Annons

Marie Dahlén:Detoxa från hälsoråd

Mer förnuft skulle behövas vid val av kost.
Mer förnuft skulle behövas vid val av kost. Foto: Marie Ullnert/Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Ledare | Hälsa

I veckan skrev fem professorer och doktorer att många böcker om kost och hälsa innehåller allvarliga felaktigheter. Inte nog med att råden är fel – om de dras till sin spets kan de påverka hälsan negativt (DN 17/2).

Därför föreslår debattörerna att en oberoende aktör, som har en bred vetenskaplig kompetens och med uppgift att främja vetenskaplighet, granskar innehållet i böcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap.

De har rätt i en sak: Kost- och hälsoråd som inte har tillräckligt vetenskapligt stöd borde granskas. Men en oberoende aktör kommer inte att kunna vaccinera människor mot hälsoråd som ibland bygger på ren dumhet.

I detta har individen ett stort ansvar, men även media måste bli mer kritisk. Det blev tydligt när Sveriges Radio sände ett inslag om vaccination efter att mässlingen hade brutit ut i Stockholm 2017. Gästerna var smittskyddsläkaren Per Follin och vaccinmotståndaren Mia Tjärnlund.

”Om man vet hur man stärker sitt immunförsvar behöver man inte vara så rädd för de sjukdomarna”, sade Tjärnlund bland annat (P1 13/3-17). Hennes påståenden lämnades okommenterade av programledaren och Per Follin hade svårt att få ordet. Vetenskap kan inte ställas mot vaccinationsmotstånd som bygger på humbug i tro att de spelar på samma planhalva. Varken debatten eller lyssnarna gagnas av det.

Annons
Annons

Vart har förnuftet tagit vägen?

I bokhyllan kan det i varje fall inte hittas. Boktitlar som Detoxa ditt liv: ett 21-dagars program för kropp och själ finns i raderna. Trots att det borde vara ett mer passande namn på ett rehabiliteringsprogram för missbrukare, då detox är en medicinsk behandling av personer med livshotande droganvändning.

I böckerna finns det råd om hur man renar sin kropp och själ från gifter i kroppen som kommer från mat och luftföroreningar. På köpet kan du gå ner i vikt.

”Men om det hela tiden lagrades gifter i vår kropp skulle inte någon av oss överleva”, sade Lotta Klinge Härberg, tidigare verksamhetschef vid dietistkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, i en intervju i Råd&Rön (16/8-16).

En normal kropp renar sig själv. Levern, njurarna, huden och bakterierna i tarmen är de som kan rensa bort sådant som är skadligt. Kost och meditation gör det inte, även om de två kan bidra till allmänt välbefinnande.
Hälsoråd är ändå inget nytt.

I Husmoderns hemkurer och goda råd från 1937 rekommenderas Apelsinkuren mot allmän svaghet, blodbrist och dålig matsmältning, blyvatten mot förkylning och vid övervikt en avmagringskur med halvbad med frottering och avkylning från 33 grader till 24.

Råden från förr borde ge tankeställare. Många av dem har lagts åt sidan, men likheten med dagens råd kan vara stora. Det skulle inte vara förvånande om Apelsinkuren kom tillbaka i ny tappning med löften om slätare hud och stärkt immunförsvar.

Mer förnuft än känsla i val av livsstil, kostråd och hälsotips skulle behövas. Folk borde lyssna mer till vetenskap, men en oberoende granskare kommer inte att leda fler rätt mellan bokhyllorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons