Annons

Therese Larsson Hultin:Ett kapitalt misslyckande – och vems är felet?

Vems är felet när delar av USA:s statsapparat nu stängs ner? I Washington är redan ”the blame game”, där båda sidor skyller på varandra, i full gång. Men en sak kan vi vara säkra på – det var inte så här Donald Trump ville fira sin ettårsdag som president.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det var antagligen inte på detta vis som Donald Trump ville fira sitt första år som USA:s president.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1

Det var antagligen inte på detta vis som Donald Trump ville fira sitt första år som USA:s president.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1
Det var antagligen inte på detta vis som Donald Trump ville fira sitt första år som USA:s president.
Det var antagligen inte på detta vis som Donald Trump ville fira sitt första år som USA:s president. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

När Donald Trump vaknade på lördagsmorgonen var det inte i Florida som planerat. Presidenten skulle ha firat att det var ett år sedan han svors in på sin exklusiva medlemsklubb Mar-a-Lago, med en middag där biljetterna kostade över 800 000 kronor för två personer (fast då ingick ett foto med Trump). Eller dryga två miljoner kronor om man även ville delta i en så kallad roundtable-diskussion med presidenten och hans medarbetare.

Nu ser det inte ut att bli någon galamiddag för Donald Trump. Pengarna skulle ha gått till det republikanska partiet och till Trumps återvalskampanj, men Vita huset har insett att det ser minst sagt illa ut om presidenten festar med andra mångmiljonärer, när åtminstone 800 000 statsanställda kommer bli utan lön.

Annons
Annons

I stället pekas det nu finger för fullt. Är det republikanernas och Donald Trumps fel att man inte kan komma överens? De har ju trots allt såväl presidentposten som majoritet i kongressens båda kamrar. Eller är felet demokraternas, som hängde på ett i sammanhanget helt ovidkommande ämne – rätten för de människor som kom illegalt till USA som barn, att få amnesti och stanna i landet – för att rösta ja till budgeten?

Lika säkra kan vi vara på att den åsikten kommer att eldas på av de lika polariserade medierna.

Det sägs ju att det aldrig är ens fel att två personer träter, och i det här fallet är det helt sant. Båda sidor har visat det som tyvärr präglat Washington de senaste åren: Envishet, halsstarrighet och en total ovilja att kompromissa.

I en mätning som Washington Post och tv-kanalen ABC publicerade på fredagen står det klart att 48 procent av de tillfrågade skyller på president Trump och republikanerna, 28 procent på demokraterna, medan 18 procent menar att båda sidorna har lika stor skuld.

Siffrorna är på ett sätt viktiga eftersom det är ett så kallat mellanårsval i höst, där många senatorer och hela representanthuset ska väljas om. Men på samma gång så verkar de inte spela någon som helst roll.

Låt mig förklara det där sista: Den amerikanska väljarkåren är så polariserad att vi kan vara säkra på att Trump-anhängarna kommer att skylla på demokraterna, medan hans motståndare menar att felet ligger hos presidenten. Lika säkra kan vi vara på att den åsikten kommer att eldas på av de lika polariserade medierna.

Siffran lär knappast förbättras efter den här nedstängningen.

Men det intressanta är att ”the blame game” och vem som får skulden inte verkar spela någon roll. De senaste 25 åren har statsapparaten stängts ner tre gånger. Hösten 1995, över årsskiftet 95–96 och igen 2013. Alla tre gångerna har republikanerna fått skulden. Och vid båda de mellanårsval som har följt så har det republikanska partiet gått segrande ur striden vad gäller såväl senaten som representanthuset.

Det tyder på att väljarnas politiska minne är kort. Men också på att de helt enkelt har så låga tankar om politikerna i Washington att ett så kapitalt misslyckande, som en nedstängning av statsapparaten är, inte får några större konsekvenser.

I en undersökning publicerad av Pew research i november 2017, svarade bara 2 av 10 amerikaner att de hade förtroende för de två partiernas ledare i kongressen.

Siffran lär knappast förbättras efter den här nedstängningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons