Annons

Disney överklagar Malaysias censur

Emma Watson och Dan Stevens som Skönheten och Odjuret.
Emma Watson och Dan Stevens som Skönheten och Odjuret. Foto: Disney/AP/TT

Disney hoppas att Malaysia ska ompröva censuren av "Skönheten och odjuret". I väntan på omprövning skjuts lanseringen av storfilmen på framtiden.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad

Tidigare i veckan beslutade Malaysias censurmyndighet att ge "Skönheten och Odjuret" 13-årsgräns samt att klippa bort en scen i familjefilmen som man kallar ett "gayögonblick. Det räckte dock inte och i tisdags ställde en rad stora biografer in filmens hett emotsedda premiär.

Disney vill å sin sida inte heller att den klippta versionen ska visas, och har skjutit upp den malaysiska distributionen fram till den 30 mars i hopp om att myndigheten ska ändra sig. Filmbolaget har även överklagat censuren till Malaysias inrikesdepartement.

"Skönheten och odjuret" är en spelfilmsversion av den tecknade klassikern från 1991, med Emma Watson och "Downton Abbey"-stjärnan Dan Stevens i rollerna. I filmen finns den första homosexuelle rollfiguren i en Disneyfilm: LeFou (Josh Gad), som får känslor för sin kompis Gaston.

Filmen har mött motstånd i flera länder, bland annat Singapore, för att den anses avvika från "traditionella värderingar". I Ryssland ville ledande politiker förbjuda filmen, men ändrade sig och införde i stället 16-årsgräns. Disneys åldersrekommendation är 6 år.

I Sverige går "Skönheten och Odjuret" upp på biograferna den 17 mars med åldersgränsen 11 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons