Annons

Hemligt möte mellan USA och Nordkorea i Sverige

Representanter för Nordkorea och USA möts i helgen i Stockholmsområdet. Enligt TT kommer mötet att beröra vägen framåt efter sommarens möte i Singapore mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Under strecket
Publicerad

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui. Arkivbild.

Foto: Kyodo/AP/TT
Efter reklamen visas:
Stor sekretess kring Nordkoreamötet i Sverige

I helgen möts USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun och den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui, enligt uppgifter till TT. Bland de övriga deltagarna uppges även utrikesminister Margot Wallström samt socialdemokraten Kent Härstedt finnas. Mötet ska hållas på en hemlig plats i Stockholmsområdet under helgen, säger källor till TT.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap ska även Lee Do-Hoon, en uppsatt företrädare för Sydkorea vara på väg till Stockholm.

Syftet med mötena ska vara att kratta för ett framtida toppmöte mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Även andra frågor som gäller relationen mellan Nordkorea och omvärlden står på dagordningen, enligt uppgifter till TT.

En överenskommelse mellan USA och Nordkorea slöts efter det uppmärksammade mötet mellan Trump och Kim i Singapore i somras.

Mötet resulterade i att ledarna skrev under ett dokument där Nordkorea åtog sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön", ett dokument som hyllades och som gjorde att både Kim och Trump vid en tidpunkt var tippade att hyllas med freds nobelpris.

Annons
Annons

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui. Arkivbild.

Foto: Kyodo/AP/TT
Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui. Arkivbild.
Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui. Arkivbild. Foto: Kyodo/AP/TT

Efter det hyllade mötet har dock lite hänt på nedrustningsfronten och förhoppningen nu är att man ska kunna hitta en väg framåt i fredsprocessen genom att vidare bygga upp förtroende mellan länderna.

Enligt TT:s källor har Sverige länge jobbat med att USA och Nordkorea ska komma vidare i samtalen. Ett engagemang som underlättas av att Sverige är en så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea, det vill säga att Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen eftersom landet saknar diplomatisk representation i landet.

Svenska utrikesdepartementet bekräftade under fredagen att ett möte med nordkoreanska företrädare kommer att äga rum i helgen:

– UD kan bekräfta att Choe Son-Hui har anlänt till Sverige och att hon ska delta i rundabordsamtal i mindre format med internationella experter, säger Vilhelm Runqvist på UD:s presstjänst till SvD.

UD ville dock inte säga vad ämnet för samtalen kommer att vara eller vem som kommer att närvara:

– Att samtal kommer hållas är allt vi kan säga i nuläget, sa Vilhelm Runqvist avslutade.

När TT pratade med Margot Wallström under fredagen avböjde hon att kommentera uppgifterna:

– Jag har inget att säga i nuläget, sade Wallström, och tillade:

– Det är upp till parterna och till de här länderna att se till att det blir ett resultat och en uppföljning av de mötena som varit. Vi är stolta om vi kan bidra. Om de vill att vi ska bidra gör vi det.

I en tidigare TT-intervju från december har utrikesminister Margot Wallström berättat att hon hoppas på ett framtida nytt toppmöte mellan Kim och Trump, något som möjliggörs genom att man fortsätter arbeta med förtroendeskapande åtgärder.

– Det kan handla om hur man verifierar en kärnvapennedrustning men också om hur man kommer framåt ekonomiskt och säkerhetsmässigt i regionen, sade Wallström då.

Efter reklamen visas:
Här sprängs vaktposterna i Nordkorea
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons