Annons

Discofoot skapar nya regler för fotboll

Föreställningen spelades in vid kulturhuset Centre Pompidou i Paris i maj.
Föreställningen spelades in vid kulturhuset Centre Pompidou i Paris i maj. Foto: Discofoot

Över tio miljoner visningar på internet. Klipp från franska föreställningen ”Discofoot”, som även finns på SVT Play, har blivit en uppskattad viral hit. Bakom den nyskapande kombon fotboll och balett står svensken Petter Jacobsson och hans partner Thomas Caley.

Under strecket
Publicerad

Fotbolls-VM i all ära men den nya hiten i sociala medier heter ”Discofoot” kommer från Frankrike och har blivit en viral succé. Föreställningen, som hade premiär redan 2016 i Nancy, har spelats in i en uppgraderad version och gavs vid kulturhuset Centre Pompidou i Paris nu i maj.

Lagen som möts på planen och utför ett medryckande fotarbete med jazziga passningar och rytmiska trix till discomusik består av dansare från Ballet de Lorraine i Nancy, vars chef Petter Jacobsson tillsammans med Thomas Caley har skapat de koreografiska reglerna. I filmen framträder duon som peppande coacher för respektive lag och ger sig lustfyllt in i fotbollens klichéer av stordåd och besvikelser.

Petter Jacobsson gillar att experimentera och även lyfta fram äldre tiders avantgarde, vilket han visade redan under sin tid som chef för Kungliga Baletten vid Stockholmsoperan.

– Intresset för ”Discofoot” har förstås ökat i och med fotbolls-VM. En drygt minutlång bit som jag filmade vid Centre Pompidou och lade upp på Ballet de Lorraines Facebooksida har visats över tio miljoner gånger, och nu har Daily Mail hört av sig och vill lägga ut filmsnutten på sin hemsida, berättar Petter Jacobsson.

Annons
Annons

Det är någonting visst med kopplingen dans och fotboll. Redan 1997 fick den norska koreografen Jo Strømgren en hit med ”A dance tribute to the art of fotball” där han lekte med kontrasten mellan arbetarklass-sporten fotboll och överklasskonstformen balett. Och koreografen Örjan Andersson, som fick SvD:s operapris 2011, var inbiten fotbollsspelare innan han började med dans. Även spelare som förblir vid sin läst har upptäckt dansen, som ÖFK i Östersund som har tränat med en koreograf.

Upptäck discofoot!lequipe.frDiscofoot - Avsnitt 1: Det allra senaste! | SVT Playsvtplay.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons