Annons

Dna som gör vissa blonda överraskar forskarna

Blonda är mer komplicerade än de med mörkare hårfärger. I alla fall på ett genetiskt plan. Det förklarar varför det är så ovanligt med blont hår, rapporterar forskare från Edinburgh.

Under strecket
Publicerad

För att bilda det blonda hårstrået krävs det att mer än 200 genetiska anlag samverkar.

Foto: Cultura Creative (RF)/IBL Bild 1 av 1

För att bilda det blonda hårstrået krävs det att mer än 200 genetiska anlag samverkar.

Foto: Cultura Creative (RF)/IBL Bild 1 av 1
För att bilda det blonda hårstrået krävs det att mer än 200 genetiska anlag samverkar.
För att bilda det blonda hårstrået krävs det att mer än 200 genetiska anlag samverkar. Foto: Cultura Creative (RF)/IBL

I Europa är bara 9,9 procent av alla kvinnor blonda medan andelen bland män är 12,7 procent. Varför det är så har länge varit oklart men nu har forskare vid universitetet i Edinburgh kommit svaret på spåren efter att ha analyserat arvsmassan hos 39 397 blonda män och kvinnor.

Deras dna jämfördes med den hos 15 731 rödhåriga och 283 930 människor med brunt eller svart hår. Studien, publicerad i Nature Communications, är den hittills största som undersökt hårets genetik.

Slutsatsen: för att få fram det blonda hårstrået måste mer än 200 genetiska anlag samverka medan det räcker med omkring 60 för att bilda bruna lockar.

I själva verket tycks det finnas en glidande skala där allt ljusare hårkulör motsvaras av ett ökat antal gener. Förvånansvärt många av dessa anlag har andra uppdrag än att reglera pigmenteringen, som att bestämma hårstråets struktur och styra över om det ska växa rakt eller krulligt.

Annons
Annons

Resultaten beskrivs som väldigt överraskande bland experter på hårets dna. De har hittills trott att mindre än ett dussin gener är inblandade när den blonda nyansen bildas.

Just att så många anlag krävs anses nu kunna förklara varför det är relativt ovanligt att rätt mix uppstår hos människor.

För rött hår – inte ovanligt i forskarnas hemland Skottland – behövdes bara en handfull gener. Ändå är rött hår ganska ovanligt men det förklaras av att det krävs en speciell huvudgen, kallad MC1R, som sedan modifieras av åtta andra gener.

Sedan tidigare visste man att det behövs två exemplar av MC1R-genen för att bli rödhårig, en från mamman och en från pappan. Men eftersom inte alla blir rödhåriga som bär på denna dubbla uppsättning – de flesta blir istället blonda eller ljust brunhåriga – insåg man att det även krävdes andra anlag, som nu påträffats.

Det finns också en viss genetisk koppling mellan färgen på håret och på ögonens och hudens nyans.

Den dominerande teorin är att blondhet uppstod i stammar som levde på stäpperna i norra Europa för ungefär 11 000 år sedan. Dna-analyser av benfynd har dock visat att den dominerande hårfärgen var mörk så sent som för 6000–8000 år sedan, men att blå ögon då börjat bli vanliga.

Eftersom många män dog unga i olyckor under jakt lämnades ett fåtal män med ett överflöd av kvinnor: en situation som enligt forskarna gynnade framväxten av blondhet.

Blonda kvinnor skulle nämligen enligt denna hypotes, som brukar benämnas sexuell selektion, ha lättare att locka till sig män.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons