Annons
Krönika

Anders Lindblad:Djurgården har skrämt bort derbyspöket

Segern i cupsemifinalen mot AIK var kronan på verket efter en succédag för Blåränderna – och en efterlängtad seger efter 19 raka derbyförluster. Nu väntar Malmö i finalen.

Under strecket
Publicerad

Djurgårdens Tinotenda "Tino" Kadewere, andra från vänster, jublar med lagkamraterna efter att ha slagit in 0-1 målet i början av andra halvlek i söndagens semifinal i Svenska cupen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Djurgårdens Tinotenda "Tino" Kadewere, andra från vänster, jublar med lagkamraterna efter att ha slagit in 0-1 målet i början av andra halvlek i söndagens semifinal i Svenska cupen.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Djurgårdens Tinotenda "Tino" Kadewere, andra från vänster, jublar med lagkamraterna efter att ha slagit in 0-1 målet i början av andra halvlek i söndagens semifinal i Svenska cupen.
Djurgårdens Tinotenda "Tino" Kadewere, andra från vänster, jublar med lagkamraterna efter att ha slagit in 0-1 målet i början av andra halvlek i söndagens semifinal i Svenska cupen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den 19 september 2011 besegrade Djurgården AIK med 1–0. Sedan dess har herrlaget spelat 19 raka derbymatcher mot AIK och Hammarby, utan att vinna.

Men nu är derbyspöket bortskrämt för gott.

I försök nummer 20 kom den efterlängtade segern.

AIK besegrades på Friends arena med 2–0 i Svenska cupens semifinal. Fullt rättvist i en match där båda lagen missade var sin straff, men där Djurgården var både smartast taktiskt, effektivast och mest engagerat.

Tino Kadewere och Kerim Mrabti gjorde målen i andra halvlek som tog Djurgården till final den 10 maj, där Malmö väntar.

Mrabiti var för övrigt den som missade – Oscar Linnér i AIK räddade snyggt – Djurgårdens straff före paus. AIK:s straffsumpare – här räddade Andreas Isaksson – var Tarik Elyounoussi som hade chansen att reducera till 2–1 men inte tog den.

Annons
Annons

Nej, det finns inga spöken har jag sagt.

Lika säkert som ett brev på posten (hmm) tändes bengaler på både AIK:s och Djurgårdens läktarsektioner när det var dags för spel. Röken låg tät inne på Friends – där taket var stängt vilket förvärrade eländet – och avsparken fick skjutas upp i en timme.

Jag satt där som alla andra och väntade och väntade.

För det första är det både förbjudet och farligt att elda bengaler och bränna av fyrverkeripjäser i samband med fotbollsmatcher. Samtidigt funderade jag på roligare saker jag kunde ha gjort i stället för att ”sitta av tiden”. Som att:

•Springa en mil.

•Gå en skön kvällsrunda med hunden.

•Hinna hem till Mästarnas mästare.

•Sett ett gammalt (jo, jag vet) avsnitt av Hem till byn.

Ja, ni fattar.

Stämningen, förväntan… allt liksom försvinner när röken bolmar för fullt och aldrig försvinner. Spelarna får vackert vänta inne i omklädningsrummet och försöka ladda om bäst de kan.

När matchen väl kom igång var det AIK som var piggast, men redan efter 15 minuter verkade bensintanken tömmas och uppspelen blev alldeles för omständliga. Djurgården hittade rätt i sitt aggressiva försvarsspel och tog över alltmer.

– Det hade varit enkelt att vika ner sig efter straffmissen, men det här laget har oerhört mycket karaktär och moral. I stället höjer vi oss vilket är ett framsteg mot tidigare, kommenterade Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel efteråt.

Djurgården har imponerat stort i år, framför allt med tätt försvarsspel. Inte ett enda insläppt mål i cupspelet. Nu tvingades Jonas Olsson kliva av redan efter 27 minuter med en skada i vaden, men Niklas Gunnarsson ersatte fint.

Annons
Annons

För AIK var det däremot en trist söndag.

Framåt var Tino Kadewere ett hot så länge han orkade och Kerim Mrabti har blivit ännu vassare jämfört med fjolåret i en position som ”tia”.

– Vi är disciplinerade och organiserade och släpper inte till så mycket. Försvara, det är vi jävligt bra på, säger Melkemichel som nöjt konstaterade att något derbyspöke aldrig funnits.

– Nej, det finns inga spöken har jag sagt. Gör man bra prestationer vinner du oftast matcher, gör du inte det blir det oavgjort eller förlust.

AIK-tränaren Rikard Norling har däremot en hel del att fundera på. Gnaget var kantigt, statiskt och slarvade i både uppspel och brytningar. Inget tryck på mittfältet där Nabil Bahoui sprang vilset. Framåt var Nicolas Stefanelli osynlig.

– Det var inte bra i dag. Vi kommer inte upp i standard varken offensivt eller defensivt, sammanfattade Norling.

Djurgårdsfansen hade mycket att fira den här söndagen. Hockeylaget vann första kvartsfinalen på Hovet klart mot Linköping och sedan blev det derbyseger mot AIK.

För AIK var det däremot en trist söndag. Förutom den tunga förlusten inför drygt 21 000 på Friends missade hockeylaget möjligheten att nå playoff och har därmed spelat klart för säsongen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons