Annons

Djupdök i sci fi-snusk – för din skull

Erotiska minoriteter, en handbok för hemmet eller en norsk ockupationsroman där tiden i nazifängelset övergår till en historia om apmän. Det är några av de titlar komikern och författaren Kalle Lind lyfter fram i sin bok om 88 onödiga böcker som getts ut genom åren.

Under strecket
Publicerad

Kalle Lind, aktuell med ”88 böcker du inte behöver läsa”.

Foto: Roos & TegnérBild 1 av 2
Foto: Roos & TegnérBild 2 av 2

Kalle Lind, aktuell med ”88 böcker du inte behöver läsa”.

Foto: Roos & TegnérBild 1 av 1
Kalle Lind, aktuell med ”88 böcker du inte behöver läsa”.
Kalle Lind, aktuell med ”88 böcker du inte behöver läsa”. Foto: Roos & Tegnér

Boken om böckerna som du inte behöver läsa är här.

Det är Kalle Lind, radioman, krönikör, yrkeshumorist och författare som i ”88 böcker du inte behöver läsa” har gjort ett personligt urval. Resultatet är ett slags tidsdokument som spänner över politik, religion, sex, kungligheter och mat.

Inaktuella titlar görs aktuella och sätts in i ett sammanhang. Titlar som ”Brukspatron Adamsson” av missionsförbundets ledare P.P Waldenström (1863), ”Fråga mig” – handbok för hemmet av Ingeborg Velinder från början av 1900-talet och ”De erotiska minoriteterna”(1964) av läkaren Lars Ullerstam sätter fart på de ”lindska” hjärnvindlingarna.

– Jag gillar att ta upp det till synes smala för den breda publiken, säger Kalle Lind som aldrig upphör att förvånas över den förskjutning som sker med tiden.

Annons
Annons
Foto: Roos & TegnérBild 1 av 1

– Något som är aktuellt och i somliga fall allmän referens glöms bort eller fördöms. Det händer hela tiden.

Böckerna som Kalle Lind tar upp har han genrebestämt – från ”moraliserande tonårsromantik” , ”debattskrift för erotiska särlingar” och ”skattehandläggarhumor” till ”västgötaklimax”, ”allegorisk uppbyggelselitteratur” och ”science fiction-porr”.

En bok som inte ens Kalle Lind klarar av att genrebestämma är den mytomspunne Jonny Bodes ”Dö i tid!”. En ockupationsroman som skrevs i Norge 1942 och som kom ut åtta år senare.

– Jonny Bode var manisk och i ständigt behov av pengar. Han skrev operetter, snuskmusik och böcker, de flesta inom det pornografisk-sensationslystna-spekulativa fältet. I "Dö i tid!" beskriver han delvis sin självupplevda tid i nazistiska Grinifängelset, men sedan övergår den till att handla om apmän eller vad det är och så blir det mest bisarrt.

Vilka har kriterierna varit för en bok att platsa i ”88 böcker du inte behöver läsa”?

– De måste få mig att fnissa genuint men också vara upplysande. De böcker jag tar upp är inte alla dåliga eller onödiga men det går att leva ett fullgott liv utan att ha läst någon av dem.

Foto: Roos & Tegnér

En del av verken som är med i “88 böcker du inte behöver läsa” fanns redan i Kalle Linds ägo.

– Jag har alltid samlat på udda kul böcker. Som tur är har jag en vänkrets som delar detta säregna intresse och som sitter på guldklimpar som jag har fått låna.

Annons
Annons

En hel del böcker har införskaffats på antikvaritat .“Svenska bordeller - en kartläggning av etablissemang i Sverige, till tjänst för resande och turister” av Ragnar Åslund kostade 1300 kronor.

”Jag vill hävda att det var värt varenda krona, trots att det är en av de minst angelägna böcker jag hållit i”, skriver Kalle Lind i sin bok.

– Författaren Ragnar Åslund ägnade sig åt avancerad practical joke. ”Svenska bordeller” ser ut som en guidebok. Det var nog många som på allvar trodde att det var en guide till Sveriges bordeller.

Min bok är en sorts varningsskrift. Liksom folk som har smakat på
giftiga bär eller kissat på elstängsel har jag gjort jobbet åt den
läsande massan.

En kategori böcker som verkar vara oändlig är de med Hitleranknytning. Kalle Lind har valt att lyfta fram “Himmlers massös berättar” av Yvonne de Roquette. Originaltitel: “J’étais la mausseuse de Monsieur Himmler”. Det visar sig att författaren till denna bok från 1945 inte alls är en fransyska utan Gösta Palmcrantz – som också skrev under pseudonymen Gösta Segercrantz. Spänning och erotik var hans paradgrenar.

Från vad som ibland kallas nazi exploitation till vad Kalle Lind döpt till “splittringslitteratur”: år 1973 kom KFML(r):s centralkommitté ut med “Vänd ansiktet mot arbetsplatserna – två års kamp för ett kommunistiskt parti 1970–72”.

Boken har ingen betydelse för någon nu – och hade bara betydelse för några få då, konstaterar Kalle Lind i sin bok och drar en parallell till vår tid:

“Möjligen kan man ha den som tröst när man ser olika extrempartier på den andra änden av skalan idag marschera framåt: historien visar väldigt ofta att dårar har en stark tendens att främst bråka inbördes”

Du har nu läst 88 böcker ingen behöver läsa, varför ska man då läsa din bok?

– Min bok är en sorts varningsskrift. Liksom folk som har smakat på
giftiga bär eller kissat på elstängsel har jag gjort jobbet åt den
läsande massan. Det finns fasansfullt många böcker och fasansfullt
lite tid så jag vill hjälpa andra att sovra i bokmängderna.

Det som Kalle Lind ägnar sig åt i “88 böcker du inte behöver läsa” och i sina tidigare titlar som “Sverige för idioter: typ en lärobok” och “Människor som har haft fel” är en sorts folkbildning.

– Det är det jag hoppas att jag gör. Jag gillar ordet folkbildning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons