Annons

Detta väntar den fruktade ledaren: ”Läskigt”

Bubblande folkligt missnöje, militärt uppror och hot om internationell intervention. Hur illa ligger Venezuelas impopulära president Nicolás Maduro till egentligen?

– Alla scenarier är möjliga just nu, för första gången på länge finns ett hopp om faktisk förändring, säger konfliktforskaren León Poblete – och ger fyra alternativ för det kaosdrabbade landet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Nicolás Maduro.

Foto: Ariana Cubillos/APBild 1 av 2

Under onsdagen den 23 januari tog hundratusentals Venezuelaner till gatorna för att kräva Maduros avgång.

Foto: Ariana Cubillos/APBild 2 av 2

1 / 4

 Venezuelas president Nicolás Maduro.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/AP

1. Maduro avsätts av folket: ”Det här kan vara droppen”

– Skillnaden från tidigare demonstrationer mot Maduro är att även den fattigaste delen av befolkningen, de som brukar betraktas som hans mest trogna anhängare, är ute på gatorna nu. Det kan vara droppen, säger León Poblete som är ekonomie doktor och forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitets Latinamerikainstitut. Han är själv född och uppvuxen i Venezuela och berättar att han följer utvecklingen i hemlandet med både spänning och oro:

– De tidigare protesterna har varit väldigt blodiga så det är svårt att säga hur många som vågar sluta upp under de regeringskritiska demonstrationerna i Venezuela. Ju fler det blir desto större konsekvenser för regimen.

Under onsdagen den 23 januari tog hundratusentals Venezuelaner till gatorna för att kräva Maduros avgång.
Under onsdagen den 23 januari tog hundratusentals Venezuelaner till gatorna för att kräva Maduros avgång. Foto: Ariana Cubillos/AP

León Poblete tror dock inte att venezuelanerna på egen hand kan avsätta den impopuläre Maduro:

– Jag är själv ganska pessimistisk när det kommer till möjligheten för ett folkligt avsättande. Maduro har varit tydlig med att han inte kommer att ge ifrån sig makten på fredlig väg och det ser inte ut som att demonstranterna har resurser nog att ensamma kunna gå emot militären.

Efter reklamen visas:
Omfattande demonstrationer väntas i Venezuela
Annons
Annons

Venezuelanska soldater vaktar Fort Tiuna i huvudstaden Caracas. Kommer armén att bli Maduros fall?

Foto: Ricardo Mazalan/APBild 1 av 1

2 / 4

2. En andra militärkupp: ”Det kanske läskigaste alternativet”

Venezuelanska soldater vaktar Fort Tiuna i huvudstaden Caracas. Kommer armén att bli Maduros fall?
Venezuelanska soldater vaktar Fort Tiuna i huvudstaden Caracas. Kommer armén att bli Maduros fall? Foto: Ricardo Mazalan/AP

Den senaste vågen av oroligheter i Venezuela utlöstes av ett misslyckat kuppförsök från 27 män ur nationalgardet.

Militärerna greps under måndagen och har enligt lokala myndigheter erkänt planerna att avsätta Maduro. Flera oppositionsgrupper i landet ställde sig snabbt bakom militärerna och tog till gatorna. En av otaliga indikatorer på att det ännu är för tidigt att räkna ut militärens roll i den pågående krisen, menar León Poblete:

– Om militären vänder Maduro ryggen så tappar han sitt sista starka stöd. Det finns de som menar att detta redan håller på att hända och att snacket om att det bara var 27 soldater under tidigare kuppförsöket är ett sätt för regimen att mörka ett mer utbrett missnöje, säger han.

– Skulle fler militärer gå emot Maduro så kan en framgångsrik militärkupp bli en annan möjlighet. Dock är det kanske det läskigaste alternativet då det finns en del krafter inom militären som är allt annat än demokratiska, det skulle vara olyckligt för Venezuela på många sätt.

Annons
Annons

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med ett amerikanskt ingripande för att få fason på det krisande Venezuela. ”Vi kommer att ta hand om Venezuela,” sa presidenten vid en intervju från i fjol.

Foto: Jim Lo Scalzo/APBild 1 av 1

3 / 4

3. USA ingriper som utlovat: ”En stor politisk risk”

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med ett amerikanskt ingripande för att få fason på det krisande Venezuela. ”Vi kommer att ta hand om Venezuela,” sa presidenten vid en intervju från i fjol.
USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med ett amerikanskt ingripande för att få fason på det krisande Venezuela. ”Vi kommer att ta hand om Venezuela,” sa presidenten vid en intervju från i fjol. Foto: Jim Lo Scalzo/AP

Maduro har själv gått ut och beskyllt USA för att planera ett försök att störta honom genom en militär intervention. Skulle detta kunna innebära slutet för Maduros tid vid makten?

– Mike Pence (USA:s vicepresident, reds anm) har sagt att de stödjer oppositionen, man kan tolka det som att USA är redo att göra något. Men å andra sidan har det varit snack om detta från Trump-administrationen flera gånger tidigare och då har inget hänt. Varför skulle det göra det nu plötsligt? Jag tror att det skulle vara en alltför stor politisk risk för USA i nuläget, men detta kan komma att ändras längre fram, säger León Poblete.

– USA var med och tog bort Panamas diktator Noriega på 1980-talet, en ledare som liksom Maduro anklagades för människorättsbrott och knarksmuggling, han dog förra året efter att ha spenderat återstoden av sitt liv främst i amerikanskt fängelse. Lyckas inte Maduro hålla sig kvar vid makten så skulle jag säga att det är samma öde som väntar honom.

Annons
Annons

Skulle Venezuelas regim klara sig helskinnad igenom den nuvarande krisen är en bekväm exil på Kuba ett pensionsalternativ för president Maduro.

Foto: Ariana Cubillos/APBild 1 av 1

4 / 4

4. Maduro rider ut stormen och sitter kvar: ”Mest sannolikt”

Skulle Venezuelas regim klara sig helskinnad igenom den nuvarande krisen är en bekväm exil på Kuba ett pensionsalternativ för president Maduro.
Skulle Venezuelas regim klara sig helskinnad igenom den nuvarande krisen är en bekväm exil på Kuba ett pensionsalternativ för president Maduro. Foto: Ariana Cubillos/AP

León Poblete, som sedan en tid tillbaka forskar om den politiska och ekonomiska situationen i Venezuela, ser i nuläget relativt dystert på situationen:

– Det är svårt att säga vad som kommer hända i nuläget men med alla korten på borden så skulle jag säga att det mest sannolika är att Maduro sitter kvar.

– Kolla på Mugabe i Zimbabwe, Kim Jong-il i Nordkorea och Castro på Kuba, visst kan en diktator sitta i princip livet ut. Varför skulle det inte kunna funka för Maduro?

Skulle Maduros styre fortgå kommer detta antagligen att innebära att ytterligare miljontals människor flyr de kommande två åren. För Maduro själv bör dock inte det vara något problem:

– Om han så småningom ha lust att förhandla fram någon form av deal med oppositionen så är det en möjlighet att Maduro och hans män en vacker dag går i en bekväm exil på Kuba, ett land de har goda relationer med. Ryssland är ett annat land där Maduro skulle kunna få en fristad, säger León Poblete.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons