Annons

Farlig diet används än i dag: "Äckligaste sättet”

Historiska dieter: Människor har i tider kämpat för att gå ner i vikt och metoderna har varit många och mer eller mindre lyckade. SvD har gått igenom dieter från då till nu och låtit dietisten Lotta Klinge Härberg kommentera.

Under strecket
Publicerad

Ordet banta kommer från begravningsentreprenören William Banting. Till höger en binnikemask.

Bild 1 av 2

William Banting.

Foto: TTBild 2 av 2

1 / 7

Ordet banta kommer från begravningsentreprenören William Banting. Till höger en binnikemask.
Ordet banta kommer från begravningsentreprenören William Banting. Till höger en binnikemask.

Ordet banta kommer från den brittiska begravningsentreprenören William Banting. Han levde på 1800-talet och vid 65-års ålder vägde han 91,7 kilo till sina 165 centimeter, vilket motsvarar en BMI på 33. Han provade olika dieter för att gå ner i vikt men inget fungerade. Till slut rekommenderade en läkare Banting att dra ner på kolhydrater och fett men äta mer protein. Resultatet blev att William Banting förlorade 20 kilo på ett år.

William Banting.
William Banting. Foto: TT

Detta beskriver han i pamfletten ”Letter on corpulence, addressed to the public” som han delade ut till vänner och bekanta. Pamfletten kom senare att tryckas och i Sverige gavs den ut av Bonnier 1880 med titeln ”Bantings kur mot korpulens” efter översättning av doktor Edward Edholm.

2016 är det dock få som pratar om bantning, i stället väljer man att säga att man går på någon form av diet.

− Bantning var fokuserad på vikt medan diet låter mer som om man ser efter sin hälsa, säger Lotta Klinge Härberg, dietist och ordförande i Dietisternas riksförbund.

Människan har alltid experimenterat med mat. Läs om mer eller mindre extrema dieter som folk har tagit till i försök att gå ner i vikt:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

2 / 7

Hästjockeyns sjuka knep

Foto: AP

Det sägs till exempel att brittiska poeten Lord Byron på 1800-talet drack vinäger för att rena sin kropp. Vinägern intog han med vatten, en kopp te och ett rått ägg. Resultatet ska ha varit att han blev sjuk, kräktes och fick diarré.

Det finns än i dag de som påstår att det går att gå ner i vikt genom att dricka äppelcidervinäger före måltiden, att vinägern minskar aptiten och sänker kolesterolhalten.

Enligt Lotta Klinge Härberg är det inte konstigt att Lord Byron mådde dåligt, särskilt med tanke på att det under 1800-talet fanns risk att råa ägg var dåliga.

− Och jag har inte sett någon evidens för att vinäger minskar aptiten.

En av de kanske mest läskiga dieterna är parasitdieten. Hästjockeys vid förra sekelskiftet åt piller med binnikemaskägg. När dessa kläcktes i kroppen tog maskarna upp näring och jockyen gick ner i vikt. Binnikemasken är en parasit och att leva med den i kroppen kan leda till nervskador, depression och blodbrist. Fortfarande i dag lever metoden, även om mest som myt, men på amerikanska sajter varnas det för den.

− Detta måste väl vara det äckligaste sättet man kan gå ner i vikt på och jag kan inte förstå hur människor gör vad som helst, men för exempelvis hästjockeys är det mycket pengar inblandade och det kan göra människor desperata, säger Lotta Klinge Härberg.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

3 / 7

Äta, tugga – och spotta ut

Foto: TT

I slutet av 1800-talet hävdade konsthandlaren Horace Fletcher att han hade gått ner i vikt genom den så kallade ”tuggdieten”. Metoden gick ut på att tugga varje bit mat 32 gånger för att sedan spotta ut den. Fletchers teori var att kroppen tog upp nödvändig näring men då utan att man blir tjock. Även om man inte spottade ut maten förespråkade han att ett intensivt tuggande kunde leda till att man både blev starkare, snabbare, mer sofistikerad och mer intelligent.

Många av oss äter för snabbt, särskilt när vi tittar på tv eller läser samtidigt som vi äter. Lotta Klinge Härberg säger att det inte är fel att tugga ordentligt eftersom vi då hinner vi känna mättnad.

– Men att spotta ut är helt galet, då får man inte i sig några näringsämnen.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

4 / 7

Alkoholdieter

Foto: TT

”The drinking man’s diet” låter helt galen till namnet men egentligen är den ganska lik flera lågkolhydratsmetoder.

Dieten skapades av Robert Cameron på 1960-talet och hans bok om dieten har sålts i över två miljoner exemplar. Idén med dieten var, att om du inte äter några kolhydrater så kan du dricka så mycket alkohol du vill. En lunch kan till exempel bestå av en Dry martini eller whiskey med soda, kokt fisk, en köttbit, eller kyckling, två glas torrt vitt vin, gröna bönor alternativt broccoli plus sallad med dressing.

Lotta Klinge Härberg konstaterar att Robert Cameron måste ha varit mycket förtjust i sina drinkar.

− Säkert var han överviktig men ville inte tumma på alkoholen och valde därför att utesluta kolhydrater. Rent matematiskt fungerar det säkert.

Rödvinsmetoden är en diet som faktiskt inkluderar mer alkohol än ”The drinking man´s diet”. Till frukost skulle man dricka ett glas rödvin och äta ett ägg, till lunch två glas rödvin och två ägg och så middagen, tre glas rödvin och tre ägg. Med så mycket vin krävs det nästan att dieten är så enkel eftersom det antagligen inte är helt enkelt att laga mat när man druckit de mängderna vin.

Beverly Hills-metoden är en annan variant med champagne i stället för rödvin.

− Detta är inte särskilt hälsofrämjandet dieter och man får i sig väldigt få kalorier. Det som händer är att kroppen börjar släppa från sig vätska, så visst går man ner i vikt men kanske inte på det sätt som man önskar. Dessutom blir man ju väldigt berusad om man dricker så mycket och äter så lite, säger Lotta Klinge Härberg.

Annons
Annons
Foto: Matthew Mead/TTBild 1 av 1

5 / 7

Ägg, popcorn eller grapefrukt

Foto: Matthew Mead/TT

För bara något år sedan presenterades äggfastan i ett hälsomagasin som ett bra sätt att gå ner i vikt. Argumenten är att man äter sig mätt men går ändå ner i vikt genom att under fem dagar äta sex till tolv ägg om dagen med en matsked fett till varje ägg. Efter äggfastan bör man enligt rekommendationen hålla strikt LCHF-diet i fem dagar. För att få i sig all fett, ska kan vara smör, hemlagad majonnäs eller kokosolja är ett tips att dricka fettkaffe alternativ fett-te. Man får också, inom dieten, äta 210 g ost om dagen.

− Om man har anlag för gallsten så är risken stor här. Det är ju väldigt mycket fett som ska intas till alla dessa ägg. Man kommer nog att gå ner i vikt, men framförallt handlar det om att man tappar i vätska, säger Lotta Klinge Härberg.

Popcorndieten bygger på att man under fem veckor varierar mellan två dagsdieter. Till exempel meny ett består av en apelsin, en halv bagel och ett glas chokladmjölk (sockerfri), Till lunch tonfisk i vatten, sallad, grönsaker och ett glas lättmjölk. Mellanmål består av 7,5 dl popcorn och till middag 100 gram kyckling, en bakpotatis, broccoli, selleri, morötter och melon. Även i den andra menyn är det 7,5 deciliter popcorn som gäller, men då tillsammans med sockerfri chokladmjölk.

− Detta är så galet. Egentligen kan alla hitta på en diet. Jag skulle kunna hitta på ”Dietisternas Riksförbund-metoden” och säga att man bara ska äta två rutor kexchoklad till frukost och dricka ett glas läsk och till lunch tre rutor kexchoklad och två glas läsk. Håller man ett lågt kaloriintag går man ner i vikt, oavsett vad man äter, så enkelt är det, men det handlar ju om att man ska må bra och kunna hålla sin vikt, vilket är svårt med dessa dieter, säger Lotta Klinge Härberg.

En av de mest stränga dieterna är Danska rikshospitalets diet, kallas också Sahlgrenska dieten. Den ska följas i prick 13 dagar, varför framgår inte. Blir man hungrig mellan måltiderna så ska man dricka vatten – minst två liter om dagen rekommenderas. Vissa dagar inleds dagen med kaffe och en sockerbit, andra dagar te, utan socker, följt av ingenting. Till middag ska man äta en stor biff, sallad md olja och citron, andra dagar kokt broccoli, en tomat och en frukt.  

Flygvärdinnedieten kom på 1980-talet och blev en bok av Margaret Danbrot. Löftet var att man skulle tappa tre till fem kilo på mindre än en vecka. Detta är en strikt diet där frukosten består av en halv grapefrukt och kaffe eller te, följt av lunch, ofta kött med grönsaker och tomatjuice. Middag, kött eller ägg med grönsaker, förutom en dag då man bara ska äta grönsaker och dricka osötad fruktjuice eller äta äppelmos.

Lotta Klinge Härberg konstaterar att båda dessa dieter innehåller för lite kalorier, och att man troligen inte alla mår bra av dem.

− De är en ”quick fix” men ger inga resultat i långa loppet.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

6 / 7

Lågkolhydrat- och fettdieter

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Robert Coleman Atkins grundade på 1960-talet den diet som har kommit att kallas Atkinsmetoden. Precis som ”The drinking man´s diet” bygger den på mycket protein, fett men få kolhydrater och kan ses som en föregångare till den mer moderna LCHF-dieten. Den är uppbyggd på fyra faser, där den första går ut på snabb viktminskning och den sista på att hitta en diet som man kan följa. Under åren har Atkinsmetoden kritiserats för att innehålla för mycket fett.

− Många dieter är uppbyggd på detta sätt, att man nästan svälter sig och går ner jättemycket i vikt för att sedan börja äta på ett sätt som man kanske kan hålla. Problemet är att de allra flesta har problem att bibehålla de nya nivåerna, och det är det som leder till det som vi brukar kalla jojo-bantning, säger Lotta Klinge Härberg.

I början av 2000-talet presenterades Paleolitisk kost, eller stenålderskost. Enkelt förklarat handlar den om att äta på ett liknande sätt som man tros ha gjort under stenåldern, det vill säga, kött, fisk, nötter och bär. Inga sädesslag eller processad mat.

Enligt Lotta Klinge Härberg är det nu som olika sätt att äta blir en livsstil.

− Paleo är inte fel och är inte dåligt, Det viktiga är att de matvanor man väljer är hälsosamma och fungerar långsiktigt i vardagen. Problemet med alla olika dieter som ”poppar upp” är att de kan vara svåra att följa eftersom de kräver att man behöver förändra så mycket både vad gäller livsmedelsval och matlagningsmetoder. Då blir det snarare en belastning än något bra.

Ungefär samtidigt som Paleo kom GI-metoden. GI står för glykemiskt index vilket är ett mått för hur olika livsmedel påverkar blodsockernivån. Följer man metoden ska man äta mindre av pasta, ris och potatis och helt undvika vitt bröd.

Ett par år senare presenterades LCHF (low carb high fat), det vill säga lite kolhydrater och mycket fett. Enligt LCHF ska man förutom kolhydrater undvika mejeriprodukter, margarin och härdade fetter samt allt som växer under jord (morötter, potatis, kålrot). Dieten fick snabbt många anhängare men också en del kritiker där många hävdar att vi behöver kolhydrater som bränsle för hjärnan, medan andra har hävdat att för mycket fett kan ge höga halter blodfett.

Å andra sidan vittnar många om att de faktiskt lyckats gå ner med hjälp av LCHF. Det finns också de som har lyckats hålla sin diabetes i schack genom att ta bort kolhydrater.

− Det finns olika varianter av GI och LCHF. För många som känner att de faktiskt mår bättre har det blivit en livsstil att äta på detta vis, säger Lotta Klinge Härberg.

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

7 / 7

Periodisk fasta

Foto: Staffan Löwstedt

Under åren har fasta återkommit som ett sätt att gå ner i vikt. Master cleanse är en variant som skapades av Stanley Burrough på 1940-talet. Man fastar under minst tio, max 40 dagar. Varje dag ska man dricka mellan 1,7 till 3,5 liter detoxdryck som man själv blandar, bestående av citron- eller limejuice, lönnsirap, cayennepeppar och vatten. Dagen ska inledas med en saltvattenspolning som innebär att man ska dricka en liter saltvatten på tre minuter och invänta resultat, det vill säga vara i närheten av en toalett. Dagen avslutas med en kopp laxerande te. Dessutom rekommenderas att dricka massor av vatten, minst sin vikt i kilo gånger 0,063.

− Detox-trender kommer och går. Om man behöver en nystart behöver det inte vara fel, men ingen ska tro att man kan rensa kroppen från gifter, det fungerar inte så. Med denna detox så mår man antagligen halvtaskigt de första dagarna, riktigt dåligt dag tre och sedan har kroppen vant sig.  

Det finns flera olika program för att fasta. Vissa lovar en viktnedgång på fyra kilo efter en vecka med juicer och soppor medan andra lyfter fram att huvudsaken är att rensa kroppen.

För ett par år sedan kom den periodiska fastan på tapeten. Att äta som vanligt under fem dagar av veckan för att äta väldigt lite ”fasta” två dagar, också kallad 5:2 har blivit en av de mest populära dieterna. I dess fotspår följde 16:8 vilket innebär att man varje dag äter under åtta timmar och fastar under sexton.

Enligt Lotta Klinge Härberg passar just 5:2 eller 16:8 ganska många.

– Det är ett förhållningssätt som många gillar. De får en rytm att förhålla sig till och som de mår bra av.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons