Annons

Pol Pots fäbless: Kobrablod i en kopp

Paranoia, överdåd och problem med matsmältningen är återkommande teman när världens diktatorers matvanor synas i boken Dictators' Dinners. SvD ger dig ett axplock.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1

1 / 9

Foto: AP

Den kambodjanska tyrannen Pol Pot hade alltid gott om mat och dryck, medan befolkningen svalt. Enligt en av hans tidigare kockar hade han en särskild fäbless för kobragryta, som skulle tillagas på ett särskilt sätt. Bland annat skulle ormens blod samlas i en kopp för att avnjutas tillsammans med med vitt vin. Annan favoritmat var vildsvin och annat viltkött. Måltiderna avslutades med färsk frukt, brandy och kinesiskt vin. Pol Pot plågades som många andra diktatorer av magproblem och sömnsvårigheter.

Scrolla vidare – Fidel Castros franska passion:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

2 / 9

Foto: AP

Nordkoreas förra diktator Kim Jong-Il var en passionerad gourmet. Han hade ett helt bibliotek fullt med kokböcker och såg till att få delikatesser skickade till sig från sina ambassadörer ute i världen. Han sände också ut sin privata kock för att inhandla lyxvaror som iransk kaviar. Hajfenssoppa var en favorit, liksom den finaste sushin som han föredrog så färsk att fisken fortfarande rörde sig. Kim Jong-Il hade även smak för ädla drycker. I hans vinkällare fanns 10 000 flaskor vin och den finaste konjak till ett värde av runt 6 miljoner kronor. Enligt uppgift var han konjaktillverkaren Hennessys största kund.

Nästa – Stalins plågsamma middagar:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

3 / 9

Foto: AP

Josef Stalin härskade och spred skräck i Sovjetunionen fram till sin död 1953. Hans smak för kulinariskt överdåd gav sig till känna genom nattslånga middagar, då han som del av ett maktspel pressade sina gäster att äta och dricka mer än de förmådde. Middagsbordet fylldes till brädden av georgiska specialiteter och gästerna tvingades ställa upp på krävande dryckeslekar. Vid en omtalad middag fick jugoslaviens diktator Tito i sig för mycket och kräktes i kavajärmen, enligt boken Dictators' Dinners.

Castro – förtjust i sködpaddor:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

4 / 9

Foto: AP

Kubas tidigare diktator Fidel Castro sägs vara särskilt förtjust i sköldpaddssoppa. Hans passion för mat och dryck drev honom att spendera mycket tid och pengar på att etablera produktion av franska ostar, fois gras och whiskey på Kuba. På bilden syns han med nobelpristagaren i litteratur, Gabriel Garcia Marquez.

Nästa – diktatorn som frossade i rå vitlök:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

5 / 9

Foto: AP

Den italienska diktatorn Benito Mussolini åt ofta en sallad som i princip enbart bestod av grovhackad vitlök, vilket han påstod var bra för hjärtat. Mussolini hyste en stark beundran för bland andra Mahatma Gandhis vegetarianism, och han slutade helt men alkohol när han var i 40-års-åldern. Hela familjen Mussolini åt gärna ciambellone, en italiensk kaka, till efterrätt.

Gaddafis vurm för kamelmjölk ställde till det:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

6 / 9

Foto: AP

Libyens Muammar Gaddafi är en av flera envåldshärskare som plågats av magbesvär. Det spekuleras i att hans vurm för kamelmjölk påverkade hans matsmältning negativt. I övrigt var Gaddafi förtjust i italiensk mat, särskilt pastarätter, och var nära vän med Silvio Berlusconi. En annan favoriträtt var couscous med kamelkött.

Teorin – Hitler led av svåra magbesvär:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

7 / 9

Foto: AP

Adolf Hitler var vegetarian och det har spekulerats mycket kring varför. Det talas om djurhänsyn – nazisterna förbjöd till exempel fois gras under sin tid vid makten. En annan teori är att han valde vegetariskt på grund av sina svåra magbesvär. Under andra världskrigets sista månader var han så illa däran i magen att hans diet bestod av enbart potatismos och buljong. Mot magbesvären tog han också upp till 28 olika mediciner som hans kvacksalvare försåg honom med, vid sidan av stora mängder amfetamin och andra droger.

Använde provsmakare:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

8 / 9

Foto: AP

Ett gemensamt drag bland de flesta envåldshärskare är svår paranoia, och provsmakare är ett vanligt sätt att säkerställa att maten inte är förgiftad. Iraks diktator Saddam Husseins ökände son Uday (bilden) skickades i fängelse sedan han dödat en av sin fars provsmakare.

Lät analysera maten innan:

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

9 / 9

Foto: TT

Paranoia var även ett framträdande drag hos rumänska diktatorn Nicolae Ceausescu. Vid utlandsresor hade han med sig en kemist som med hjälp av ett medhavd laboratorium analyserade all mat. Detta trots att Ceausescu även hade med sig egna råvaror, egen kock, och aldrig åt av den mat han blev bjuden på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons