Annons

”al-Baghdadi sprängde sig” – så beskrivs USA:s räd

Byn Barisha, i Idlib-provinsen, efter USA:s räd mot IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
Byn Barisha, i Idlib-provinsen, efter USA:s räd mot IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Ghaith Alsayed/AP

USA skickade en specialstyrka till nordvästra Syrien. Terrorrörelsen IS högste ledare sprängde sig själv. Många människor dödades och kvar är en krater i marken.

Detta vet vi om räden mot Abu Bakr al-Baghdadi.

Under strecket
TT
Publicerad

Personer går runt bland resterna av det hus där USA säger att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Barisha, Idlib-provinsen, Syrien.

Foto: TT

Personer går runt bland resterna av det hus där USA säger att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Barisha, Idlib-provinsen, Syrien.

Foto: TT
1/2

Personer går runt bland resterna av det hus där USA säger att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
2/2

Barisha, Idlib-provinsen, Syrien.

Foto: TT

Insatsen där en amerikansk specialstyrka dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi pågick i ungefär två timmar, enligt USA:s president Donald Trump. Räden ägde rum vid midnatt och målet var ett hus, eller en anläggning, i byn Barisha, enligt vittnesmål, källuppgifter i amerikanska medier och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Barisha ligger bara några kilometer från gränsen till Turkiet, i provinsen Idlib som till stora delar kontrolleras av olika syriska rebellgrupper. Luftrummet i regionen kontrolleras av Ryssland och den syriska regeringen.

Elitstyrkan Delta Force, en av flera särskilda antiterrorenheter inom den amerikanska militären, flögs in i åtta helikoptrar som lyfte från en bas i västra Irak vid 23-tiden svensk tid.

Framme vid målet fick de understöd av stridsflyg för att kunna landa. Vittnen talar om omfattande eldstrider. Den amerikanska styrkan tog snabbt kontroll över situationen, då "folk antingen gav upp och överlämnade sig eller sköts och dödades", enligt president Trump.

Annons
Annons

Spaningsflygplan cirkulerade kring platsen och sände händelseförloppet direkt till det rum i Vita huset där presidenten och hans medarbetare följde allt.

För att undvika fällor vid byggnadens huvudingång sprängde sig styrkan genom en vägg, vilket enligt Trump skedde "på några sekunder".

IS-ledaren uppges då ha flytt i en tunnel som också var en återvändsgränd. Den amerikanska styrkan försökte förmå honom att överlämna sig själv, men detta vägrade han, enligt USA:s försvarsminister Mark Esper.

Donald Trump säger att Abu Bakr al-Baghdadi grät och gnydde i sin sista stund. Mark Esper säger att han inte har de uppgifterna, men att Trump "förmodligen hade möjlighet att prata med befälen på marken".

Då amerikanerna misstänkte att IS-ledaren bar sprängmedel skickade de in en militärt tränad hund efter honom, skriver The New York Times i en redogörelse för händelserna. Därinne detonerade han en väst med sprängmedel och tog tre barn med sig i döden. Tunneln rasade in över kvarlevorna.

al-Baghdadis kropp beskrivs som lemlästad efter explosionen. USA har sedan tidigare dna-prover från al-Baghdadi och styrkan kunde jämföra dessa med kvarlevorna på plats. Ungefär 15 minuter efter hans död kunde de bekräfta hans identitet, enligt Donald Trump.

Det första beskedet om det inträffade kom vid tvåtiden natten till söndag, svensk tid, då USA:s president meddelade via Twitter att ”något stort just har hänt”. Det hade då gått ungefär fyra timmar sedan helikoptrarna lyfte från marken i Irak.

Fler personer dödades i räden. Enligt SOHR rör det sig om nio stycken, en av dem en annan högt uppsatt IS-ledare. Donald Trump säger att ”många” dödades och att man kommer att tillkännage ett exakt antal. Två av IS-ledarens fruar återfinns bland de döda, enligt den amerikanska regeringen.

Inga amerikaner dog, men två soldater fick lättare skador. Hunden som jagade efter al-Baghdadi i tunneln skadades också.

Flera personer som misstänks vara IS-kopplade har tillfångatagits. Elva barn som fanns på platsen omhändertogs också.

När läget var under kontroll fann soldaterna också vad som beskrivs som känsligt material: handlingar med information om IS ursprung och framtida planer.

När helikoptrarna lyfte och återvände till basen i Irak kom stridsflygplan till platsen och bombade byggnaden, som jämnades med marken.

Bilder som tagits av platsen på söndagen visar en stor betongdammig krater, omgiven av rasmassor i drivor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons