Annons

Dina bostadspengar kan gå upp i rök

Det finns lägen då dina pengar för en ny bostadsrätt kan gå upp i rök. I ett år har branschen talat om risken för konkurser – men utan att nämna riskerna för köparna. Skyddet för dina pengar kan vara mycket svagt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 5

Efter reklamen visas:
Vilka råd ger bostadsministern till sina barn?

Det ser skakigt ut för flera bostadsrättsproducenter 2019. Men också för köparna kan det bli oroligt när stora handpenningar och slutlikvider står på spel.

SvD har tittat lite närmare på riskerna för privatpersonerna som köper bostadsrätt om det värsta händer.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Persson/TT

2 / 5

Foto: Fredrik Persson/TT

Bokningsavgifter

Låt oss börja med bokningsavgiften som många producenter tar ut när köparen först väljer lägenhet, alltså innan köparen går vidare till bindande kontrakt med själva föreningen. Bokningsavgift nämns inte i bostadsrättslagen och därmed finns heller inget garantisystem för bokningsavgifter. Det är å andra sidan sällan några jättebelopp. Till exempel tar bostadsutvecklaren SSM 25 000 kronor för en bokning av en framtida bostadsrätt.

– Träffar man ett bokningsavtal och betalar en avgift för det, så är det inga pengar som du helt säkert får tillbaka om det värsta händer. Det blir en oprioriterad fordran vid konkurs, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

3 / 5

Förskott vid förhandsavtal

Foto: Tomas Oneborg

De riktigt stora beloppen – och riskerna om det värsta skulle hända – ligger i det som är den egentliga köpprocessen med så kallat förhandsavtal och sedan upplåtelseavtal.

Lagen kräver en garanti för förskottet vid förhandsavtalet, något som administreras av Bolagsverket där föreningarna registrerar garantierna. Oftast är det försäkringsbolaget Gar-BO som anlitas för en helt extern garanti. Men lagen nämner ett par undantag där bostadsutvecklare inte behöver köpa externa garantier.

– HSB:s Riksförbund och Riksbyggen har enligt lagen rätt att själva ge garantier. Men praxis hos Bolagsverket har blivit att tillåta även andra bostadsutvecklare att ge dessa så kallade moderbolagsgarantier trots att de kan bli värdelösa om bolaget går i konkurs, säger Ingrid Uggla.

Ett exempel på att moderbolagsgarantier kan bli svagare än Bolagsverket räknat med, är Oscar Properties. Verket uppger att de i dagsläget inte skulle låta bolaget garantera handpenningar i fler föreningar. Men för två år sedan var bedömningen en helt annan. I mars 2017 beslutades att Oscar Properties får lov att garantera handpenningar upp till 299 miljoner kronor för den ännu ofärdiga skyskrapan Brf Helix.

– Tanken är att garantierna ska skydda konsumenterna. Men den som överväger att teckna förhandsavtal och köpa en bostadsrätt måste också själv bilda sig en uppfattning och göra en riskbedömning utifrån aktuell information. Bolagsverket ger inga råd, säger verksjuristen Johanna Sahlman.

Skulle det värsta hända och ett moderbolag som gett garantier gå omkull, så kan köpare förlora sin handpenning som i vissa projekt kan vara hög – i Stockholm ofta miljonbelopp.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

4 / 5

Betalning vid upplåtelse och inflyttning

Foto: Henrik Montgomery/TT

Lagen hindrar inte att handpenningen är 100 procent av insatsen i en blivande bostadsrätt, men vanligen betalar köparen det mesta i samband med upplåtelseavtal och inflyttning. I detta sena skede av köpprocessen saknas ofta externa garantier för köparens pengar. Lagen kräver visserligen garantier som ska godkännas av Bolagsverket, men bara om den nya föreningens ”slutliga kostnad” inte är känd.

– Därför har det blivit vanligt att ”slutlig kostnad” anges mycket tidigt i projekt. En ”slutlig kostnad” kan ha klubbats på en stämma i den byggande föreningen eller framgå tidigt i den ekonomiska planen och då kräver lagen inga garantier, säger Ingrid Uggla.

Det värsta scenariot – som sällan inträffat – är att köparen har slutbetalat sin bostadsrätt i en förening som byggs etappvis. Klarar inte moderkoncernen att bygga färdigt eller täcka upp för osålda lägenheter, kanske även föreningen kommer på obestånd så att de tidigt inflyttade köparna förlorar hela sitt bostadskapital men blir sittande kvar med bostadslånen.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

5 / 5

Många kräver lagändringar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid branschorganisationen Bostadsrätterna är man väl medveten om att konsumentskyddet brister för köpare av nya bostadsrätter och att många bostadsutvecklare sparar in på dyra externa garantier om de inte måste ha dem.

– I den bästa av världar skulle man inte köpa och flytta in förrän allt är färdigt. Då vet man vad bygget kostade, det är slutbesiktigat och man kan se vad man köper. Men så ser ju inte världen ut riktigt, och därför är det viktigt att det blir ett tryggare system för konsumenten. Dagens system kan göras bättre, säger Ulrika Blomqvist, vd vid Bostadsrätterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons