Annons

Dietisten som fick nog: Råd till cancersjuka sorgliga

Efter att själv ha sett hur nära vänner och anhöriga drabbats av cancer utan att få någon vägledning om kost och livsstil bestämde sig dietisten Anna Ottosson för att göra något. Nu har hon i snart tio år bedrivit rehab för cancerpatienter, något hon egentligen tycker borde vara en självklar del av sjukvården.

Under strecket
Publicerad

”Medicin och nutrition måste gå hand i hand”, anser Anna Ottosson som startat ett företag för rehabilitering av cancerpatienter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Budskapet efter behandling är: ät som vanligt. Det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap, säger Anna Ottosson: ”Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

”Medicin och nutrition måste gå hand i hand”, anser Anna Ottosson som startat ett företag för rehabilitering av cancerpatienter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
”Medicin och nutrition måste gå hand i hand”, anser Anna Ottosson som startat ett företag för rehabilitering av cancerpatienter.
”Medicin och nutrition måste gå hand i hand”, anser Anna Ottosson som startat ett företag för rehabilitering av cancerpatienter. Foto: Tomas Oneborg

Många av de cancerdrabbade människor som dietisten Anna Ottosson möter känner sig övergivna av sjukvården. Visserligen har de fått en bra medicinsk behandling, men sedan är det stopp, berättar hon.

Hon har arbetat med cancerpatienter i mer än tio år och hennes erfarenhet är att de flesta inte får några råd alls inom sjukvården när de frågar om hur de ska äta och om de kan påverka sin hälsa och risk för återfall genom att ändra livsstil.

– Det typiska är att de fått höra: Ät som du brukar. Jag tycker att det är sorgligt. Medicin och nutrition måste gå hand i hand. Maten och livsstilen är ett alldeles för kraftfullt verktyg för att inte användas, säger Anna Ottosson.

Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt. Budskapet är: ät som vanligt, men det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap.

Annons
Annons

Hon har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta som dietist med kost och hälsa och har även en bakgrund som vice ordförande i dietisternas riksförbund. Redan som barn fick hon på nära håll uppleva hur hennes mamma var sjuk under långa perioder och i vuxen ålder har närstående drabbats av cancer.

– Till slut kände jag att det fick vara nog. Jag måste försöka göra någonting.

Det var då hon startade Foodpower som bedriver rehabilitering för cancerpatienter, bland annat finansierad av Cancerrehabfonden.

Efter reklamen visas:
Minska risken för cancer genom kosten

Upplägget är enkelt. Under en rehabvecka möts människor som genomgått cancerbehandling och får hjälp med kostråd, men också med att rent praktiskt lägga om sin livsstil. Det finns också plats för yoga och samtal. För många blir det en chans till nystart.

– Jag jobbar med jättestor ödmjukhet. Vi vet inte hela cancergåtan, men vi vet att maten har en jättestor betydelse, säger Anna Ottosson.

Hon menar att de cancerläkare hon mött gör ett fantastiskt arbete men påminner om att nutrition inte är deras område. Tolv timmars utbildning i nutrition under hela läkarutbildningen ger varken legitimation som dietist eller specialistkunskaper.

Anna Ottosson betonar att det i dag finns mycket kunskap och att hon själv utgår ifrån Världscancerfondens solida genomgångar av all befintlig forskning.

Dra ner kraftigt eller ta bort det röda köttet, processat kött, sockrade drycker, salt och alkohol. Ät istället mycket grönsaker, baljväxter, fullkorn, frukt och bär. Se till att få i dig mat i regnbågens färger eftersom färgerna representerar fytokemikalier och antioxidanter som är oerhört kraftfulla och stärker vårt skydd mot cancer.

Annons
Annons

Budskapet efter behandling är: ät som vanligt. Det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap, säger Anna Ottosson: ”Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Budskapet efter behandling är: ät som vanligt. Det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap, säger Anna Ottosson: ”Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt.”
Budskapet efter behandling är: ät som vanligt. Det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap, säger Anna Ottosson: ”Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt.” Foto: Tomas Oneborg

Man behöver inte vara sockertaliban. Det viktiga är att äta varierat med mycket grönsaker, frukter och bär.

Men sedan gäller det att omsätta kunskapen i praktiken.

– Alla kan lära sig att laga hälsosam mat. Det går att göra enkelt och mat ska vara en njutning.

Mixade grönsakssmothies är ett bra komplement för att snabbt få i sig stora mängder vegetabilier och fibrer, tycker hon.

– Det blir annars ganska mycket tuggande för att få i sig de rätt stora mängder grönsaker som vi behöver för att må bra av.

Samtidigt vänder hon sig emot den hårdföra svartvita synen som ofta omgärdar mat och dieter.

– Man behöver inte vara sockertaliban. Det viktiga är att äta varierat med mycket grönsaker, frukter och bär.

Världscancerfondens rekommendationerna gäller före och efter en cancerbehandling, för att förebygga uppkomst och minska risken för återfall.

Under en pågående cancerbehandling tycker Anna Ottosson att det bästa vore att det alltid fanns med en dietist som kan skräddarsy en behandling för varje enskild patient. Det finns många fallgropar och nummer ett under själva cancerbehandlingen är att få i sig näring, menar hon.

– Blodgrape är till exempel så otroligt potent att det kan påverka effekten av cancerläkemedel, säger Anna Ottosson.

Den störande effekten är inte bara avgränsad till cancerläkemedel utan blodgrape bör undvikas vid annan medicinsk behandling.

Det är efteråt, när patienten ska återgå till sitt vanliga liv, som inte alls känns som vanligt, som problemen brukar uppstå.

– Här är svensk sjukvård otroligt eftersatt. Budskapet är: ät som vanligt, men det strider mot vetenskapen och bottnar i okunskap, säger Anna Ottosson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons