Annons

Maria Ludvigsson:Det vimlar av överstepräster i politiken

Foto: Per Groth/TT
Under strecket
Publicerad

Det var Ebba Busch Thor som började. Hon skrev i Expressen den 20 april att det vore bra med mer kristna värderingar för att effekterna av de senaste årens invandring skulle bli så goda som möjligt. Hennes tes var den här: ”Att bejaka judisk kristen etik och västerländsk humanism är inte en metod att smyga in morgonbön och söndagsskola för att skapa ett religiöst Sverige, utan en garanti för möjligheten att ha en liberal livsstil.”

Som kristen bär det mig emot att läsa texter där det kristna görs till medel och inte ett mål i sig. Som om det jag håller heligt är att jämföra med Socialtjänstlagen, bara bättre utformad. Synsättet är representativt för det sämsta inom såväl konservatismen som socialismen. Med rätt politik kan människan formas till den dygdiga medborgare som överheten önskar. Och nog har kristendomen utnyttjats av både den ena och den andra för att styra folket.

Det är gott att höra andra tala väl om det kristna budskapet, men lika illa när det görs i syfte att politisera det privata. Personligen skulle jag kunna hålla med den som sade att det som behövs i världen är evangeliet, men aldrig som reformpolitik för att fixa skolresultat, vårdköer, haltande socialtjänst eller den maffia som lever av knarkhandel. Den som brukat religion för att fostra sina undersåtar har bara gjort skada.

Men inte heller Busch Thors kritiker har rätt. Daniel Färm, chef för S-tankesmedjan Tiden, har en lika instrumentell syn: ”Svenska kyrkan och frikyrkor i Sverige har förvisso bidragit till gemenskap, solidaritet och fina högtidsstunder i många människors liv. Men det har även exempelvis muslimska samfund och Humanisterna gjort” (Expressen 23/4).

Färm lägger sanningen till rätta: ”Den kristna högern och de konservativa har däremot alltid motsatt sig ökade rättigheter och frigörelse för alla. (...) De har hört till de mest högljudda nejsägarna i allt från demokratins genombrott till en sekulär stat, alla människors frihet att kunna förverkliga sina livsdrömmar eller jämställdhet och sexuella fri- och rättigheter.” Men de kristna nejsägare som Färm nämner överträffades av socialister och kommunister.

Man ska inte lasta Gud för vad kyrkan gör. Och inte de kristna för hur politiker – från höger till vänster – utnyttjar den kristna läran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons