Annons

Detta vet vi om terrordådet

49 personer har dödats och en man har delgivits misstanke om mord för vad som kallas en välplanerad terrorattack.

Det här är vad vi än så länge vet om moskédådet i Nya Zeeland:

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Polisavspärrningar vid Linwood-moskén i Christchurch.

Foto: Mark Baker/AP/TT Bild 1 av 1

Polisavspärrningar vid Linwood-moskén i Christchurch.

Foto: Mark Baker/AP/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vittnen berättar om vad sett under terrorattacken
Polisavspärrningar vid Linwood-moskén i Christchurch.
Polisavspärrningar vid Linwood-moskén i Christchurch. Foto: Mark Baker/AP/TT

• Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

• 49 personer dödades i skjutningen, enligt polisen. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

• Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.

• En man har gripits misstänkt för mord. Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare. I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen.

Annons
Annons

• Den misstänkte skytten sände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan likna ett manifest på ett Twitterkonto med samma namn som det Facebookkonto som sände händelsen. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat.

• I manifestet beskriver gärningsmannen att terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 var den första händelse som ledde till att han utförde attacken i Nya Zeeland. Han skriver att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm. Han uppger också att han haft kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, och uttrycker även stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

• Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat anti-terrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

• Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

Efter reklamen visas:
Det här vet vi om dådet i Nya Zeeland
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons