

Vykortet | Normandie

På den amerikanska krigskyrkogården i Normandie finns 9 387 gravstenar. Vid varje gravsten vilar en ung man flera tusen kilometer från sitt hem. Det är en smärtsam påminnelse om att Europa inte alltid varit en kontinent av fred och välstånd.

Historien är välkänd. Det var på Normandies stränder som Västeuropas befrielse från Nazityskland påbörjades.

D-dagen och invasionen av Normandie är till denna dag världshistoriens största amfibiska operation. Bara under det första dygnet landsteg över hundra tusen män på fem stränder. Krigsmateriel och människor motsvarande en hel stad förflyttades. Europa skulle befrias till nästan vilket pris som helst.

För mig var det en kraftfull upplevelse att besöka denna historiska plats. Det var ett sätt att hedra dem som gjort ogripbara insatser för Europa och vår frihet, och de unga män som aldrig tog sig förbi de franska stränderna.

Men det blev också uppenbart att långt ifrån alla delade den upplevelsen.
När jag promenerade ner till Omaha Beach – där striderna var som hårdast och de allierades förluster som svårast – möttes jag av ivriga semesterfirare med paraplydrinkar och turister som bekymmerslöst tvingat ned sina parasoll i sanden.

Det monument som rests till minne av invasionen användes av flera som skydd mot den heta solen.

Det behöver inte vara fel att leva där andra har dött. Men det fanns något olustigt över den totala frånvaron av frid och att inte en enda del av stranden var fredad och till för reflektion.

Alla som väljer att besöka Omaha Beach borde ta sig tiden att titta noga omkring sig. För det är viktigt att vi känner till vår historia och tar den på allvar.

Och den som tittar kommer se att det fortfarande finns spår i sanden från den där tisdagen i juni när röken låg tjock över vattnet och flera tusen unga människor dog för vår frihets skull.

ALEXANDRA IVANOV är talskrivare och politisk sakkunnig på Moderaterna. alexandra.h.ivanov@gmail.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons