Annons

Sofia Larsson:Din tvekan inför present gör mig fundersam

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

”Det gnager lite i mig”, skriver dagens frågeställare. Signaturen Nybliven 40-åring firade sin födelsedag med stor fest och undrar nu varför vännen inte bjuder tillbaka. En orimlig förväntan, menar SvD:s etikettexpert.

Under strecket
Publicerad

Fråga: När jag fyllde jämnt hade jag en fest med mat, underhållning och dans. Jag la ner mycket tid på planering och det kostade en del. Vi var omkring 80 personer och många hade med sig presenter, bland annat en av mina närmaste vänner.

Nu fyller min väninna jämnt men har ingen fest eller bjudning alls. Förväntas jag ge henne en present? Hon är en nära vän till mig så jag vill uppvakta henne och kommer att göra det. Men det gnager lite i mig att hon inte har någon mottagning alls.

/Nybliven 40-åring

Var nöjd med att du själv fick till en rolig fest istället för att fundera på hur din väninna väljer att fira.

Sofia Larsson: Du ska absolut köpa en present till henne. Din vän har uppvaktat dig med en gåva, nu gör du detsamma med henne. Hur ni har valt att fira era födelsedagar har inget med saken att göra. Utbytet står ju också för något mer än bara en materiell transaktion: den är ett uttryck för uppskattning och en liten, men bidragande, del i det som cementerar en vänskapsrelation.

Det kan vara så att jag missat någon nyans i din fråga. Men jag är lite fundersam kring varför du överväger att anpassa en uppvaktning av en nära vän utifrån hur dennes festfixar-kapacitet står i paritet med din. Jag anar mellan raderna att det kanske fanns en förväntan från din sida att om du ordnade ett roligt kalas så skulle du själv bli bjuden på ett pärlband av sådana framöver.

Annons
Annons

Tyvärr är det en lite orimlig förväntan. Fester ordnar vi för att vi vill bjuda våra vänner på en trevlig kväll, inget annat. Hur någon väljer att fira sina högtider beror på en mängd faktorer: ekonomi, hur mycket tid de har och andra praktiska eller känslomässiga aspekter. Det är ingenting som någon annan har att göra med.

Vissa får ångest av födelsedagar och firar inte på grund av den anledningen, det bör respekteras. Andra trivs inte alls i rollen som värd/värdinna (men bör så klart ändå någon gång bjuda tillbaka de vänner som alltid bjuder dem).

Var nöjd med att du själv fick till en rolig fest istället för att fundera på hur din väninna väljer att fira.

Det är ett sådant exempel där jag tror att chansen att få samma sak tillbaka, så småningom, är ganska stor.

Få relationer är helt symmetriska och jag tycker att vi rent generellt ska utgå ifrån vad vi själva vill ge. I de flesta fall kommer vi att få tillbaka lika mycket, eller mer, även om det kanske inte blir på exakt samma sätt. Om det istället är så att vi ständigt får tillbaka mindre än vi ger, ja, då får vi acceptera personen och relationen som den är. Eller så är vi i vår fulla rätt att avsluta vänskapen, om energiutbytet är alltför ojämnt.

Om det gnager för mycket i dig att din vän inte har någon mottagning så kanske du ska ordna en överraskningsfest till henne? Under förutsättning att hon är typen som gillar att firas, vill säga. Det är ett sådant exempel där jag tror att chansen att få samma sak tillbaka, så småningom, är ganska stor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons