Annons

Detta har hänt – därför är Rollén åtalad

Åtalet mot Ola Rollén har sin bakgrund i ett märkligt aktieköp i det norska företaget, Next Biometrics, som han gjorde via sitt privata bolag i oktober 2015. Aktieköpet gjordes kort innan bolaget informerar marknaden om en riktad nyemission. Det får kursen att rusa 110 procent.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Gunnar Lundmark

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Gunnar Lundmark
Ola Rollén, vd för Hexagon.
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Gunnar Lundmark

Aktieköpen gjordes via Rolléns privata familjebolag Iskossala. Han själv har hävdat att aktieköpen gjordes för investmentbolagets Greenbridge Partners räkning, som Ola Rollén äger tillsammans med Melker Schörling, eftersom Greenbridge Partners inte var juridiskt klart när köpen gjordes. Så här gick det till:

6–7 oktober 2015

Iskossala, Ola Rolléns familjeföretag, köper aktier i det norska företaget Next Biometrics för nära 15 miljoner kronor. Kursen i Next står i 48 kronor.

Ola Rollén har hävdat att Iskossala gjort affärerna för Greenbridge Partners räkning, ett bolag som han äger tillsammans med Melker Schörling.

8 oktober 2015

Next Biometrics lyckas få till ett avtal som innebär att bolaget slipper betala royalty på 5 procent av sin årliga bruttovinst till huvudägaren Ecomnex.

Annons
Annons

Ett avtal sluts mellan Iskossala och Next Biometrics om att gå in som finansiärer i en nyemission på 130 miljoner kronor.

9 oktober 2015

Next Biometrics meddelar marknaden dels nyheten om det slopade royaltyavtalet, dels att bolaget gör en riktad nyemission för att få in de 130 miljonerna. Greenbridge Partners, som Ola Rollén äger tillsammans med Melker Schörling, ska gå in som finansiärer, enligt den information marknaden får.

Aktien i Next Biometrics rusar med 110 procent.

24 oktober 2016

Norska Økokrim utfärdar en nordisk arresteringsorder. Ola Rollén är häktad i sin utevaro och efterlyst, misstänkt för insiderbrott.

26 oktober 2016

Ola Rollén grips på Arlanda vid 17-tiden av uniformerad polis. Kort därefter anhålls han av svensk åklagare. Skälet för gripandet och anhållandet är fara i bevishänseende, det vill säga att han ska kunna förstöra bevis i brottsutredningen.

28 oktober 2016

Ola Rollén håller en webbsänd presskonferens om Hexagons kvartalsrapport med polis vid sin sida. Inget sägs om att han sitter anhållen, och har personal från den svenska Ekobrottsmyndigheten vid sin sida som övervakar honom.

Efteråt förs han till Oslo, där han blir inlåst i avvaktan på häktningsförhandling i rätten.

29 oktober 2016

Ola Rollén häktas av Oslo tingsrätt misstänkt för insiderbrott, eftersom det anses föreligga risk att han kan förstöra bevis.

31 oktober 2016

Hexagon går ut med ett pressmeddelande på morgonen, och berättar att vd:n sitter häktad misstänkt för insiderbrott.

4 november 2016

Ola Rollén släpps ur häktet eftersom risken för bevisförstörelse inte längre föreligger. Han är dock fortfarande misstänkt, och utredningen fortsätter.

Annons
Annons

29 november 2016

Utredningen pågår för fullt. Ola Rollén är fortsatt misstänkt för brott, enligt Økokrim i Oslo. När ett eventuellt beslut kan komma kan de inte säga.

1 december 2016

Hexagon håller kapitalmarknadsdag i London. Ola Rollén säger att det material som åklagarna samlat in i förundersökningen mot honom gåtts igenom av hans advokater. Han hävdar utifrån detta att det inte förelåg någon insidersituation då affärerna gjordes den 6 och 7 oktober 2015, och att förundersökningen bör läggas ned.

1 december 2016

SvD Näringsliv kan berätta att Hexagonaktien blankas av flera investerare.

Flera analytiker är skeptiska till Hexagons sätt att bokföra kostnader och förvandla reserver till vinster. Vilseledande, menar analytiker.

7 december 2016

Det blir känt att Norska oljefonden sålt 1,8 miljoner aktier, motsvarande en tredjedel av innehavet i Hexagon, under november. Avyttringen gjordes samma månad som vd Ola Rollén häktades i Norge misstänkt för insiderbrott.

19 januari 2017

En hemlig utredning av Mannheimer Swartling slår fast att Ola Rollén inte kommer åtalas, erfar SvD Näringsliv. Rapporten väcker kritik från Aktiespararna men Mannheimer Swartling förnekar att de författat en sådan rapport.

8 mars 2017

Ola Rollén deltar i Börspodden och säger att de affärer som norska åklagare utreder faller inom ramen för vad som är tillåtet enligt lagstiftningen.

15 mars 2017

Ola Rollén åtalas för insiderbrott av norska ekobrottsmyndigheten Økokrim. Nu väntar en maratonrättegång för Ola Rollén i Oslo. Åklagaren säger sig vara helt säker på att kunna bevisa Rollén skyldig, medan Rollén och teamet bakom Hexagon-vd:n konsekvent förnekar anklagelserna.

Annons
Annons

Hexagons styrelse står benhårt fast vid att Rollén har fortsatt förtroende att leda bolaget. Det kritiseras av Aktiespararna som menar att Rollén bör ta en timeout.

15 mars 2017

I mars blev det känt att Ola Rolléns försvar har lanserat en hemsida som stöttar honom och presenterar fakta och bevis som ska visa på hans oskuld.

Det finns också en hashtag på twitter till hans försvar.

23 mars 2017

Börsens disciplinnämnd läxar upp Hexagon för att ha mörkat upplysningar i samband med anhållandet av Ola Rollén. Straffet blir böter på 6,2 miljoner kronor.

13 juni 2017

Wall Street Journal berättar på kvällen att det finns köpare till Hexagon, och att ett pris på 174 miljarder kronor diskuterats. Uppgifterna är vaga.

Hexagon tillbakavisar inte ryktena, utan skriver:

Hexagon har noterat spekulationerna i media angående ett potentiellt förvärv av bolaget. Hexagon utvärderar regelbundet olika möjligheter för bolagets framtida inriktning i syfte att optimera dess positionering och aktieägarvärde. Om dessa utvärderingar skulle leda fram till något konkret resultat kommer marknaden omgående att informeras. 

14 juni 2017

Hexagons aktie rusar på börsen efter uppköpsryktena. Vid lunchtid var aktien upp drygt 12 procent.

30 oktober 2017

Rättegången i Oslo mot Ola Rollén startar den 30 oktober i höst, och beräknas pågå till den 1 december. Ola Rollén har sagt att han ska kvarstå som vd under rättegången, och tänker sköta vd-jobbet på distans.

29 november 2017

Åklagaren ser inga förmildrande omständigheter när hon yrkar på att Ola Rollén ska få ett år och sex månaders fängelse för insiderhandel i det norska företaget Next Biometrics 2015. Hon kräver också att Ola Rollén ska betala in drygt 25 miljoner norska kronor till den norska staten.

10 januari 2018

Domen mot Ola Rollén kommer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons