Annons

Snabbguide: Detta är #medvilkenrätt

Skådespelarnas upprop #tystnadtagning beredde vägen. Under #medvilkenrätt har kvinnor i juristbranschen gått samman i ett upprop som bland annat fått ministrarna Morgan Johansson och Anna Ekström att reagera.

Under strecket
Publicerad
Foto: Annika Huett/Agent MollyBild 1 av 5
Bild 2 av 5

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström.

Foto: Maja Suslin/TTBild 3 av 5

Justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Emil Langvad/TTBild 4 av 5

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

Foto: Yvonne ÅsellBild 5 av 5
Foto: Annika Huett/Agent MollyBild 1 av 2
Bild 2 av 2
Foto: Annika Huett/Agent Molly

I tisdags publicerade SvD ett upprop där tusentals kvinnor i juristbranschen vittnar om en utbredd tystnadskultur och omfattande trakasserier och övergrepp inom sin bransch. I dagsläget är antalet 5 965.

Uppropet #medvilkenrätt är en direkt följd av det upprop från skådespelare som SvD tidigare publicerat.

”Skådespelarvärlden är inte den enda som förpestas av en utbredd tystnadskultur”, skriver kvinnorna i juristbranschen i sitt upprop.

SvD har samlat in namn och valt ut vittnesmål som publiceras; vittnesmålen avslöjar den sexism som finns i juridikens värld.

”Skulle betala med oralsex”

Annons
Annons

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

”Vi talar med en gemensam röst”, skriver de 5 965 kvinnorna som undertecknat uppropet som vittnar om övergrepp av olika allvarlighetsgrad från män i maktpositioner.

”Efter att jag slutade på tingsrätten som notarie blev en domare på tingsrätten som en mentor för mig. Han stöttade, gav tips och råd och en dag kom han till kontoret och ville att jag skulle betala tillbaka. Med oralsex.”, berättar en kvinna i uppropet.

Ministern: ”Skammen är förövarnas”

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström.
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström. Foto: Maja Suslin/TT

Uppropet väcker starka reaktioner. ”Ett upprop för det goda rättssamhället!”, skriver gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) Twitter.

Hon uppmanar ”alla jurister - kvinnor & män, äldre & yngre - att inte finna sig i den tystnad som länge har rått om sexuella övergrepp, kränkningar och ren sexism på juristers arbetsplatser. Anmäl! Berätta! Ni ska inte skämmas. Skammen är förövarnas”, skriver Anna Ekström som under kampanjen #metoo själv valt att berätta om sina erfarenheter från tiden som domstolsjurist.

Annons
Annons

Justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Emil Langvad/TTBild 1 av 2

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2

”Allt för många har blundat”

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Emil Langvad/TT

Även justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar på uppropet i SvD. Han skriver på sin Facebooksida: ”Tusentals kvinnor inom juridiken vittnar nu om oacceptabla förhållanden i juristbranschen, med sexuella trakasserier och hot.

Morgan Johansson skriver även att problemen finns överallt, i alla samhällssektorer och samhällsklasser och att många alltför länge blundat för dem.

Handlar om män på maktpositioner

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.
Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg. Foto: Yvonne Åsell

Många berättelser handlar om hur manliga advokater på maktpositioner vid advokatbyråer, till exempel delägare, har ofredat och sextrakasserat kvinnor på lägre positioner, till exempel biträdande jurister.

Flera av Sveriges största advokatbyråer uppger för SvD att de haft problem internt med trakasserier och ofredanden. Men Advokatsamfundet har inte uteslutit en enda advokat för sextrakasserier på nära åtta år.

I teorin kan sexuella trakasserier mot en kollega vara en anledning till en prövning i Advokatsamfundets disciplinnämnd.

– Jag noterar att det är synnerligen få anmälningar om sexuella trakasserier, och huruvida det finns ett mörkertal eller inte har jag inte någon direkt kunskap om, säger ordförande Anne Ramberg till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons