Annons

Detta händer om du råkar grilla ned huset

Grilla varsamt så att du inte råkar elda ned ditt hus i sommar.
Grilla varsamt så att du inte råkar elda ned ditt hus i sommar. Foto: Hasse Holmberg/TT

Mitt under rådande grillsäsong finns det en risk många glömmer – att man helt enkelt råkar sätta eld på sitt eget hus. SvD listar fem saker du bör ha koll på innan du plockar fram grillbesticken och tändvätskan.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Efter några dagar av stekhet värme i huvudstaden utfärdade Stockholm läns landsting ett eldningsförbud i samtliga kommuner. I flera andra delar av Sverige, däribland Skåne och i Dalarna, råder det redan ett eldningsförbud tills vidare.

Eldningsförbudet innebär att du inte får använda öppen låga utomhus, men däremot grilla på egen tomt i en särskild grillanordning.

Dock ska man vara varsam – det händer några gånger per år att brandkåren får kallas till en bostad efter eldolycka vid grillen.

– Att grilla hemma, torrt eller inte, kan alltid ge problem. Det vanligaste är att grillen står för nära husväggen eller att man slänger glöd som inte slocknat i soptunnan, säger Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Efter reklamen visas:
Grilla säkert

Att man grillar ned sin villa är inte så ovanligt som man kan tro.

– Oftast är orsaken bakom villabränder kortslutningar i elsystem eller att brandorsaken inte kan fastställas, men visst känner jag till några fall där grillarna har hamnat för nära husväggen. Det blir ett par fall per år.

Om olyckan skulle vara framme kan det vara bra att ha koll på hur du ska få försäkringspengar för ditt nedgrillade hus.

Här följer fem tips till åtgärder innan katastrofen sker:

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT

2 / 5

Foto: Jessica Gow/TT

1. Se över din försäkring

Låter självklart, men många betalar in sin hemförsäkring utan att tänka mer på det. Ring upp ditt försäkringsbolag och be dem berätta för dig hur du ska gå till väga ifall exempelvis ditt hus skulle brinna ned. Se till att alla premier är betalade och att du har aktivt skydd.

– När man kontaktar sitt försäkringsbolag efter en brand blir man tilldelad en skadereglerare som bedömer hur omfattande branden har varit, vad som har hänt och hur huset kan repareras, säger Håkan Franzén.

Annons
Annons
Foto: Peter Hamberg/TT

3 / 5

Foto: Peter Hamberg/TT

2. Ha koll på dina ritningar

Efter en brand måste försäkringsbolaget ha ritningarna till huset. Så länge som ditt hus inte är ett svartbygge är detta inget problem – ritningarna finns att hämta från kommunens detaljplan – men att få tillbaka pengarna efter en husbrand kan vara en utdragen process, och genom att ha koll på husritningarna kapar du ett steg i den omständliga processen.

Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TT

4 / 5

Foto: Maja Suslin/TT

3. Dokumentera

Kan också låta självklart, men om du vill vara säker på att få ersättning för din hallskänk i massivt mahogny gäller det att ha en bra dokumentation. Fota allt du kan tänkas vilja få ersättning för: möbler, tv, tavlor, kläder, porslin, smycken och andra värdefulla föremål i lådor och skåp.

– Det är inte så lätt att komma ihåg allt man äger och har, därför är det bra om man fotodokumenterar sin egendom. Det är en säkerhet för både försäkringstagaren och oss, säger Håkan Franzén.

Annons
Annons

Isaak Grünewalds ”Provencalskt landskap”.

Foto: TT

5 / 5

Isaak Grünewalds ”Provencalskt landskap”.
Isaak Grünewalds ”Provencalskt landskap”. Foto: TT

4. Skaffa rätt intyg

När det kommer till riktiga dyrgripar räcker inte fotodokumentation – om du har en Picasso- eller Grünewald-tavla hängande på väggen i din nedbrunna villa krävs både äkthetsintyg och värderingsintyg.

– Man har skyldighet som försäkringstagare att styrka sitt innehav. Om man vill ha ersättning för föremål som har höga värden krävs ofta kvitto, äkthetsintyg och värderingsintyg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons