Annons

Detta vet vi om branden i Notre-Dame

Branden i Notre-Dame startade på vinden och spred sig sedan snabbt. Det här vet vi om eldsvådan i den världsberömda katedralen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Röken från Notre-Dame spred sig över Paris centrala delar.

Foto: Diana Ayanna/APBild 1 av 2

Notre-Dames gotiska spira rasar.

Foto: Dominique Bichon/APBild 2 av 2

Röken från Notre-Dame spred sig över Paris centrala delar.

Foto: Diana Ayanna/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
"Skvallret går redan på Paris gator"

När startade branden?

Det var runt klockan 18.50 på måndagskvällen som lågorna slog upp på vinden i en del av katedralen som var under restaurering. Träbjälkar från 1100-talet misstänks ha lett till det häftiga förloppet. Även byggnadsställningar som täckte delar av byggnaden kan ha skyndat på spridningen.

Vad vet vi om brandorsaken?

Eldsvådan betraktas som en olyckshändelse kopplad till renoveringsarbetet av den ikoniska byggnaden. Men för att definitivt kunna fastställa brandorsaken har en polisutredning startats. I skrivande stund tyder ingenting på att branden var anlagd.

Röken från Notre-Dame spred sig över Paris centrala delar.
Röken från Notre-Dame spred sig över Paris centrala delar. Foto: Diana Ayanna/AP

Skadades någon i branden?

Två poliser och en brandman skadades lindrigt, skriver Paris brandförsvar på Twitter. De människor som befann sig i katedralen när branden startade evakuerades.

Annons
Annons

Notre-Dames gotiska spira rasar.

Foto: Dominique Bichon/APBild 1 av 1

Hur omfattande är skadorna på byggnaden?

Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna, liksom runt två tredjedelar av katedralens tak. Det var på tisdagsförmiddagen fortfarande oklart hur allvarligt skadad byggnaden är på insidan.

Notre-Dames gotiska spira rasar.
Notre-Dames gotiska spira rasar. Foto: Dominique Bichon/AP

När var branden under kontroll?

Vid 03-tiden meddelade brandkåren att branden var under kontroll och vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen var branden helt släckt.

Varför kunde inte branden släckas tidigare?

Flera faktorer gjorde det svårt att få kontroll över branden. Takkonstruktionen består av tusentals träbalkar, en del så gamla som från 1100-talet. Exteriören av sten gjorde det besvärligt för räddningstjänsten att komma åt de brinnande balkarna.

Höjden är en annan anledning till att branden varit svår att få kontroll över. Samtidigt som syretillförseln var god blev det svårare för brandmännen att nå hela vägen upp.

Varför försökte man inte släcka med helikoptrar?

USA:s president Donald Trump föreslog i en tweet under natten att katedralen skulle vattenbombas. Det är omöjligt, skriver Le Monde. Orsaken är att Notre-Dames struktur skulle kunna skadas av en sådan metod.

Vilka föremål har räddats respektive förlorats?

Under natten pågick en särskild insats för att rädda konstverk undan lågorna. När morgonen grydde stod det klart att flera ovärderliga föremål kunnat räddas. Bland annat ska det som sägs ha varit Jesus törnekrona ha klarat sig, liksom en tunika som bars av kung Ludvig IX.

Den totala omfattningen av de materiella skadorna var dock fortfarande oklar på tisdagsförmiddagen.

Efter reklamen visas:
Experten: Kommer aldrig byggas upp på samma sätt

Kommer katedralen byggas upp igen?

Ja, president Emmanuel Macron meddelade redan under måndagskvällen att en internationell insamlingskampanj inletts och lovade att bygga upp Notre-Dame igen.

Att bygga upp den förstörda katedralen väntas ta många år. Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggnaden. Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons