Annons

Diamantmeckat förvandlades till spökstad

Det en gång så blomstrande Kolmanskop har förvandlats till en spökstad.
Det en gång så blomstrande Kolmanskop har förvandlats till en spökstad. Foto: Images of Africa Photobank/Alamy

I början av 1900-talet var Kolmanskop, Namibia, boplats för många tyskar som letade efter diamanter. Efter världskrigen förvandlats den till en spökstad som håller på att slukas av Namiböknen. Se bilderna här!

Under strecket
Publicerad

Kolmanskop i Namibia var ett diamantmecka i början på 1900-talet.

Foto: Imago/XinhuaBild 1 av 1

1 / 5

Kolmanskop i Namibia var ett diamantmecka i början på 1900-talet.
Kolmanskop i Namibia var ett diamantmecka i början på 1900-talet. Foto: Imago/Xinhua

Kolmanskop – som ligger en mil inåt landet från hamnstaden Lüderitz – blev uppkallad efter transportarbetaren Johnny Coleman som övergav sin oxvagn där under en sandstorm. 1908 hittade den brittiska järnvägsarbetaren Zacharias Lewala sten i sanden, uppger Daily Mail. Den stenen skulle komma att förändra allt. Stenen kontrollerades, och det fastställdes att det var en diamant vilket ledde till att det blev rusning till Kolmanskop – som då var del av en tysk koloni – i jakten på diamanter.

Annons
Annons

Kolmanskop var en gång i tiden en levande stad, trots det geografiska läget.

Foto: Imago/ImagebrokerBild 1 av 1

2 / 5

Kolmanskop var en gång i tiden en levande stad, trots det geografiska läget.
Kolmanskop var en gång i tiden en levande stad, trots det geografiska läget. Foto: Imago/Imagebroker

Hundratals tyskar vallfärdade till Namiböknen, och så småningom blev Kolmanskop som en liten tysk stad. Diamantboomen gjorde att samhället växte fram med skola, sjukhus, teater, bowlinghall och kasino – allt som kan tänkas behövas. Invånarna skapade också den första spårvagnen i Afrika som gick mellan Kolmanskop och Lüderitz. Kring 1920 levde där omkring 500 tyskar, och nära 1 000 infödda lokalbor som jobbade på kontrakt.

Annons
Annons

Sand har har tagit över husen i Kolmanskop.

Foto: Imago/BlickwinkelBild 1 av 1

3 / 5

Sand har har tagit över husen i Kolmanskop.
Sand har har tagit över husen i Kolmanskop. Foto: Imago/Blickwinkel

**Under ett tag **blomstrade gruvindustrin och livet i Kolmanskop. Trots de svåra förutsättningarna – med hårt klimat och isolering – kunde staden erbjuda ett gott liv då diamantutvinningen utgjorde nästan 12 procent av världens totala utvinning. När första världskriget började utarmades gruvdriften och diamantbranschen började mattas av. I början av 1930-talet började folk att lämna Kolmanskop, och 1956 var den helt övergiven. Staden hade då producerat mer än 1 000 kilo diamanter.

Annons
Annons

Ett badkar påminner om tiden som flytt.

Foto: Reinhard Tiburzy/AlamyBild 1 av 1

4 / 5

Ett badkar påminner om tiden som flytt.
Ett badkar påminner om tiden som flytt. Foto: Reinhard Tiburzy/Alamy

Den tidigare så levande orten förvandlades långsamt till en spökstad, begravd av sanden som sakta åt upp allt som påminde om det liv som levts där. Kolmanskop ligger i den förbjudna zonen Sperrgebiet, också känt som diamantområdet. Sperrgebiet är 26 000 kvadratmeter stort och i stora delar pågår fortfarande diamantutvinning. Företaget De Beers – som äger marken tillsammans med den namibiska staten – vill därför inte att vem som helst, när som helst, ska kunna vistas på marken och sko sig på ädelstenarna.

Annons
Annons
Foto: Imago/BlickwinkelBild 1 av 1

5 / 5

Foto: Imago/Blickwinkel

Nu har Kolmanskop återigen fått liv då turister hittat till spökstaden. Mellan klockan 9 och13 varje dag går det att besöka staden genom organiserade resor som utgår från Lüderitz. Besöket kostar cirka 60 svenska kronor och för ett tillägg på cirka 170 kronor får man också fotografera besöket.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons