Annons

Detta händer vid ett nej – brexitdramat på tre minuter

Foto: Danny Gys/AP

Kan Boris Johnson lyckas? Allt hänger på vad som händer då parlamentet under lördagen får rösta om brexit en fjärde gång. SvD reder ut hur det kan gå.

Under strecket
Publicerad
Foto: Graeme Robertson/AP Bild 1 av 1

Vad händer på lördagen?

Det kallas ”Super Saturday”. Den senaste gången parlamentet sammanträdde på en lördag var under Falklandskriget 1982. Parlamentet får nu rösta om Boris Johnsons nya brexitavtal. Regeringen behöver över 320 röster för att vinna.

Om alla konservativa röstar för avtalet innebär det 287 röster. Även om Boris Johnson får stöd av de 21 konservativa rebeller som han sparkade ur partiet i september behöver han 12 röster till för att vinna.

Nordirländska DUP, vars tio parlamentariker samarbetat med de konservativa, har sagt att de inte tänker stöda avtalet. Hur det går hänger alltså på om Boris Johnson får stöd av Labourparlamentariker.

Presskåren i Westminster förväntar sig att det kommer att bli en dramatisk dag och att regeringen vinner eller förlorar med bara ett par röster.

Samtidigt väntas flera hundratusen anti-brexit demonstranter samlas utanför parlamentshuset för att kräva en ny folkomröstning.

Vad händer om avtalet godkänns?

Då lämnar Storbritannien, i teorin, EU den 31 oktober. Men ändå förändras ingenting. Efter utträdet inleds en 14 månader lång övergångsperiod då handeln och den fria rörligheten fortsätter som förut. Under perioden förhandlar EU och Storbritannien fram ett nytt handelsavtal.

Annons
Annons
Foto: Graeme Robertson/AP Bild 1 av 1

Men det hänger på att Storbritannien hinner rösta igenom all den lagstiftning som behövs för att landet ska lämna EU. Tiden är knapp och det är möjligt att landet måste be om en uppskjutning på ett par veckor för att lagarna ska hinna behandlas av både underhuset och överhuset.

Foto: Graeme Robertson/AP

Vad händer om det blir ett nej?

Då måste Boris Johnson be EU om en förlängning av tidsfristen på tre månader. Det ska ske före midnatt. Det är något han upprepade gånger sagt att han vägrar göra.

Exakt vad som händer om han vägrar är mindre klart. Frågan kan gå tillbaka till de brittiska domstolarna. Boris Johnson kan försöka tvinga fram ett parlamentsval genom att utlysa en misstroendeomröstning mot sig själv. En tillfällig premiärminister kan ta över och be EU om en uppskjutning av utträdet. Hur som helst väntas i sådana fall ett parlamentsval före årsskiftet.

En annan möjlighet är att parlamentet röstar för avtalet med villkoret att britterna får rösta om utträdet igen. I sådana fall hålls en ny brexitomröstning där britterna får välja mellan utträdesavtalet eller att stanna i EU.

Men allt hänger på att EU går med på en ny uppskjutning. EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker sade på torsdagen att utträdet inte kommer att skjutas upp igen. Men det är inte han utan de 27 medlemsländerna som bestämmer hur det går. Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel är det omöjligt att undvika en uppskjutning om parlamentet röstar ner avtalet. I sådana fall blir nästa deadline den 31 januari nästa år.

Vad betyder det här för Boris Johnson?

Hur det än går så blir det en seger för Boris Johnson. Om parlamentet röstar för avtalet blir han premiärministern som drivit igenom brexit. Det kan ge de konservativa ett rejält lyft inför nästa parlamentsval.

Om hans avtal får tummen ner kan han utmåla sig som folkets förkämpe som tänker trotsa etablissemanget för att driva igenom brexit. Det kan han också vinna på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons