Annons

”Det vore fantastiskt att bli invald i Akademien”

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Fredrik Persson/TT

Jens Liljestrand, författare och biträdande kulturchef på Expressen, har skrivit en hyllad biografi över Vilhelm Moberg. Han har också skrivit åtskilliga artiklar om Svenska Akademiens kris. Nu belönas Jens Liljestrand med Axel Hirschs pris på 125 000 kronor av Akademien.

Under strecket
Publicerad

Kan man ta emot ett pris från Svenska Akademien samtidigt som man är biträdande kulturchef på Expressen?

– Ja. För jag tar emot det här priset för mitt författarskap, för en bok jag skrivit under tjänstledighet. Det här priset är inget pris för min journalistik utan för min bok om Vilhelm Moberg.

Du har skrivit mycket om Svenska Akademiens kris, hur ser du på att nu belönas av Akademien?

– Det är naturligtvis något jag har funderat på. Men jag har aldrig ifrågasatt Svenska Akademiens kapacitet att bedöma litteratur. De synpunkter jag har på hur Akademien misskött sina angelägenheter har inte handlat om hur de delar ut priser av det här slaget. Och jag har svårt att tro att det här skulle vara någon slags gest för att för att förändra den syn jag som journalist och kritiker har på Svenska Akademien. Det vore ju att solka ned minnet av Axel Hirsch; jag har alldeles för höga tankar om Svenska Akademien för att tro att de skulle göra något sådant.

Du skrev i Expressen förra veckan att Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson kommer att ”gå till historieböckerna som Akademiens frälsare”, hur ser du på det i dag?

Annons
Annons

– Jag står för det jag skrev i den artikeln. I kommande artiklar som jag skriver om Svenska Akademien kommer vi att ha med en fotnot om att jag belönats av Svenska Akademien för min bok.

Vad tror du om Akademiens framtid?

– På lång sikt återstår mycket att göra, men jag tror den akuta krisen är över. Utmaningen nu blir ju att försöka rekrytera personer från den yngre generationen, alltså den generation Akademien förlorade när Sara Stridsberg och Jayne Svenungsson lämnade.

Hur är det med dina egna drömmar om att bli invald i Akademien?

– Det vore ju fantastiskt att bli invald, haha. Det tar jag ställning till när den frågan kommer så att säga. Skulle jag bli invald i Svenska Akademien skulle naturligtvis vi på Expressen bli tvungna att förhålla oss till Svenska Akademien på ett nytt sätt. Då skulle jag inte kunna skriva om dem på det sätt som jag gör, men där är vi inte än, haha.

Fotnot: Axel Hirschs pris instiftades 1967. Det ska tilldelas författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons