Annons

Detta är övergångsåldern

Fysisk rörelse kan lindra eventuella besvär.
Fysisk rörelse kan lindra eventuella besvär. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vad är det för skillnad på menopaus och övergångsålder? Hur var det med östrogen nu igen – är det bra eller inte? Och kommer män också i klimakteriet? Här är åtta fakta.

Under strecket
Publicerad

ÖVERGÅNGEN – FÅ MAKT ÖVER KLIMAKTERIET

1. Menopaus: Inga fler menstruationer. Det vet man med säkerhet ett år efter sista mensen. Inträffar i genomsnitt vid 51 – 52 års ålder, är normalt mellan 45 och 58.

LÄS OCKSÅ

”Mitt heta, blodlösa liv”

2. Klimakteriet, övergångsåldern: ”Kritisk tidsperiod”, åren närmast före och efter menopaus då östrogenproduktionen gradvis minskar. Processen tar cirka tio år.

3. Vallningar och svettningar: Upplevs av 50 – 70 procent och är värst under första året. Pågår för de allra flesta från sex månader till fem år, för drygt var tionde ännu längre. I sällsynta fall upp till 15 år. Varar i ett par minuter, i sällsynta fall upp till en timme. Kännetecknas av plötsliga värmeskjutsar, dag som natt. 25 procent känner aldrig av några symtom, medan 20 – 35 procent har så svåra besvär, bland annat av störd nattsömn, att de kan vilja ha behandling.

Vallningar är lika vanliga hos män som genomgått testosteronhämmande behandling för prostatacancer. Men även nästan var femte frisk 51-årig man har klimakteriella besvär, enligt en dansk undersökning.

Annons
Annons

4. Sömnstörningar: Svettningar och värmevallningar väcker många på nätterna. En del somnar inte om på någon timme.

5. Depressioner/humörsvängningar: Kan ha samband med störd sömn, inte med hormonförändringarna.

6. Sköra slemhinnor: Drabbar cirka 50 procent och kommer några år efter att mensen upphört. Då östrogennivån

i äggstockarna successivt sjunker börjar mensen först komma tätare och bli mer sparsam (eller riklig), sedan glesnar den för att till sist upphöra.

Först när förrådet är helt slut efter några år kan man få besvär med torra och sköra slemhinnor i slidan och urinröret. Man får lättare urinvägsinflammationer och känner smärta vid samlag.

7. Behandling: Friska kvinnor kan äta östrogen mot klimakteriebesvär som vallningar och sömnproblem. De flesta tar hormonerna mellan två och max fem år. Alternativa behandlingar med akupunktur och djupavslappning tycks minska besvären markant. Ingen forskning stödjer resultat från hälsokostpreparat. Vallningar och svettningar kan komma när man slutat med östrogenbehandlingen. Forskarna vet inte om de eventuella besvären då pågår längre eller kortare tid än de skulle gjort utan hormoner. Att man skjuter fram klimakteriet som sådant är dock en myt.

Problem med sköra slemhinnor kan behandlas lokalt med östrogen.

8. Vad man kan göra själv mot vallningarna:

Motionera, låta bli rökning, undvika kaffe och te på kvällen, inte äta starkt kryddad mat och ha svalt i sovrummet.

Källa:
Mats Hammar, Linköpings universitet, boken Klimakteriet

(Gothia förlag, 1,6 miljonerklubben)

Alla artiklar i serien om klimakteriet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons