Annons

Janerik Larsson:Djupa sår i det borgerliga Danmark

Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen som leder en minoritetsregering
Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen som leder en minoritetsregering Foto: Markus Schreiber

Berlingske, den stora danska borgerliga tidningen, har sedan den danska regeringsbildningen ägnat sig åt att från olika perspektiv söka efter det som skulle kunna leda till ”Borgerlig genopbygning”, dvs ett återuppbyggande av den borgerliga allians som innehade regeringsmakten före folketingsvalet.

Under strecket
Publicerad

I dag intervjuas en ledande konservativ politiker, Rasmus Jarlov, som fortsatt är upprörd över Venstre-ledaren och dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen utspel en månad före valdagen då han ” hældte det borgerlige samarbejde ud med badevandet og i stedet rakte en hånd ud til Mette Frederiksen.”

»Jeg blev vred. Det må jeg indrømme. Jeg synes, det var urimeligt at stille os i den situation,« siger Rasmus Jarlov.

Berlingske sammanfattar:

Da Lars Løkke med bogudgivelsen »Befrielsens Øjeblik« skiftede spor og bejlede til Socialdemokratiet om en S-V-regering, stod regeringspartierne Liberal Alliance og de Konservative måbende og lamslået tilbage på perronen. Med Rasmus Jarlovs ord bliver det en »udfordring« at genetablere harmonien i den borgerlige lejr efter Løkkes udmelding.

Jarlov hoppas att Venstre - Danmarks motsvarighet till Liberalerna och Centerpartiet - ska hitta tillbaka till det borgerliga samarbetet.

Jag tror att svenska borgerliga politiker har anledning studera den långa artikelserien i Berlingske - ja, kanske det även finns anledning att ta initiativ till något motsvarande i något svenskt medium?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons