Annons

Populära resmålens beslut om svenskar

Cannes i södra Frankrike.
Cannes i södra Frankrike. Foto: Vianney Le Caer/AP

Här är länderna som välkomnar svenska turister – och de som inte gör det. SvD har samlat information om vad som gäller just nu på de mest populära resedestinationerna i Europa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Philipp Laage/AP

1 / 16

Från och med i dag vidgas vyerna för semestersugna svenskar. För ett antal europeiska länder gäller inte längre utrikesdepartementets avrådan från så kallade icke nödvändiga resor.

Länderna är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Dessutom Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Den slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

Men alla länder är inte lika villiga att ta emot svenskar. Här är vad som gäller för populära resedestinationerna i Europa.

Grekland kräver karantän för svenskar

Foto: Philipp Laage/AP

Den 30 juni hävs utrikesdepartementet reseavrådan för resor till 14 länder, däribland Grekland.

Även i Grekland välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki från den 15 juni.

Till en början handlade det om besökare från 29 länder, som valts utifrån smittsiffror och andra epidemiologiska hänsyn. Sverige fanns då inte med bland de 29. Men enligt nya riktlinjer är svenskar välkomna.

Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar, detaljer kommer att meddelas senare.

Annons
Annons
Foto: Wiktor Nummelin/TT

2 / 16

Finland öppnar för svenska bostadsägare

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Finlands regering har redan meddelat att man den 15 juni, lättar på reserestriktionerna och tar emot besökare från Norden – utom svenskar.

– Det var inget lätt beslut. Vi har diskuterat saken väldigt mycket och framöver kommer vi hela tiden att följa med hur den epidemiologiska situationen ser ut, svarade inrikesminister Maria Ohisalo när hon av tidningen Hufvudstadsbladet fick frågan: Hur öppna upp gränserna utan att göra den viktigaste grannen ledsen?

Finland öppnar till att börja med sina gränser till Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island men inte för Sverige som anses vara ”mer problematiskt”.

Personer som äger en fastighet i Finland får dock resa in från Sverige. Undantag görs även för parförhållanden, enligt Yle.

Annons
Annons
Foto: Michael Sohn/TT

3 / 16

Tyskland – olika regler i olika delstater

Foto: Michael Sohn/TT

Den tysk-danska gränsen öppnade för turister den 15 juni, samma datum som landets globala reseavrådan ändrades och tyskarna kunde resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till 29 juni. Restriktioner och eventuella karantänsregler kan se olika ut i olika delstater.

Annons
Annons
Foto: Francois Mori/TT

4 / 16

Frankrike – alla från EU är välkomna

Foto: Francois Mori/TT

Frankrike öppnar för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli. Den 1 juli utökas öppningen till att gälla även vissa länder utanför Schengenområdet.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

Från och med den 15 juni kan kaféer och restauranger i huvudstaden Paris öppna fullt ut och det blir möjligt för familjer att besöka äldre släktingar på äldreboenden.

Den 22 juni ska skolorna, förutom gymnasieskolorna, öppna helt igen.

Annons
Annons
Foto: Domenico Stinellis/TT

5 / 16

Italien – alla från EU välkomna

Foto: Domenico Stinellis/TT

Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt något annat land under de senaste två veckorna. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT

6 / 16

Danmark tillåter par att återses

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark är ett av de länder som haft hårdast inreserestriktioner i Europa under coronavåren. Men på måndagen öppnar danskarna sina gränser för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är däremot inte välkomna. Men reglerna är ändå inte så hårda som tidigare:

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga eller familj i landet får lov att komma in. Danska regeringen gör också undantag för personer som har pojkvän eller flickvän i landet.

Även transitresor till och från flygplatsen Kastrup eller vidare söderut är okej.

Den svenska och danska regeringen diskuterar dock löpande möjligheten att öppna gränserna mellan sig inför sommaren. Till många Köpenhamnsälskares förtret måste alla svenska turister till Danmark kunna visa upp de inte kommer att bo i huvudstadsområdet. Legoland är alltså okej – men inte Strøget.

Annons
Annons
Foto: Vidar Ruud/TT

7 / 16

Norge – gotlänningar inte längre välkomna

Foto: Vidar Ruud/TT

Norge öppnade sina gränser för Norden i förra veckan, men inte för Sverige.

Från och med den 15 juli kan norrmännen åter börja resa till vissa länder inom EU utan krav på karantän. För de som resor till Sverige gäller dock karantän under tio dagar vid hemkomst, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Det gäller även Gotland som tidigare var undantaget. Beslutet motiverades då med att Gotland är den enda svenska region där smittspridningen är under kontroll.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Annons
Annons
Foto: Ronald Zak/TT

8 / 16

Österrike – kräver två veckors karantän

Foto: Ronald Zak/TT

Har meddelat att man öppnar gränsen mot Italien från och med den 16 juni. Dessutom lyfts kraven på karantän för resenärer från ytterligare 30 europeiska länder. Lättnaderna gäller dock inte för resenärer från Sverige, Storbritannien, Spanien och Portugal, som fortsatt måste uppvisa friskhetsintyg eller isolera sig efter ankomst.

Annons
Annons
Foto: Darko Bandic/TT

9 / 16

Kroatien – alla EU-medborgare välkomna

Foto: Darko Bandic/TT

Även sommarfavoriten Kroatien vill få igång turismen igen längs sina kuster.

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. För att komma in i landet krävs en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa. Det går även bra att besöka landet för att närvara vid exempelvis en familjemedlems bröllop eller begravning.

Annons
Annons
Foto: Elena_Suvorova/Shutterstock

10 / 16

Malta – svenskar får vänta

Foto: Elena_Suvorova/Shutterstock

Malta öppnar för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Annons
Annons
Foto: Petros Karadjias/TT

11 / 16

Cypern – smittspridningen i Sverige för hög

Foto: Petros Karadjias/TT

Mellan den 9 och 19 juni tillåts medborgare från 13 lågriskländer att resa in, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Annons
Annons
Foto: Thanassis Stavrakis/TT

12 / 16

Turkiet – obligatorisk medicinsk kontroll

Foto: Thanassis Stavrakis/TT

Turkiet har sedan den 11 juni öppnat sina gränser. I ett pressmeddelande skriver den turkiska ambassaden i Stockholm att alla är välkomna in i landet men att alla kommer att få genomgå en medicinsk kontroll.

Annons
Annons
Foto: Ross D. Franklin/TT

13 / 16

Storbritannien – två veckors karantän

Foto: Ross D. Franklin/TT

Gränserna är öppna men sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Annons
Annons
Foto: Adobe Stock

14 / 16

Portugal – ta flyget

Foto: Adobe Stock

Svenskar är också välkomna till Portugal från och med måndag, den 15 juni. Men du måste anlända med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller vistelserätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Annons
Annons
Foto: www.alamy.com

15 / 16

Spanien – släpper krav på karantän

Foto: www.alamy.com

Spanien öppnade sina gränser för EU-länder och Schengenländerna som inte är med i EU den 21 juni. Det tidigare beskedet har varit den 1 juli.

De hårda karantänskraven som tidigare gällde för inresande togs då bort. Landgränsen till Portugal öppnas den 1 juli. För resenärer från övriga länder öppnas gränserna också den 1 juli.

Det nationella nödläget avslutas den 21 juni och restriktionerna för hur man kan resa inom landet tas bort.

Balearerna, däribland Mallorca, har redan fått prova att göra undantag från karantänsreglerna.

Annons
Annons

16 / 16

Baltikum – svårt för svenskar

Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige – svenska resenärer måste tills vidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnar sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tills vidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons