Annons

Tove Lifvendahl:Dina snapsar är del av någon annans uppväxt

Foto: Fredrik Sandberg / TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild 1 av 1

Ledare | Midsommar, egoism och ansvar

För många utgör morgondagen en lång dags helvetesfärd mot än värre kväll, på vilken följer en allt annat än ljus natt. Orsaken är föräldrarnas alkoholkonsumtion. Det blir inte roligt, oavsett dans runt midsommarstång, glass och godis, utan skrämmande och otryggt.

För vissa barn är föräldrarnas missbruk normaliserad abnormitet, för vilket det upprättas vardagliga strategier. För andra utgör just festerna och högtiderna det stora hotet, då relationen till föräldrarna förändras när de skiftar beteende. Det finns inga exakta siffror, men uppskattningar refererade till av Folkhälsomyndigheten ger vid handen att runt 17 procent av barnen i Sverige växer upp med en eller två föräldrar som har ett missbruk.

Jag hörde en pappa argumentera i tv för att han ville dricka sina snapsar till jul, trots att hans barn hade bett honom att dricka mindre. Han ansåg att hans frihet vägde tyngre. Men med frihet kommer ansvar. Friheten att bli förälder innebär samtidigt ett ansvar för barnens trygghet och välbefinnande. Det ansvaret väljer varje förälder hur det tas, men som med alla val följer konsekvenser.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild 1 av 1

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gör sedan många år tillbaka årliga drogvaneundersökningar i årskurs 9 och gymnasiets år 2. I 2017 års rapport undersöks även hur många som upplevt negativa konsekvenser av föräldrarnas alkoholkonsumtion under uppväxten. 14 procent av eleverna i årskurs 9 respektive 15 procent i gymnasiets år 2 har rapporterat tre eller fler negativa konsekvenser av deras föräldrars alkoholkonsumtion. Se här ett val: hur vill du som mamma eller pappa att ditt barn ska svara på den frågan?

Ursäkta, hörde jag ”moralpolis”? Absolut. Det här är uteslutande en fråga om moral. Och här kommer ännu mer av samma sort: barnen är inte enbart sina föräldrars ansvar. Kommer ni ihåg #metoo? Som underströk allas ansvar för att säga ifrån när omgivningen beter sig illa? Det gäller förstås även när det handlar om mammor eller pappor i ens närhet som dricker för mycket i midsommar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter Nubben

Melodi: Hej tomtegubbar

Tänk om jag kunde va nån annan
När midsommardagen kommer
Tänk om jag kunde va nån annan
När midsommardagen kommer
Jag skulle slippa mammas skratt
Som helt plötsligt låter tafatt
Tänk om jag kunde va nån annan
När mammas långkramar
kommer

Tänk om jag hade någon annan
Att vara med den här kvällen
Tänk om jag hade någon annan
Att vara med den här kvällen
Jag skulle vara med min vän
När pappa slutar kännas igen
Tänk om jag hade någon annan
När pappa slocknar på kvällen

TRYGGA BARNEN

tryggabarnen.org

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons