Annons

Snabbguide: Här är Johanssons tuffa uppdrag

Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Erik Simander/TT

Sveriges kandidat till EU-kommissionen, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, får ansvar för migrationsfrågor och EU:s inre säkerhet, om hon godkänns för Brysseljobbet. SvD reder ut vad jobbet innebär.

Under strecket
Publicerad

Ylva Johansson.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Ursula von der Leyen på dagens presentation.

Foto: Virginia Mayo/APBild 2 av 2

Vad blir Ylva Johansssons jobb som EU-kommissionär?

EU-kommissionen kallas ofta för EU:s motor, eller arbetslokomotiv. Det är EU-kommissionärerna som föreslår nya EU-lagar. Det spelar ingen roll hur högt eller hur högtidligt olika EU-parlamentariker eller ministrar ute i EU-länderna gapar ut löften eller krav om nya EU-lagar, om till exempel migrationsfrågor: ett lagförslag för hela EU är inget ”riktigt” EU-förslag om de inte läggs fram av EU-kommissionen.

Ylva Johansson blir nu den som ska samla ihop alla krav, förslag och tankar om migration som surrar och skräller i de olika EU-länderna och sedan försöka snickra ihop lagförslag med dem som underlag. Sedan måste hon övertyga både 28 EU-länders regeringar och EU-parlamentet om att klubba lagförslagen till lag.

Det är ett otroligt otacksamt jobb: det är få frågor i EU-samarbetet som splittrar så mycket som migrationen. Under sommaren har vi till exempel sett hur olika EU-länder öppet bråkar om vem av dem som ska släppa in båtar med migranter som plockats upp ur Medelhavet in i sina hamnar– samtidigt som EU:s nuvarande migrationskommissionär ringt runt och vädjat för döva öron om att länderna ska visa solidaritet med varandra.

Annons
Annons

Ylva Johansson.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Ursula von der Leyen på dagens presentation.

Foto: Virginia Mayo/APBild 2 av 2

Som ansvarig för gränskontroller inom EU kan det också bli Johanssons ansvar att dra EU-länderna i örat om de överskrider den tillåtna tiden som man kan sätta upp gränskontroller mellan länder som är med i det så kallade Schengensamarbetet om öppna gränser. Sveriges gränskontroller mot Danmark kan tänkas komma upp under Johansssons mandatperiod: Sverige har bara ett tillfälligt tillstånd för sådana gränskontroller.

Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Tomas Oneborg

Ylva Johansson ska representera Sverige och den svenska regeringen ute i Europa – eller?

Nej. Inte alls. Hon ska absolut inte representera vare sig Sverige eller svensk socialdemokrati inom EU-samarbetet.

När de nya EU-kommissionärerna tillträder, alltså en från varje EU-land, någon gång i vinter måste de svära en dyrbar ed om att de under sina fem år kommer att arbeta för hela EU:s bästa, försöka främja den ”europeiska saken” och helt lägga ifrån sig sina nationella glasögon och lutningar.

EU-kommissionärerna ska arbeta utifrån principen att alltid sträva efter ”en allt tätare sammanslutning”, som det lyder rent formellt i EU-fördragen. Ylva Johansson ska inte ses som Sveriges eller den svenska regeringens förlängda arm i Bryssel och EU-samarbetet.

Ursula von der Leyen på dagens presentation.
Ursula von der Leyen på dagens presentation. Foto: Virginia Mayo/AP

Är jobbet redan hennes?

Ja, i princip. Visserligen så behöver hon EU-parlamentets stöd innan hon formellt kan klubbas för jobbet. EU-parlamentarikerna ”grillar” kandidaterna i flera timmar för att bedöma om de är kompetenta och pålästa inom sina olika områden.

Men Sverige är inte ett ”kontroversiellt” land i migrationsfrågor, och Johansson har stor politisk erfarenhet, så hennes chanser att klara förhöret är stora. Det hade varit mer kontroversiellt om exempelvis en uttalat migrationsfientlig, italiensk politiker från partiet Lega hade nominerats för migrationsfrågorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons