Prästen och kyrkoherden David W Peck flyttade till Lancaster för elva år sedan.
Prästen och kyrkoherden David W Peck flyttade till Lancaster för elva år sedan. Foto: Agaton Ström

Djup splittring: ”Valet 2020 kommer inte att hela USA”

Om precis ett år är det presidentval i USA. 2016 bytte Pennsylvania sida och hjälpte till att ge valsegern till Trump. Om ett år kan delstaten återigen avgöra valet. SvD åkte dit och fann en djupt splittrad delstat.

Uppdaterad
Publicerad

 

PENNSYLVANIA. Vi kör in i Lancaster tisdag förmiddag. Hela staden ligger i dvala.

Prydliga radhus längs tomma gator. Enstaka halloweenpumpor på farstutrapporna. Det är grått och elva plusgrader.

I nästan varje kvarter finns en kyrka. Postområdet ”Lancaster, PA” har 62 stycken.

Episkopala, metodistiska, lutherska, katolska, presbyterianska. På landsvägen utanför staden transporteras Amishfamiljer i häst och vagn.

Rasmotsättningarna har ökat, men jag vet inte om det är Trumps fel.

Floran av trosyttringar påminner om delstatens historia. I grundaren William Penns koloni rådde religionsfrihet. Pennsylvania lockade européer med brokiga trosbekännelser. Penn var själv en kväkare som relegerats från Oxforduniversitetet efter invändningar mot den anglikanska kyrkan.

Elektrikern Shaun Jordan drar el i St James Episcopal Church. Stadsbilden bekymrar honom något.

– Kvoten kyrkor i förhållande till barer är inte så bra, säger han.

Elektrikern Shaun Jordan har inte bestämt vem han ska rösta på i valet 2020.
Elektrikern Shaun Jordan har inte bestämt vem han ska rösta på i valet 2020. Foto: Agaton Ström

Staden Lancaster är en demokratisk enklav i en republikansk kommun. I valet 2016 vann Donald Trump med 47 049 röster över Hillary Clinton i Lancaster County. Pennsylvania anses ibland vara en ”swing state”, men hade röstat på demokratiska presidenter sedan 1990-talet. 2016 hjälpte dock delstaten till att ge valsegern till Trump. Den kan mycket väl avgöra valet igen 2020.

Annons

Shaun Jordan röstade varken på Clinton eller Trump. Han lade sin röst på Det Gröna partiets Jill Stein. Vem han ska rösta på om ett år har han inte bestämt.

– Jag gillar Sanders även om jag inte håller med om alla hans socialistiska förslag.

Intill honom står kollegan Benjamin Service. Han röstade inte alls i förra valet. Om det vore val i dag skulle han lägga sin röst på Trump.

– Han är den minst onda och har gjort ett bra jobb på vissa områden. Det dåliga är att rasmotsättningarna har ökat – men jag vet inte nödvändigtvis om det är Trumps fel.

Shauns och Benjamins arbetsledare avbryter och säger att de inte har tid att prata med journalister.

1/2

”Eftersom det är så spänt läge nu så man pratar inte om politik längre. Kanske med den man är gift med men ingen mer”, säger Louise Konrath. Här i samtal med prästen och kyrkoherden David W Peck.

Foto: Agaton Ström
2/2

”Det finns mycket skuld och skam men inte så mycket tillit”, säger David W Peck.

Foto: Agaton Ström

Vägg i vägg med kyrkan bor prästen och kyrkoheden David W Peck, en medelålders man med brittisk accent och from blick under svartbågade glasögon.

”Pastor David” är född i Indiana men var internationell sekreterare åt ärkebiskopen av Canterbury innan han flyttade till Lancaster för elva år sedan.

Han byter om till prästkläder innan han bjuder på kaffe i vardagsrummet.

Annons

– Så att redaktionen i Sverige inte tror att ni har fabricerat att ni träffat en präst i dessa tider av ”fake news”!

Demokrati är ett experiment. Den varar inte för evigt om du inte arbetar för det.

Pastor David säger sig ha lagt band på sin humor. Hans brittiska fru hävdar att amerikanernas brist på sådan reflekterar det politiska tillståndet. Ett land mår bättre om det kan skämta om saker.

– Jag är mycket mer försiktig när jag predikar nu för att inte elda på splittringen. Det finns mycket skuld och skam men inte så mycket tillit. Det är väldigt lätt för mig att trampa fel.

Pastor David kokar kaffe i sitt kök i Lancaster.
Pastor David kokar kaffe i sitt kök i Lancaster. Foto: Agaton Ström

Staden brukade vara stolt över sitt flyktingarbete. Ett arbete som förenade invånare över partigränserna, men som har minskat till följd av Trumps restriktiva invandringspolitik.

Annons

Till St James Episcopal Church kommer både demokrater och republikaner. Pastor David tror på ”kontemplativ bön” och kyrkan som enande kraft i en tid där polariseringen är så omfattande att få ser en lösning.

– 1969 kände folk likadant. 1776, eller vid inbördeskrigets början 1861 och slut 1865, likaså. Kommer landet någonsin att bli ett igen? Platser som kyrkan, med en lång historia, påminner om att frågan inte ställs för första gången denna mandatperiod.

I Gettysburg, en och en halv timme sydväst om Lancaster stod det amerikanska inbördeskrigets blodigaste slag i juli 1863. I sitt berömda tal fyra månader senare, sa president Abraham Lincoln att det ankommer på de efterlevande att kämpa för den sak de döda offrat sina liv för.

Amish Pac försöker locka Amishinvånare, som traditionellt inte röstar, att gå till valurnorna.
Amish Pac försöker locka Amishinvånare, som traditionellt inte röstar, att gå till valurnorna. Foto: Agaton Ström
Annons

– Lincoln påminde oss om att demokrati är ett experiment. Den varar inte för evigt om du inte arbetar för det. Hur länge kan experimentet bestå? Den frågan är hälsosam att ställa sig också i dag, säger David W Peck.

Han anser att den amerikanska identitetspolitiken står i vägen.

– Identitetspolitiken insisterar på att det som gör mig unik och värdefull är min olikhet från dig, snarare än det vi har gemensamt. Om du ägnar dig åt identitetspolitik för länge, kommer systemet att kollapsa.

Några kvarter bort sitter JoAnn Hentz, en pensionerad lärare som kampanjat för Demokraterna i decennier. Förra året valdes hon till ordförande i den lokala partistyrelsen. Om demokraterna har en chans i nästa års val beror på hur många registrerade väljare som går till valurnorna. Hillary Clinton gjorde misstaget att räkna med sympatisörer som sedan aldrig röstade, säger JoAnn Hentz.

Hennes kontor är tapetserat med historiskt kampanjmaterial, varav nio bilder och affischer på ex-president Barack Obama.

Det är skillnad på lokalt och nationellt kampanjande, berättar JoAnn Hentz.
Det är skillnad på lokalt och nationellt kampanjande, berättar JoAnn Hentz. Foto: Agaton Ström
Annons

Att Trump skulle efterträda honom låg i luften, menar JoAnn Hentz.

– Jag frågade en kvinna som alltid röstat på Demokraterna om jag fick sätta en skylt på hennes gräsmatta. Hon sa ”aldrig att jag har en Clintonskylt framför mitt hus”.

JoAnn Hentz säger att det delvis handlar om könsdiskriminering. Lancaster är ett mansdominerat område. På lokal nivå är opinionen ofta konservativ. När JoAnn Hentz och hennes partikollegor föreslog ett dagis för fyraåringar, motarbetades det med argumentet att fyraåringar ska stanna hemma med sina mammor.

Jag är hundratusen procent nöjd med Trump.

Nästa vecka hålls lokala val i Lancaster.

– Men jag tror att vi behöver en vit, äldre övre medelklass-man. Det är en hemsk sak att säga! Särskilt när vi har kvalificerade kvinnor som står redo.

Det är skillnad på lokalt och nationellt kampanjande. I de lokala valkampanjerna knackar JoAnn Hentz ofta dörr i republikanska kvarter. Hon säger att hon alltid hamnar i trevliga ordväxlingar.

– Inför presidentvalet skulle jag däremot aldrig knacka på hos någon som har en Trumpskylt på gräsmattan. De kommer aldrig att ändra sig.

Annons
Regina och Jim Mock tror att den pågående riksrättsutredningen kommer att slå tillbaka mot Demokraterna.
Regina och Jim Mock tror att den pågående riksrättsutredningen kommer att slå tillbaka mot Demokraterna. Foto: Agaton Ström

På dinern Shady Maple Smorgasbord i East Earl, nordost om Lancaster, sitter en av dem som JoAnn Hentz har gett upp hoppet om.

75-åriga Jim Mock är pensionerad svetsare vid kärnkraftverket i Calvert Cliffs, Maryland. Han har röstat republikanskt sedan Ronald Reagan.

I båset på Shady Maple berättar han om sitt långa fackengagemang. Även fackmänniskor röstar på Trump nu.

– Se till att inte skriva fel på det!

Kepsen pryds av Donald Trumps omvalsslogan ”Keep America Great”.

– Jag är hundratusen procent nöjd med Trump. Han gör det han säger att han ska göra och han gör det helt själv. Demokraterna hjälper honom inte, och inte ens Republikanerna. Han slåss för sig själv och folket.

Tror du att han blir återvald?

– Ja, hundra procent.

Annons

Inte hundratusen procent?

– Jag kan sträcka mig så långt också. Jag är väldigt säker. Opinionsundersökningarna är till för att få folk att ändra uppfattning, men USA kommer inte att ändra uppfattning.

1/3

Pennsylvania hjälpte 2016 till att ge valsegern till Trump.

Foto: Agaton Ström
2/3

Valskyltar utanför det Republikanska partiets kontor i Lancaster.

Foto: Agaton Ström
3/3

Fotografier på president Donald Trump och vicepresident Mike Pence hänger på väggen i kontoret.

Foto: Agaton Ström

Den pågående riksrättsutredningen har ingen påverkan, är Jim Mock säker på. Något i hans ansikte slår om när den kommer på tal.

– Trump gjorde inget fel. Adam Schiff (demokrat och ordförande för representanthusets underrättelseutskott, reds anm) är från helvetet. Vill du veta sanningen? Han jobbar för Satan.

Hans nitton år yngre fru Regina, som sitter på hans högra sida, avbryter.

– Det kommer att slå tillbaka mot Demokraterna.

Maken håller med.

Jag tror att det var början på polariseringen.

Inte långt ifrån Shady Maple driver Joe Keffer vapenbutik och inomhusskjutbana. Lokalen fungerar som uppsamlingsplats åt traktens låg- och mellanstadieelever i händelse av nöd.

– Det finns inget säkrare ställe att vara på än här, försäkrar Joe Keffer.

Han är upprörd över tidigare restriktioner som införts på skjutvapen. I ett konferensrum tar han fram en attrapp av ett automatvapen.

Annons

– Låt mig visa hur löjligt det är. Titta här. När du avlossar ett skott så kommer det lite eld. Den här lilla biten är till för att minska effekten av det. ”No big deal”, eller hur? Och den här delen är till för att kunna fästa en kniv på vapnet. Den kriminaliserades också.

Joe Keffer är inbiten republikan. Polariseringen i det amerikanska samhället började inte med Donald Trump, utan när Hillary Clinton var ”first lady” på nittiotalet, insisterar han.

Joe Keffer driver vapenbutik och inomhusskjutbana i East Earl, nordost om Lancaster.
Joe Keffer driver vapenbutik och inomhusskjutbana i East Earl, nordost om Lancaster. Foto: Agaton Ström

– Hillary blev väldigt involverad, en aktiv figur. Hon hade väldigt mycket åsikter och fick en plattform. Hennes försök att nationalisera sjukvårdsystemet, till exempel. Jag tror att det var början på polariseringen.

Keffer visar oss till skjutbanan.

Fotograf Agaton Ström och jag får skjuta 20 pistolskott var efter att ha tittat på en säkerhetsvideo. Det är första gången jag håller i en pistol. Känslan av att sikta och avlossa skotten är meditativ, nästan magisk.

Annons

Efteråt kommer Joe Keffer fram:

– Visst var det roligt? Förstår du nu vad det handlar om?

Vapendebatten är infekterad i Lancaster, som på många andra håll. Hemma i vardagsrummet berättar Pastor David om hur lätt det är att få tillgång till ett vapen. Ett intyg kostar tio dollar, hundra kronor. I Pennsylvania finns många veteraner, många som jagar, många som ärvt vapen, många som helt enkelt gillar att skjuta.

Du måste göra din läxa. Annars kommer du bara vara en del av problemet.

Kärleken till vapnen är så stark att staden stämdes när den ville införa rapporteringsplikt för stulna och borttappade vapen. Det ansågs som ett intrång i konstitutionens andra tillägg som försvarar rätten att bära vapen.

– Diskussionen är svår att föra, för den är full av outtalade antaganden. Det handlar inte om ja eller nej till vapen utan om vilka slags vapen, med vilken slags bakgrundskontroll och ansvar för ägaren.

Vapenkulturen föder också våld.

Häromveckan blev Pastor Davids medarbetares ytterdörr beskjuten. Förra året sköt någon genom fönsterrutan till hans egen övervåning.

Annons
Det är lätt att få tillgång till ett vapen, berättar Pastor David.
Det är lätt att få tillgång till ett vapen, berättar Pastor David. Foto: Agaton Ström

– För att vara en säker mindre stad har vi haft ett häpnadsväckande antal skjutningar, säger han.

Pastor Peck predikar om försoning. När ett par församlingsmedlemmar berättade att de skulle protestera mot vapenlagarna efter masskjutningarna i El Paso och Dayton i augusti, bad han dem att först meditera för att öppna sinnet.

Det räcker inte att liera sig med likasinnade.

– Oavsett om du är republikan eller demokrat så måste du göra din läxa. Annars kommer du bara att vara en del av problemet. Pennsylvanias valresultat kommer kanske att ändras med 1 procent. Om en eller två personer av hundra ändrar uppfattning så kanske det bidrar till en annan president, men det kommer inte att ändra på något.

– Folk tänker: Om vi bara kan få vår president så kommer allt att gå tillbaka till hur det var tidigare. Om vi bara kan hålla borta de andra från att få sin president så blir allt bra. Det tror inte jag.

Pastor David tystnar.

Repliken som sedan bryter tystnaden sammanfattar vad varken högern eller vänstern har intresse av att erkänna.

– Valet kommer inte att hela oss.

Elektrikern Shaun Jordan har inte bestämt vem han ska rösta på i valet 2020.

Foto: Agaton Ström Bild 1 av 12

”Eftersom det är så spänt läge nu så man pratar inte om politik längre. Kanske med den man är gift med men ingen mer”, säger Louise Konrath. Här i samtal med prästen och kyrkoherden David W Peck.

Foto: Agaton Ström Bild 2 av 12

”Det finns mycket skuld och skam men inte så mycket tillit”, säger David W Peck.

Foto: Agaton Ström Bild 3 av 12

Pastor David kokar kaffe i sitt kök i Lancaster.

Foto: Agaton Ström Bild 4 av 12

Amish Pac försöker locka Amishinvånare, som traditionellt inte röstar, att gå till valurnorna.

Foto: Agaton Ström Bild 5 av 12

Det är skillnad på lokalt och nationellt kampanjande, berättar JoAnn Hentz.

Foto: Agaton Ström Bild 6 av 12

Regina och Jim Mock tror att den pågående riksrättsutredningen kommer att slå tillbaka mot Demokraterna.

Foto: Agaton Ström Bild 7 av 12

Pennsylvania hjälpte 2016 till att ge valsegern till Trump.

Foto: Agaton Ström Bild 8 av 12

Valskyltar utanför det Republikanska partiets kontor i Lancaster.

Foto: Agaton Ström Bild 9 av 12

Fotografier på president Donald Trump och vicepresident Mike Pence hänger på väggen i kontoret.

Foto: Agaton Ström Bild 10 av 12

Joe Keffer driver vapenbutik och inomhusskjutbana i East Earl, nordost om Lancaster.

Foto: Agaton Ström Bild 11 av 12

Det är lätt att få tillgång till ett vapen, berättar Pastor David.

Foto: Agaton Ström Bild 12 av 12