Annons

Janerik Larsson:Direktdemokrati är en farlig väg

Anti-Brexiteer Steve Bray carries his megaphone past pro Brexit supporters as they shelter from the heavy rain outside the Houses of Parliament in London, Thursday, Oct. 17, 2019. 
Anti-Brexiteer Steve Bray carries his megaphone past pro Brexit supporters as they shelter from the heavy rain outside the Houses of Parliament in London, Thursday, Oct. 17, 2019.  Foto: Alastair Grant

”Representativ demokrati tvingar de politiska alternativen att vara någorlunda konsekventa i sina policyförslag. Exempelvis måste man lägga fram en budget i någorlunda balans – men prata i fem minuter med någon på en fest som undrar varför man inte bara tar det bästa från alla partier och slutar käbbla så mycket i politiken, så får du en fingervisning om vad som skulle hända om vi folkomröstade om varje enskild fråga.

Under strecket
Publicerad

”Man kan enkelt få en majoritet för både att sänka skatten och att höja de offentliga utgifterna. Och vem ska man avsätta när till exempel budgeten inte håller, om det är konsekvensen av en folkomröstning? Representativ demokrati har den ofta underskattade fördelen att det finns någon att hålla ansvarig för politiken.”

Dessa kloka ord skrev Hanna Wagenius, tidigare CUF-ordförande, nyligen i Smedjan.

I min och Roland Poirier Martinssons bok ”Är Texas det nya Kalifornien?” (Timbro 2014) redogör jag i Kalifornien-delen om hur otroligt illa det kaliforniska folkomröstningssystemet fungerar. Det jag skriver där illustrerar väl vad Wagenius beskriver.

Jag skrev själv om detta i Smedjan för några år sedan.

Brexit visar ett av problemen med direktdemokratin. Den fråga som debatten handlat om under lång tid - gränsfrågan på Irland - fanns inte med i diskussionen 2016.

Sådant illustrerar också att eventuella folkomröstningar måste förberedas på ett helt annat sätt än Brexitomröstningen 2016.

I bästa fall innebär erfarenheten av Brexit att önskemål om mer direktdemokratin dämpas högst avsevärt under lång tid framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons